Χαλκιάς: «Οι αποστάσεις μάς ζορίζουν αρκετά»

181

Ο πρόεδρος της επιτροπής πρωταθλημάτων της ΕΚΑΣΑΜΑΘ, Βασίλης Χαλκιάς, «φιλοξενήθηκε» στην εκπομπή «Τα παιδία παίζει» με τον ΑργύρηΠαγαρτάνη. Αναλυτικά είπε:

Για το φετινό σχεδιασμό των πρωταθλημάτων: «Είμαστε ίσως η Ένωση με τις μεγαλύτερες αποστάσεις και αυτό ουσιαστικά μάς αφήνει πολύ λίγες επιλογές για το σχεδιασμό των πρωταθλημάτων. Τα πρωταθλήματά μας τα χωρίζουμε σε ομίλους στην πρώτη φάση. Το ανδρικό έχει δύο ομίλους, έναν ανατολικό κι ένα δυτικό και τα αναπτυξιακά τα κάνουμε με τέσσερις ομίλους, γιατί αλλιώς τα κόστη «εκτινάσσονται». Το γυναικείο είναι αυτό που ουσιαστικά έχει μεγαλύτερο βάρος και περισσότερα χιλιόμετρα, γιατί λόγω αριθμού έχουμε έναν όμιλο. Στις νεάνιδες έχουμε 6 ομάδες και στις κορασίδες ευτυχώς έχουμε 12 και κάνουμε δύο ομίλους. Δυστυχώς, οι αποστάσεις είναι αυτές που μάς ζορίζουν και οι ομάδες επιβαρύνονται αρκετά μεγάλα ποσά στις μετακινήσεις».

Για τα προβλήματα στις πόλεις με τα κλειστά γήπεδα: «Η μόνη πόλη που έχει υποδομές για ν’ αντέξει παραπάνω παιχνίδια είναι η Ξάνθη, η οποία έχει 3 κλειστά, η κάθε ομάδα έχει το δικό της και έχουμε τη δυνατότητα να βάλουμε παραπάνω παιχνίδια. Οι υπόλοιπες πόλεις υποφέρουν. Η Αλεξανδρούπολη και η Κομοτηνή έχουν ένα κλειστό, η Δράμα δύο, όπου εκεί είμαστε λίγο πιο χαλαρά, ενώ υπάρχουν και οι Σέρρες με την Καβάλα που έχουν δύο, αλλά έχουν πολλές ομάδες, οπότε είναι λίγα. Όταν διαμορφώνουμε το πρόγραμμα των αγώνων στην Ένωση πολλές φορές αναγκαζόμαστε να παραλείψουμε μία αγωνιστική στους παίδες, στους έφηβους, στους άνδρες, γιατί απλά δεν υπάρχουν χώροι για να εξυπηρετήσουν αυτήν την αγωνιστική».

Για τα τουρνουά που θα διοργανώσουν στις μικρές ηλικίες: «Ακολουθώντας λίγο και τις καινούργιες προτροπές της Ομοσπονδίας, ουσιαστικά έχουμε να κάνουμε κάποιους αγώνες U14 ή U12, αναλόγως το τι θα επιλέξει η κάθε Ένωση. Αυτό δυστυχώς σ’ εμάς θα πάει πιο πίσω, γιατί είναι τέτοιος ο φόρτος μέχρι το Γενάρη που πραγματικά δεν υπάρχουν χώροι. Θα το διοργανώσουμε σίγουρα πάντως, γιατί εμείς έτσι κι αλλιώς κάναμε το Μάρτιο το τουρνουά παμπαίδων. Θέλουμε να το εντάξουμε, γιατί είναι πολύ καλή ιδέα και ουσιαστικά κρατάει σε εγρήγορση και τις πιο μικρές ηλικίες μ’ ένα κανονικό πρωτάθλημα, με κάποιους ιδιαίτερους όρους φυσικά που ‘χει συστήσει η Ομοσπονδία».

Για το αν υπάρχει αρκετά κάλυψη από διαιτητές και κριτές στην Ένωση: «Εμείς εξυπηρετούμε τα παιχνίδια με τη συνδρομή τριών συνδέσμων διαιτητών, απλά είναι τόσα πολλά τα παιχνίδια που δεν έχουμε τόσους πολλούς διαιτητές. Είμαστε περίπου στο 35-40% της κάλυψης, μάς λείπουν πάρα πολλοί διαιτητές, αλλά και κριτές. Οι υπάρχοντες διαιτητές παίζουν 3 συνεχόμενα παιχνίδια. Δεν είναι φυσιολογικό αυτό, αλλά δε γίνεται διαφορετικά, είναι πάρα πολλά παιχνίδια».