Δημήτρης Πετρόπουλος:Με τα ψέματα δεν πάμε πουθενά

496

Ο προπονητής του ΠΣ Ευκαρπίας  Δημήτρης Πετρόπουλος με αρκετά χρόνια θητείας στο ερασιτεχνικό μπάσκετ της Θεσσαλονίκης  μιλάει στο northbasket για την κατάσταση που έχει περιέλθει  μπάσκετ της πόλης μας και όχι μόνο.

Πώς βλέπεις την κατάσταση που επικρατεί στο επαγγελματικό μπάσκετ στην Ελλάδα;
Θεωρώ πως η κατάσταση που υπάρχει τώρα στις ομάδες είναι το αποτέλεσμα της χαλαρότητας με την οποία αντιμετώπιζαν τα οικονομικά ζητήματα των τελευταίων ετών.

Πλέον πληρώνουν τα λάθη του παρελθόντος . Πιστεύω όμως πως είναι θέμα οργανωτικού πλάνου και διάθεσης δημιουργίας εσόδων.

Θεωρείς πως υπάρχει τρόπος να βελτιωθεί η υπάρχουσα κατάσταση;
Κοιτάξτε, είναι θέμα το πώς θα δουν οι διοικούντες τις ομάδες και κατά πόσο θα συμβαδίσουν με τα «θέλω» της εποχής. Όλα αυτά τα χρόνια οι επαγγελματικές ομάδες περίμεναν τον «επενδυτή», τον «χορηγό» και όποιον άλλον θα έβαζε χρήματα. Αυτό ήταν τεράστιο λάθος. Θα πρέπει πλέον, κάτι που έπρεπε ήδη να έχουν κάνει, να μάθουν να δημιουργούν έσοδα. Οι ομάδες θα πρέπει να «βγαίνουν» χωρίς να περιμένουν αν κάποιος θα βάλει τα χρήματά του. Πιστέψτε με υπάρχουν πάρα πολλοί τρόποι να γίνουν κερδοφόροι οι σύλλογοι. Απλά θέλει εργατικότητα, συνέπεια και ανοιχτά μυαλά

Στους ερασιτεχνικούς συλλόγους;
Τα σωματεία έκαναν μεγάλο κακό στα ίδια. Όλα αυτά τα χρόνια δε λειτουργούσαν σαν ζωντανοί οργανισμοί. Δεν δημιούργησαν τίποτα. Δεν υπήρχε ανάπτυξη. Δεν δημιούργησαν αθλητές, παίκτες, φιλάθλους, διαιτητές, παράγοντες, δημοσιογράφους… Οι προπονητές των ερασιτεχνικών συλλόγων θα πρέπει να αποτελούν κίνητρο για τους αθλητές. Είναι τις περισσότερες φορές ο σημαντικότερος παράγοντας της επιτυχίας μιας ομάδας. Ο προπονητής όμως θα πρέπει να είναι εργατικός, συνεπής και πάνω από όλα ειλικρινής προς όλους. Μόνο με την ειλικρίνεια μπορούν να γίνουν πράγματα. Με τα ψέματα δεν πάμε πουθενά.

Τι πιστεύεις θα γίνει από εδώ και πέρα;
Ξεκαθάρισμα. Έτσι απλά. Θα μείνουν οι καλοί προπονητές, οι καλοί παράγοντες. Όποιος αγαπάει το άθλημα και μπορεί θα εξελιχθεί, οι υπόλοιποι θα τελειώσουν σιγά σιγά.

Πριν μίλησες για «ανοιχτά μυαλά». Τι εννοείς ακριβώς;
Το θέμα είναι οι ομάδες να βρουν ταυτότητα, να αυξήσουν τη δυναμική τους και να έρθουν κοντά στον κόσμο. Αυτό είναι πολύ εύκολο να γίνει αρκεί να ξέρεις τρόπους να συνδυάσεις τον κόσμο, το σύλλογο, τα αγωνιστικά τμήματα. Πρέπει να αγαπήσουν το μπάσκετ. Δεν μπορείς να φανταστείς πόσο εύκολα μπορεί να αναπτυχθεί ένα σωματείο, αρκεί να κάνεις τις κατάλληλες ενέργειες. Βρέθηκα πρόσφατα σε μια συζήτηση με παράγοντες μιας ομάδας και όταν πάνω στην κουβέντα διαπίστωσαν ότι υπάρχουν τρόποι να αυξηθούν τα έσοδά τους  και όλοι να είναι χαρούμενοι και ευτυχισμένοι, άλλαξε αμέσως η ψυχολογία τους για την ομάδα και από ότι βλέπω πηγαίνουν πολύ καλύτερα. Όλα είναι θέμα διάθεσης εξέλιξης.

Η οικονομική κρίση δε θα επηρεάσει;
Δεν θεωρώ ότι ο παράγοντας «οικονομική κρίση» μπορεί να υπερκεράσει τους παράγοντες «οργάνωση, εργατικότητα, ειλικρίνεια και υπομονή». Με τίποτα. Απλά διαφοροποιούνται οι καταστάσεις και ο τρόπος λειτουργίας των σωματείων. Το θέμα είναι ποιος το αντιλαμβάνεται γρήγορα και έχει διάθεση να δουλέψει.