Functional Training και αθλητισμός

512

Καθημερινό μας καθήκον, ως επαγγελματίες της άσκησης είναι να ενημερώνουμε τους αθλητές και προπονητές που μας επιλέγουν για συνεργάτες για τα οφέλη των μορφών άσκησης που εφαρμόζονται στα σύγχρονα προπονητικά προγράμματα. Η σωστή ενημέρωση, αποτελεί για εμάς ένα είδος «εκπαίδευσης», που θα δώσει τη δυνατότητα σε κάθε ενδιαφερόμενο να μπορεί να αξιολογήσεισωστά, οτιδήποτε συμβαίνει στον χώρο του αθλητισμού.

Οι μέθοδοι προπόνησης που προτείνουμε σε κάθε αθλητή, είναι με βασικό γνώμονα τους προσωπικούς του στόχους και πάνω από όλα την ασφάλεια.

Ο όρος “functional training” ή αλλιώς λειτουργική προπόνηση, δεν είναι κάτι καινούριο στον χώρο τουαθλητισμού, ούτε αποτελεί πολυτέλεια ήαπεύθυνεται σε λίγους. Αντιθέτως, είναι πολύ παλιό, υπήρχε ανέκαθεν σε πολλά προπονητικά συστήματα και απευθύνεται σε όλα τα επίπεδα ασκουμένων ακόμα και σε ειδικές κατηγορίες ασκουμένων. Ο λόγος που ακούγεται πολύ τα τελευταία χρόνια, είναι γιατί οι μεγάλες εμπορικές εταιρείες, «αποφάσισαν» να επενδύσουν σε ανάλογο εξοπλισμό, με αποκλειστικό στόχο φυσικά το κέρδος. Το γεγονός αυτό, εν τέλει κατέληξε να είναι υπέρ των αθλητών, για το λόγο ότι οι επαγγελματίες της άσκησης «υποχρεώθηκαν» να ψάξουν, να ασχοληθούν, να εκπαιδευτούν και να μεταδώσουν στους αθλητές τα τεράστια ωφέλη της συγκεκριμένης προπόνησης.

Γενικά ο όρος λειτουργική προπόνηση, αναφέρεται σε ασκήσεις που μιμούνται τις καθημερινές μας δραστηριότητες. Από αυτό και μόνο μπορείτε να καταλάβετε πόσο σημαντικό ρόλο μπορεί να έχει αρχικά στην ζωή και μετέπειτα στην ατομική βελτίωση του αθλητή, ένα προπονητικό functionalπρόγραμμα, δομημένο ανάλογα με τις ανάγκες του.

Το ανθρώπινο σώμα, από την κοιλιά της μητέρας μας ακόμα, είναι πλασμένο έτσι ώστε να λειτουργεί σε 3 άξονες και 3 διαφορετικά επίπεδα κίνησης. Μπορεί, λοιπόν, να γίνει εύκολα κατανοητό από όλους, πως όταν το σώμα μας κινείται – (εκτελεί κινήσεις) μονοδιάστατα, περιορισμένα, τότε δεν μπορούμε να έχουμε το μέγιστο όφελος από μία τέτοιου είδους προπόνηση. Αντιθέτως, όταν η προπόνηση έχει σαν βάση την λειτουργία του σώματος μας σε όσο το δυνατόν περισσότερα διαφορετικά επίπεδα και άξονες ταυτόχρονα, τόσο περισσότερο μπορούν να αυξηθούν οι δυνατότητες βελτίωσης του και τα οφέλη σε δύναμη, αντοχή, ταχύτητα, λειτουργικότητα καθώς και στην σύσταση του (λιπώδης και μυικός ιστός), να εκτοξευθούν, χαρακτηριστικά που κάθε αθλητής πρέπει να βελτιώνει συνεχώς.

Εξάλλου, δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι αθλητές παγκοσμίου φήμης, σε όλα τα αθλήματα, έχουν συμπεριλάβει την λειτουργική προπόνηση στο γενικό πρόγραμμα εκγύμναση τους.

Με αγάπη και σεβασμό στο άθλημα μας

Αλέξης Αλεξιάδης

Καθηγητής Φυσικής Αγωγής