Όταν ένας γονέας συμβουλεύει το παιδί του

283

Όταν ένα παιδί θέλει να ασχοληθεί με τον αθλητισμό, η δυσκολία έγκειται στη διαδικασία ένταξης στην ομαδικότητα, κάτι βέβαια που συμβαίνει σε έκαστο κοινωνικό τομέα, τη στιγμή που ο αθλητισμός έχει την ιδιότητα να απαρτίζεται από ομαδικότητα και στα ατομικά αθλήματα!

Στην παρακάτω περίπτωση, ο λόγος ανήκει στην κα Αννίτα Ταλιώτου, την πρόεδρο του ΑΠΟΠ, την πρώτη Γυναίκα πρόεδρο στην ιστορία της καλαθόσφαιρας μας, ένα ακόμη αποδεικτικό στοιχείο ότι ένα ακόμη βήμα για σπάσιμο αυτού του είδους κατεστημένο, έχει γίνει (αλλά ο δρόμος είναι ακόμη μακρύς και δύσβατος).

Η κα Αννίτα, δεν είναι μόνο η κυρία πρόεδρος στον ΑΠΟΠ, είναι και μητέρα, ο μόνιμα πρώτος ρόλος όλων των γυναικών που έφεραν παιδιά σε αυτόν τον κόσμο, που είναι υπεράνω πασών των αξιωμάτων!

Μια από τις δυο κόρες της αγωνίζεται στον ΑΠΟΠ!

Στη φετινή Γυναικεία ομάδα που παρουσιάζει η καλαθοσφαιρική Πάφος, μια ομάδα που επανήλθε στα καλαθοσφαιρικά μας πράγματα!

Μέσω του «BS» λοιπόν, η πρόεδρος του ΑΠΟΠ, δίνει κάποιες δημόσιες συμβουλές στην κόρη της, τη Ροδοθέα, αλλά είναι συμβουλές που κάλλιστα, είναι πολύτιμες για τον κάθε γονέα!

✍ Ας δούμε λοιπόν, τα γραφόμενα της Αννίτας Ταλιώτου:

«Το όραμα κάθε γονέα τόσο στο παρελθόν, όσο και διαχρονικά ήταν και συνεχίζει  να είναι η επιτυχία του παιδιού του ανεξαρτήτως του τομέα στο οποίο δραστηριοποιείται.

Τόσο  ο αθλητισμός,  όσο και οι τέχνες αποτελούν τέτοιους τομείς δραστηριοποίησης που οδηγούν στην ανάδειξη νέων ταλέντων. Κατά ανάλογο τρόπο κι εγώ ως μητέρα είχα όραμα να εντάξω τα παιδιά μου στους ένδοξους αυτούς τομείς.

Σημαντικό ρόλο στην ανατροφή ενός παιδιού διαδραματίζει η οικογένειά του,  η οποία συμβάλλει  στη διαμόρφωση του χαρακτήρα του, η οποία σε συνδυασμό με τον αθλητισμό βοηθά στην ανάπτυξη όχι μόνο σε σωματικό επίπεδο αλλά και στην ανάδειξη νέων ικανοτήτων, ευκαιριών να εκφραστούν, αλλά και να ανακαλύψουν τον  εαυτό, έχοντας ως εφόδιο μια σειρά από ηθικές αξίες για την μετέπειτα πορεία του, αλλά και τους στόχους του, θέτοντας τον πήχη ακόμα πιο ψηλά.

Τα εφόδια αυτά είναι απαραίτητα για την ολοκλήρωση της προσωπικότητας τους. Η συμμετοχή σε μια αθλητική ομάδα όπως η καλαθόσφαιρα  δίνει την ευκαιρία στο παιδί να καταστεί μέλος σε μια ακόμα μικρή κοινωνία, προσφέροντας πολύτιμα μαθήματα ομαδικής συμπεριφοράς και συνεργασίας.

Ένα τέτοιο παράδειγμα παιδιού που ασχολείται με τον αθλητισμό από μικρή ηλικία αποτελεί η Ροδοθέα Λουκαίδου Ταλιώτη. Τα τελευταία δυόμιση χρόνια επικεντρώθηκε στο άθλημα της καλαθοσφαίρισης μετά από δική μου προτροπή.

Μπήκε απότομα σε ένα δύσκολο ρυθμό με πολλή σκληρή δουλειά,  πολλές προπονήσεις και συνάμα πολλές στερήσεις (φιλίες, εξόδους κτλ)  για να καταφέρει να επιτύχει τους ατομικούς στόχους που έχει θέσει αλλά και τους στόχους αναφορικά με την επιτυχία της ομάδας της,  στον ΑΠΟΠ. Αποκτά περισσότερες εμπειρίες αλλά ταυτόχρονα αναδεικνύεται και στον τομέα της καλαθόσφαιρας.

Προφανώς έχουν υπάρξει και θα υπάρξουν δύσκολες στιγμές που χρειάζονται πολλές θυσίες παράλληλα όμως είναι πολύ ωραίο να μπορείς και να τις ξεπερνάς.

Η αθλητική οδός είναι δύσκολη αλλά όχι ακατόρθωτη. Περιλαμβάνει ωραία συναισθήματα,  φιλίες, και μοναδικές εμπειρίες. Χωρίς να θέλω να περιαυτολογήσω οι δυσκολίες αυτές έχουν ενδυναμώσει την κόρη μου αφού η ένταξη της στην γυναικεία καλαθοσφαιρική ομάδα του ΑΠΟΠ αποτελεί περίτρανη απόδειξη της σκληρής της δουλειά.

Αρκεί μόνο να αναφέρω ότι είναι η μοναδική δεκατριάχρονη που παίζει σε γυναικεία ομάδα Παγκύπρια.

Ως μητέρα θα ήθελα να δώσω μια βασική συμβουλή προς την κόρη μου, αλλά και προς όλα τα παιδιά που ασχολούνται στο χώρο του αθλητισμού,  είναι ότι ΟΛΟΙ μπορούν να φτάσουν στην κορυφή. Αδιαμφισβήτητα χρειάζεται επιμονή,  στόχοι,  θυσίες και σκληρή δουλεία.

Τίποτε δεν είναι ακατόρθωτο! Σημασία έχει η επιμονή, η αυτοπειθαρχία η καθημερινή σου εμφάνιση στο γήπεδο και η καθημερινή αυτοβελτίωση.

Ο χαρακτήρας είναι αυτός που θα σε βοηθήσει να  προσδιορίσεις την επιτυχία σου στο επίπεδο που εσύ επιθυμείς. Μέσα από τα λάθη σας και τις εμπειρίες μέσα από σκληρή δουλειά και επιμονή, θα επιτύχετε αυτό που ονειρευτήκατε».