Τι είναι τελικά η καλή διατροφή;

507

O περισσότερος κόσμος είναι τελικά μπερδεμένος σχετικά με το τι ακριβώς είναι η καλή διατροφή.

Τι συμβαίνει τελικά; Είναι τόσο πολύπλοκα τα πράγματα;

Κατά την ταπεινή μου άποψη όχι! Τα πράγματα είναι αρκετά απλά. Αν μάζευε κανείς μερικές κορυφές στον τομέα της διατροφής γύρω από ένα τραπέζι θα άκουγε  από το στόμα τους λίγο-πολύ τα ίδια πράγματα.

Αδέλφια η φυσικές τροφές είναι το σπουδαιότερο φάρμακο για το σώμα μας και την υγεία μας.

Επειδή δε η συμβατική ιατρική εστιάζει την προσοχή της σε άλλα φάρμακα θα πρέπει να ασχοληθούμε περισσότερο εμείς και να ενημερωθούμε πληρέστερα για το θέμα αυτό που ορίζει τις ζωές μας σε μεγάλο βαθμό.

Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα: αν θέλουμε γερά κορμιά,σφύζουσα υγεία και υψηλά επίπεδα ενέργειας θα πρέπει να βάζουμε στο κορμί μας μόνο τις καλύτερες πρώτες ύλες.

Δεν είναι λογικό;

Είναι δυνατόν να επιλέγουμε τα καλύτερα λιπαντικά για το αυτοκίνητό μας και να μην κάνουμε το ίδιο για το σώμα μας;

Δεν νομίζω!

Δεν χρειαζόμαστε ξένα σώματα στο σώμα μας για να ανακατεύονται ανεξέλεγκτα με τη φυσιολογία μας.

Αν τρώμε junk οι επιδόσεις μας και η υγεία μας θα είναι junk!

Oι τροφές δεν είναι μόνο πηγές θερμίδων αλλά και πληροφοριών. Δώστε στα γονίδια σας τις σωστές πληροφορίες.

Μια σπουδαία συμβουλή με πολλή αγάπη:

Μη χρησιμοποιείτε το μέγεθος της απόλαυσης σαν κριτήριο για το τι θα φάτε.

Είναι συνταγή καταστροφής. Είναι αυτό που οδήγησε τα ελληνόπουλα στη πρώτη θέση της παχυσαρκίας στην Ευρώπη.

Τα βασικά σημεία μιας καλής/υγιεινής διατροφής

1. Να τρώτε φυσικές και κατά το δυνατόν ανεπεξέργαστες τροφές.

– Όχι άσπρο αλεύρι αλλά αλεύρι ολικής άλεσης.

– Όχι άσπρο ρύζι αλλά καστανό.

–  Όχι λουκάνικα και ζαμπόν αλλά άλιπο κατά το δυνατόν κρέας κλπ.

Αν αυτό που τρώτε αποτελείται από 3-4 συστατικά – ή παραπάνω – καλύτερα είναι  να το αποφεύγετε.

2. Η βάση της διατροφής σας να είναι οι υδατάνθρακες.

Όχι βέβαια οι υπερεπεξεργασμένοι υδατάνθρακες από άσπρο αλεύρι και ζάχαρη που αποτελούν το κυριότερο αίτιο του σωματικού εκφυλισμού των ανθρώπων στις αναπτυγμένες δυτικές κοινωνίες.

Αυτά είναι παρακμή,παχυσαρκία,χρόνιες παθήσεις και θάνατος.

Μιλάω για φρούτα,λαχανικά,όσπρια,ανεπεξέργαστα δημητριακά,ωμούς ξηρούς καρπούς και σπόρους,χόρτα κλπ.

Αυτά είναι υγεία,ενεργητικότητα και ζωή.

Περιέχουν σχεδόν όλες τις βιταμίνες και γενικά όλα τα μικροθρεπτικά στοιχεία που χρειάζεται ο οργανισμός μας για να μεγαλουργήσει : φυτικές ίνες,ανόργανα στοιχεία και ιχνοστοιχεία ,αντιοξειδωτικά και βέβαια τα παντοδύναμα φυτοχημικά που παράγουν τα φυτά για τη δική τους προστασία και βέβαια και για τη δική μας αφού τα καταναλώσουμε.

Για παράδειγμα τα σταυρανθή με προεξάρχον το μπρόκολο περιέχουν πανίσχυρους παράγοντες που μας προστατεύουν από τις πανταχού παρούσες περιβαλλοντικές τοξίνες.

Ότι τρώτε μπορεί να σας βλάψει ή να σας ωφελήσει με πολλούς και συγκεκριμένους τρόπους.

Η επιλογή είναι καθαρά δική σας.

Είστε μεγάλα παιδιά και οι δικαιολογίες του τύπου «αυτό έχει απαίσια γεύση» είναι γελοίες και δεν σας τιμούν καθόλου.

3. Πρωτεΐνη

Κακώς κλέβει τον πρωταγωνιστικό ρόλο από τους υδατάνθρακες.

Η πρωτεΐνη είναι απαραίτητη αλλά υπερεκτιμάται.

Να προτιμάτε μικρά λιπαρά ψάρια,πουλερικά,αυγά ωμέγα-3,άπαχα γαλακτοκομικά,όσπρια κλπ.

Τα μεγάλα ζώα είναι ιδαίτερα βεβαρημένα με ορμόνες,αντιβιοτικά κλπ. και τα μεγάλα ψάρια όπως ο τόννος με βαρέα μέταλλα.

Ο μέσος άνθρωπος προσλαμβάνει γενικά επαρκή πρωτεΐνη με τη διατροφή του.

Πιθανότατα χρειάζεστε περισσότερη πρωτεΐνη αν:

– έχετε απώλεια μυϊκής μάζας ή βάρους γενικά

– πάσχετε από χρόνια κόπωση/αδυναμία

– προσβάλεστε από συχνές λοιμώξεις

– κάνετε κατακράτηση υγρών

4. Λίπη

Το πιο παρεξηγημένο μακροθρεπτικό στοιχείο. Απλά πρέπει να γνωρίζετε τι τρώτε.

Τα μονοακόρεστα και τα ωμέγα-3  λιπαρά είναι ευεργετικά για τον οργανισμό μας. Σας συνιστώ να διαβάσετε προσεκτικά τις οικείες αναρτήσεις για να καταλάβετε γιατί είναι τόσο χρήσιμα.

Το απόλυτο κακό είναι τα τρανς λιπαρά που είναι τελείως ακατάλληλα για το σώμα μας και δεν πρέπει ούτε να τα αγγίζουμε.

Τα κορεσμένα λίπη να μην υπερβαίνουν το 7-8% της ημερήσιας θερμιδικής πρόσληψης και τα ωμέγα-6 μα μην είναι περισσότερα του διπλάσιου των ωμέγα-3.

Χρήστος Στρογγύλης
totalfitness-christos.blogspot.com/