Παθολογική ενασχόληση με τους μύες

735

Η παθολογική ενασχόληση με τους μύες η οποία ονομάζεται αλλιώς μυϊκή δυσμορφία (muscular dysmorphia), είναι συμπεριφορά που εμφανίζεται όλο και περισσότερο από τους άντρες στις δυτικές κοινωνίες. Στα άτομα με μυική δυσμορφία η συμπεριφορά τους θεωρείται παθολογική καθώς ανάπτυξη της εικόνας του σώματος και ειδικότερα η ανάπτυξη των μυών επηρεάζει την καθημερινή τους λειτουργικότητα. Αίτια για το φαινόμενο αυτό δεν είναι άλλη από τα πρότυπα που βομβαρδίζουν τον σύγχρονο άντρα τα οποία σχετίζουν την επιτυχία με την εικόνα του σώματος και την εξωτερική εμφάνιση.

Κάποιος με συμπτώματα μυϊκής δυσμορφίας αφιερώνεται με τις ώρες στο γυμναστήριο και δίνει ιδιαίτερη σημασία στη διατροφή η οποία είναι ιδιαίτερα απαιτητική. Πολλές φορές στην προσπάθεια για καλύτερα και ταχύτερα αποτελέσματα οδηγείται στην υπερβολική χρήση συμπληρωμάτων αλλά και αναβολικών ουσιών. Οι ουσίες αυτές τις περισσότερες φορές αυτοχορηγούνται χωρίς ιατρική συνταγή και σε υπερβολικές ποσότητες οι οποίες είναι βλαβερές για την υγεία.

Σε ψυχολογικό επίπεδο τα άτομα αυτά κρίνουν υπερβολικά τον εαυτό τους και θέτουν πολύ υψηλούς στόχους για την εμφάνισή τους. Συνήθως εμφανίζουν σύγχυση, ντροπή αμηχανία και αδυναμία στις κοινωνικές δραστηριότητες. Οι ώρες που αφιερώνουν στο γυμναστήριο είναι εις βάρος της κοινωνικής και προσωπικής τους ζωής, ενώ μπορεί να επηρεάζουν και την επαγγελματική τους εξέλιξη.