«Ο μεγάλος στόχος είναι η πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες»

444

Ο Δήμος Ντικούδης μιλάει στο e-magazine της ΕΟΚ λίγο πριν το τζάμπολ της Εθνικής Ανδρών στο Παγκόσμιο Κύπελλο

Η Εθνική Ελλάδας ετοιμάζεται να προσθέσει μία ακόμη μεγάλη διοργάνωση στο πλούσιο βιογραφικό της. Το Παγκόσμιο Κύπελλο ξεκινά στις 25 Αυγούστου και ολοκληρώνεται στις 10 Σεπτεμβρίου με το ομοσπονδιακό μας συγκρότημα να συμμετέχει σε αυτό έχοντας ως πυξίδα, την ταπεινότητα, την αυτογνωσία και τον ενθουσιασμό.

Ο Δήμος Ντικούδης έχει προσφέρει τα μέγιστα ως παίκτης και την τελευταία διετία είναι ο υπεύθυνος των εθνικών ομάδων σε μία προσπάθεια να προσφέρει τις γνώσεις και τις εμπειρίες του προκειμένου να εκπληρωθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί.

Λίγες μέρες πριν το τζάμπολ του Παγκοσμίου Κυπέλλου και το… τζάμπολ της προσπάθεια της Εθνικής Ανδρών παραχώρησε συνέντευξη στο e-magazine της ΕΟΚ και εξέφρασε τις σκέψεις του για την πορεία της ομάδας.

Ο Λαρεντζάκης κάνει «drive» σε επίθεση της Εθνικής στο πρώτο φιλικό παιχνίδι του «Aegean Aκρόπολις» με τη Σερβία.

Ποιες είναι οι σκέψεις σου λίγες μέρες πριν την έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου σχετικά με την παρουσία της εθνικής ομάδας;

«Οι προσδοκίες είναι πάντα υψηλές όταν αναφερόμαστε στην Εθνική Ελλάδας ανεξαρτήτως διοργάνωσης και καταστάσεων. Θεωρώ πως έχουμε μία πολύ καλή ομάδα η οποία στη διάρκεια της προετοιμασίας δούλεψε σωστά. Εμείς σκεφτόμαστε κάθε φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου ξεχωριστά, μας ενδιαφέρει μόνο ο αρχικός όμιλος και πως θα πάρουμε μία από τις δύο πρώτες θέσεις ώστε να περάσουμε στη δεύτερη φάση και μετά να διεκδικήσουμε την είσοδό μας στα νοκ άουτ».

Ο Λούντζης προσπαθεί να αξιοποιήσει το screen του Παπαγιάννη στον Μιλουντίνοφ.

Για πολλά χρόνια η Εθνική Ελλάδας πηγαίνει με στόχο ένα μετάλλιο και συγκαταλέγεται ανάμεσα στα φαβορί για αυτό. Φέτος ο πήχης είναι πιο χαμηλός. Πιστεύεις πως ίσως βοηθήσει;

«Σίγουρα θα μας κάνει καλό. Όσο μεγαλύτερες είναι οι προσδοκίες τόσο περισσότερη είναι και η πίεση που αυτή φέρνει μαζί της. Όταν ξεκινάς και λες… πρέπει να φέρω ένα μετάλλιο, αυτομάτως τα πράγματα δυσκολεύουν. Μπαίνει μέσα το άγχος, μπαίνουν παράγοντες που συνήθως δημιουργούν το αντίστροφο αποτέλεσμα.

Θα πρέπει να κατανοήσουμε πως τόσο σε ευρωπαϊκό επίπεδο όπως παρατηρήσαμε στο περσινό Ευρωμπάσκετ, όσο και σε παγκόσμιο το επίπεδο είναι υπερβολικά υψηλό.

Όλες οι ομάδες παίζουν με ένταση, με ενέργεια, ασχολούνται με το scouting και αποδίδουν υψηλού επιπέδου μπάσκετ. Θα είναι λάθος λοιπόν ακόμη κι αν έχουμε την καλύτερη δυνατή ομάδα, να πάμε σε οποιαδήποτε διοργάνωση με το σκεπτικό μόνο στο να κατακτήσουμε ένα μετάλλιο κι αν δεν έρθει θα είναι αποτυχία. Οφείλουμε να δούμε σε κάθε παιχνίδι ξεχωριστά πως παίζουμε κι αν η κατάστασή μας επιτρέψει κάποια διάκριση».

Οδηγίες του Δημήτρη Ιτούδη σε time out.

Η απουσία του Γιάννη Αντετοκούνμπο αποτελεί τεράστιο πλήγμα. Μπορεί όμως μέσα από αυτή την απουσία, να προκύψουν ευκαιρίες για άλλους παίκτες;

«Ο Γιάννης είναι ένας τεράστιος παίκτης, αποτελεί τεράστιο κεφάλαιο για το ελληνικό μπάσκετ. Από τη στιγμή που δε θα είναι μαζί μας, ο προπονητής αναπροσάρμοσε τα σχέδια και την αγωνιστική φιλοσοφία της ομάδας. Θα παίξουμε διαφορετικό μπάσκετ, θα πρέπει κάποια παιδιά να βγουν… μπροστά και σίγουρα τα παιδιά για τα οποία θα είναι η πρώτη τους διοργάνωση αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο θα πρέπει να ανταποκριθούν αποκομίζοντας και σημαντικές εμπειρίες. Σίγουρα θα θέλαμε να είναι ο Γιάννης μαζί μας. Από τη στιγμή όμως που δε θα είναι θα πρέπει να πάρουμε οφέλη από τα υπόλοιπα παιδιά».

«Όταν έρθει το νοκ άουτ παιχνίδι να είμαστε αυτοί που μπορούμε»

Η απουσία του Γιάννη Αντετοκούνμποαποδυνάμωσε αγωνιστικά την ομάδα του Δημήτρη Ιτούδη, ταυτόχρονα όμως έδωσες την ευκαιρία σε ορισμένα παιδιά να λάμψουν. Μπορεί το μετάλλιο να είναι πολύ μακρινός στόχος, αλλά η πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του χρόνου στο Παρίσι, όχι σύμφωνα με τον υπεύθυνο των εθνικών ομάδων.

Να θυμίσουμε πως στο Παρίσι προκρίνονται οι δύο καλύτερες ευρωπαϊκές ομάδες τουΠαγκοσμίου Κυπέλλου εκτός αν ανάμεσα σε αυτές βρεθεί η οικοδέσποινα Γαλλία οπότε θα προκριθούν οι τρεις ομάδες της ηπείρου μας που θα καταλήξουν ψηλότερα στη Μανίλα.

Παπανικολάου, Μήτογλου (44), Ουόκαπ και Παπαπέτρου αλληλοσυγχαίρονται
ύστερα από συνεργασία τους στον φιλικό αγώνα με την Ιταλία του τουρνουά «Aegean Ακρόπολις».

Αισθάνεσαι πως το κλίμα ανάμεσα στα μέλη της φετινής ομάδας είναι από τα καλύτερα των τελευταίων ετών;

«Αυτά τα δύο χρόνια που βρίσκομαι στην ομοσπονδία, ειλικρινά το κλίμα είναι εξαιρετικό. Τα παιδιά που έρχονται για να προσφέρουν, για να βοηθήσουν και να προσπαθήσουν να φέρουν μία διάκριση, το κάνουν με την καρδιά τους και είναι πολύ καλά μεταξύ τους. Εμείς προσπαθούμε να φτιάχνουμε τις μικρές λεπτομέρειες προκειμένου να τους κάνουμε να αισθάνονται άνετα στο διάστημα της προετοιμασίας. Όντως και φέτος το κλίμα είναι εξαιρετικό».

Ο Μήτογλου με αντίπαλο τον Λούκα Σεβερίνι.

Παίζει ρόλο πως για δεύτερο συνεχόμενο καλοκαίρι είναι ο ίδιος προπονητής;

«Εννοείται, χωρίς αμφιβολία. Και ο κόουτς μπαίνοντας δεύτερο διαδοχικό καλοκαίρι στη διαδικασία εθνικής ομάδας κουβαλάει εμπειρία. Παρά το γεγονός πως είναι από τους κορυφαίους προπονητές σε συλλογικό επίπεδο, αλλά τα τουρνουά των εθνικών ομάδων είναι κάπως διαφορετικά επειδή έχουν μικρότερα διάρκεια. Αποτελεί πλεονέκτημα το γεγονός πως ο κόουτς Ιτούδης είναι δεύτερο καλοκαίρι προπονητής μας».

«Απογείωση» του Θανάση Αντετοκούνμπο.

Ποιος είναι ο στόχος της Εθνικής Ελλάδας στο Παγκόσμιο Κύπελλο;

«Ο μεγάλος στόχος είναι η πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Έχοντας και την περσινή εμπειρία θα πρέπει να φτάσουμε στο νοκ άουτ και σε εκείνο το παιχνίδι να δείξουμε ποιοι είμαστε, να βγάλουμε το πραγματικό μας καλό αγωνιστικό πρόσωπο. Πέρυσι δεν το καταφέραμε γιατί στα νοκ άουτ δεν παίξαμε το μπάσκετ που μπορούσαμε. Φέτος λοιπόν θα πρέπει να πάμε βήμα βήμα, να δυναμώνουμε μετά από κάθε παιχνίδι και όταν φτάσουμε στην ώρα του ενδεχόμενου νοκ άουτ να πάρουμε τη νίκη και να προχωρήσουμε».

Κωνσταντίνος Μελάγιες