Οι τζίβες της ζωής που ταξιδεύουν από τη Θεσσαλονίκη σε όλο τον κόσμο (ΦΩΤΟ)

423

Με επιδέξιες κινήσεις, ο Βασίλης Αγραφιώτης, πρώην καλαθοσφαιριστής , πλέκει μια ακόμα τζίβα ζωής, που μπορεί να καταλήξει σε ένα σπίτι στην άλλη άκρη του κόσμου.

«Κάποια στιγμή στο κάμπινγκ που κάναμε στον Αρμενιστή, το 1986, η γυναίκα μου έκανε μια τζίβα με κλωστές στα μαλλιά της. Την ίδια μέρα πήγα στη Σάρτη, αγόρασα κλωστές και προσπάθησα να κάνω τζίβες. Από τότε δεν σταμάτησα!», εξηγεί και προσθέτει: «αρχικά έκανα τζίβες στα μαλλιά των παιδιών στην κατασκήνωση και τα σχολεία των παιδιών μου και στη συνέχεια εμπνεύστηκα από τα ταξίδια μου και χρησιμοποιώντας κι άλλα υλικά, εξελίχθηκα και άρχισα να δημιουργώ τζίβες που στολίζουν το κατάστημα, το σπίτι μου και όλους τους χώρους όπου κινούμε. Όσο περισσότερες τζίβες δημιουργώ, τόσο ανοίγει το μυαλό μου και φτιάχνω περισσότερα πράγματα».

 Τις δημιουργεί από ανακυκλώσιμα υλικά

Δημιουργεί τζίβες και φούντες με όλα τα παλιά αντικείμενα που φτάνουν στα χέρια του, όπως επισημαίνει, «με οποιοδήποτε υλικό, όπως ύφασμα, παλιά παπούτσια, παλιές κορδέλες, χάντρες -πήγα μέχρι και στο Χονγκ Κονγκ και βρήκα περίπου 4.000 χάντρες- αλλά και ρούχα που μου φέρνουν από ανθρώπους που έχουν φύγει από τη ζωή και θέλουν να τους θυμούνται με ένα αντικείμενο. Τα συνθέτω στο μυαλό, βλέπω τα χρώματα, τα συνδυάζω με διακοσμητικά αντικείμενα, πήρα και τσιγκελάκι από εκεί που αγοράζω κλωστές, έκανα μαθήματα και σχεδόν τέσσερις δεκαετίες τώρα δημιουργώ αντικείμενα μεγάλης συναισθηματικής αξίας, που χαρίζω στον κόσμο».

Οι πολύχρωμες τζίβες του ταξιδεύουν σε κάθε γωνιά του κόσμου

Υπάρχουν πολλοί πελάτες από το εξωτερικό, όπως λέει, που όταν επισκέπτονται το εστιατόριό του, εντυπωσιάζονται. «Τους αρέσει πάρα πολύ η ξεχωριστή εικόνα, δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον κι εγώ τους χαρίζω μια τζίβα για καλή τύχη κι έτσι ταξιδεύουν παντού σε όλο τον κόσμο: στην Αυστραλία, στην Αμερική, παντού. Από μικρός είχα μάθει να κατασκευάζω αντικείμενα, που στόλιζε με αυτά η η μητέρα μου το σπίτι μας. Όλες οι δημιουργίες μου έχουν μεγάλη αξία για μένα, είναι πολύτιμες και αποτελούν κομμάτι της ζωής μου. Πολλοί είναι αυτοί που μου ζητάνε να τους δώσω μια τζίβα, ωστόσο εγώ χαρίζω μόνο σε αυτούς που θέλω και θεωρώ ότι μπορούν να εκτιμήσουν το δώρο μου», υπογραμμίζει ο κ. Αγραφιώτης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ