Μην γίνεις εσυ ο πρώτος “bully” του παιδιού σου.

303

“Τι είναι αυτό που φοράς; Βγάλτο γρήγορα, δε σου πάει καθόλου”.
“Μα πως το σκέφτηκες καν αυτό το πράγμα;”
“Είσαι βρωμιαρης/ ενοχλητικός/ παράξενος,…”.
“Δε θέλει κανένας να σε κάνει παρέα έτσι που συμπεριφέρεσαι”.

Όχι, δεν είναι συζητήσεις μεταξύ παιδιών, αλλά γονέα προς το παιδί του.

Οι πιο πολλοί πιστεύουν ότι το bullying συμβαίνει κυρίως στο σχολείο. Δυστυχώς, δεν ισχύει πάντα αυτό. Πολλά παιδιά γίνονται θύματα bullying μέσα στο ίδιο τους το σπίτι.

Πως;

🙅Όταν χτυπάμε ένα παιδί του μαθαίνουμε ότι η βία είναι αποδεκτός τρόπος να λύνουμε τις διαφωνίες μας με τους γύρω μας, φτάνει να είμαστε πιο δυνατοί, πιο μεγάλοι.

🙅‍♂️Όταν προσβάλλουμε ένα παιδί του μαθαίνουμε ότι είναι εντάξει να πληγώνουμε τους γύρω μας. Να χρησιμοποιούμε τις αδυναμίες του σαν όπλα.

🙅‍♀️Κάποιος φορές, γίνεται και κατά λάθος. Όταν βγάζουμε “χαριτωμένα” υποκοριστικα που έχουν να κάνουν με το σώμα του παιδιού, τον χαρακτήρα του, ίσως κάποιες δυσκολίες που αντιμετωπίζει, γινόμαστε bullies, άθελά μας.

Κάνεις δεν είναι τέλειος. Και θα πούμε και θα κάνουμε πράγματα για τα οποία αργότερα θα μετανιώσουμε. Μην το προσπεράσεις όμως. Ζήτησε συγνώμη, ανάλαβε τις ευθύνες σου, εξήγησε στο παιδί γιατί δεν ήταν σωστό αυτό που έκανες και υποσχέσου ότι θα δουλέψεις με τον εαυτό σου.

Γίνε ο μεγαλύτερος θαυμαστής του παιδιού σου και όχι ο πρώτος του bully. Άσε το να κάνει λάθη, δείξε του σεβασμό και κατανόηση.

Απο Wholesome Parenting