Κάτι παραπάνω από ένα άθλημα

237

Το μπάσκετ αδιαμφισβήτητα βρίσκεται στο dna των Ελλήνων και δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι έχει καθιερωθεί ως το εθνικό μας σπορ.

Δεν είναι μόνο οι δεκάδες εθνικές και διασυλλογικές επιτυχίες που έχουν χαρίσει μοναδικές στιγμές χαράς και συγκίνησης σε όλους μας.

Δεν είναι μόνο οι εμβληματικοί αθλητές που έχει αναδείξει η χώρα μας για τους οποίους όλοι νιώθουμε εθνική υπερηφάνεια.

Δεν είναι μόνο οι στιγμές χαράς που όλοι έχουμε ζήσει παίζοντας με φίλους στα ανοιχτά γήπεδα και που έχουν σφραγίσει τις παιδικές και εφηβικές αναμνήσεις όλων.

Πολύ περισσότερο, το μπάσκετ αντιπροσωπεύει τις πλέον σημαντικές αξίες που διαπνέουν οριζόντια τόσο τον αθλητισμό συνολικά όσο και την κοινωνία μας.

Αξίες όπως η ομαδικότητα, ο σεβασμός, η πειθαρχία, η αξιοκρατία, η ισονομία, η ταπεινότητα αποτελούν θεμέλιους λίθους του αθλήματος που όλοι αγαπάμε και ακριβώς αυτές τις αξίες πρέπει κάθε σωματείο σε κάθε μήκος και πλάτος της χώρας μας να μεταλαμπαδεύει στους μικρούς αθλητές.

Άλλωστε στόχος μας δεν είναι να δημιουργούμε μόνο τους αυριανούς πρωταγωνιστές των γηπέδων αλλά κυρίως τους πρωταγωνιστές της ζωής και προσωπικότητες που θα επιστρέψουν αξία στην κοινωνία μέσα από κάθε έκφανση της κοινωνικής και επαγγελματικής τους δραστηριότητας και όχι μόνο απαραίτητα μόνο μέσω των παρκέ.

Σε αυτό το πλαίσιο, από τις πρώτες στιγμές ανάληψης των καθηκόντων μας θέσαμε την εξωστρέφεια ως βασική κατεύθυνση και το άνοιγμα του μπάσκετ στην κοινωνία ως προτεραιότητα. Το μπάσκετ προέρχεται από την κοινωνία και οφείλει να επιτρέψει προστιθέμενη αξία.

Όχι στα λόγια αλλά με πράξεις.

Και η αρχή έχει ήδη γίνει. Τόσο με ενέργειες που μας θυμίζουν την καθολικότητα, την ιστορία και την ενότητα του μπασκετικού κόσμου βγάζοντας σε κάθε ευκαιρία από τα γραφεία τα κύπελλα των ιστορικών επιτυχιών του Ευρωμπάσκετ του 1987 και του 2005 και δίνοντας την ευκαιρία στον κόσμο να τα θαυμάσει.

Όσο και με ουσιαστικές ενέργειες κοινωνικής ευαισθητοποίησης όπως οι εκδηλώσεις ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης κατά της οπαδικής βίας σε διάφορα γήπεδα με εκατοντάδες παιδιά και γονείς να συμμετέχουν. Και δίχως να ξεχνάμε ότι η εκκίνηση δόθηκε από το Final Fourστην Κρήτη όπου ανεξαρτήτως χρώματος φανέλας όλοι οι φίλαθλοι παρακολούθησαν μαζί τους αγώνες.

Όλοι μαζί μπορούμε να πετύχουμε ακόμα περισσότερα, γιατί πρέπει να αντιληφθούμε ότι η δυναμική του μπάσκετ δεν περιορίζεται εντός αγωνιστικού πλαισίου μόνο.

Πρέπει να υπηρετεί τους συνανθρώπους μας και να πρωταγωνιστεί δίνοντας το παράδειγμα της κοινωνικής υπευθυνότητας σε όλη την αθλητική οικογένεια.

Κωνσταντίνος Ασημακόπουλος, μέλος του Δ.Σ. της ΕΟΚ – Υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων