Η… παγκόσμια Εθνική των 8 Μουντομπάσκετ σε 33 χρόνια

533

Ορόσημο το ασημένιο μετάλλιο του 2006 στο έπος της Σαϊτάμα

Κάθε κεφάλαιο και μια ξεχωριστή ιστορία για την εθνική μας ομάδα στα Μουντομπάσκετ από το μακρινό 1986 και την παρθενική της εμφάνιση στη διοργάνωση της Ισπανίας μέχρι την τελευταία συμμετοχή στα γήπεδα της Κίνας πριν από τέσσερα χρόνια.

Η Εθνική όλα αυτά τα χρόνια έχει λείψει μόνο το 2002 και πλέον στα γήπεδα των Φιλιππίνων (θα παίξουμε μόνο εκεί αν και η Ιαπωνία και η Ινδονησία είναι συνδιοργανώτριες) ετοιμάζεται για νέες περιπέτειες.

Ας θυμηθούμε τις προηγούμενες συμμετοχές της.

ΙΣΠΑΝΙΑ 1986

Λένε πως κάθε αρχή και δύσκολη και ήταν πράγματι επική η πρώτη πρόκριση της εθνικής μας ομάδας μπάσκετ σε τελική φάση Παγκοσμίου Πρωταθλήματος ή Μουντομπάσκετ όπως είναι περισσότερο γνωστή η διοργάνωση στους φίλους του μπάσκετ.

Πέρασε μέσα από ένα αξέχαστο θρίλερ στην γαλλική πόλη Εκεντρεβίλ, όπου η εθνική μας ομάδα επικράτησε με 130-126 της Γαλλίας μετά από 3 παρατάσεις (!) και ουσιαστικά σφράγισε την πρόκριση για τα τελικά της Ισπανίας το 1986.

Ουσιαστικά τότε ο Κώστας Πολίτης «έχτιζε» την ομάδα για το Ευρωμπάσκετ του 1987, που θα φιλοξενούσε η χώρα μας, και είχε προχωρήσει σε μια ευρεία ανανέωση. Στηριζόμενος στο δίδυμο του Νίκου Γκάλη με τον Παναγιώτη Γιαννάκη και μαζί τους τον Νίκο Σταυρόπουλο, αποχαιρέτησε όλη την «παλιά φρουρά» και εμπιστεύτηκε νέα παιδιά όπως τον 20χρονο Φάνη Χριστοδούλου (σε ρόλο βασικού φόργουορντ με μπακ από τον Λιβέρη Ανδρίτσο), τον επίσης 20χρονο Δημήτρη Δημακόπουλο από τον Παναθηναϊκό και με βασικό σέντερ τον Αργύρη Καμπούρη (ο Παναγιώτης Φασούλας σπούδαζε στις ΗΠΑ) τους έμπειρους Μιχάλη Ρωμανίδη και Νίκο Φιλίππου(ίσως στο κορυφαίο του τουρνουά με την Εθνική ομάδα) αλλά και παίκτες από το Περιστέρι και το Παγκράτι όπως ο Αργύρης Πεδουλάκης και ο Παναγιώτης Καρατζάς.

Στην Ισπανία το 1986 ο Νικος Γκάλης αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ.

Η πρεμιέρα με τον «άγνωστο» Παναμά είναι ένα ρεσιτάλ του Νίκου Γκάλη που με 53 πόντουςδιαλύει κάθε πλάνο της αντίπαλης άμυνας και η Ελλάδα μπαίνει με το δεξί (110-81). Την επομένη μας περιμένει και πάλι η Γαλλία που αν και την έχουμε αποκλείσει παίζει με wild card στη θέση των Φιλιππίνων που δεν μπόρεσαν να συμμετάσχουν. Παρά το θρίλερ στο τέλος έρχεται η νέα νίκη (87-84) και ανοίγει διάπλατα την πόρτα της πρόκρισης για τους «12» της διοργάνωσης.

Κόντρα στους διοργανωτές Ισπανούς του Αντόνιο Ντίαθ Μιγκέλ (με Σαν Επιφάνιο, Σολοθάμπαλ, Σιμπίλιο, Βιγιακάμπα, Κρέους, Χιμένεθ και Φερνάντο Μαρτίν μεταξύ άλλων), κάνουμε μια από τις καλύτερες εμφανίσεις μας και είμαστε μπροστά 78-70 στο 35΄, αλλά η έδρα (με ότι αυτό συνεπάγεται) παίζει το ρόλο της και φτάνουμε στο 87-86 υπέρ των γηπεδούχων με 49’’να απομένουν. Ο Γιαννάκης αστοχεί στο -υπό πίεση- τρίποντο και οι γηπεδούχοι κρατάνε με νύχια και με δόντια τη νίκη. Η φυσιολογική ήττα από τη Βραζιλία (μας «εκτελεί» με 40 πόντους και 8/8 τρίποντα ο τρομερός Οσκάρ Σμιντ) με 115-95σε ένα εκπληκτικό ματς του Γιαννάκη (32π.) μας φέρνει να θέλουμε συνδυασμό αποτελεσμάτων στην τελευταία αγωνιστική του ομίλου. Η νίκη μας επί της Νοτίου Κορέας (98-80) έρχεται εύκολα και χάρις στη νίκη των Βραζιλιάνων επί των Ισπανών περνάμε ως 3οι μαζί τους στη δωδεκάδα της διοργάνωσης. Στη δεύτερη φάση μετά τη φυσιολογική ήττα από τη Σοβιετική Ένωση, οι άλλες δύο από Κούβα και Ισραήλ μας στοιχίζουν την οκτάδα και τελικά μένουμε 10οι μετά την ήττα από την Κίνα στον τελευταίο αγώνα.

Στην παρθενική της εμφάνιση σε Μουντομπάσκετ η εθνική μας πήρε τη 10η θέση.

Ο Νίκος Γκάλης αναδεικνύεται πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης με 337 πόντους αφήνοντας πίσω του μεγάλους σκόρερ όπως ο Ντράζεν Πέτροβιτς και ο Οσκάρ Σμιντ.

Οι αγώνες της εθνικής μας στο Μουντομπάσκετ του 1986 (Σαραγόσα – Βαρκελώνη – Μαδρίτη):

Με Παναμά (110-81), Γαλλία (87-84), Ισπανία (86-87), Βραζιλία (95-115), Κορέα (98-80), Σοβιετική Ένωση (93-105), Κούβα (66-74), Ισραήλ (79-82), Αργεντινή (102-88), Κίνα (111-112).

Η σύνθεση της Εθνικής: Παναγιώτης Γιαννάκης, Φάνης Χριστοδούλου, Αργύρης Καμπούρης, Παναγιώτης Καρατζάς, Νίκος Γκάλης, Λιβέρης Ανδρίτσος, Νίκος Φιλίππου, Νίκος Σταυρόπουλος, Μιχάλης Ρωμανίδης, Αργύρης Πεδουλάκης, Δημήτρης Δημακόπουλος, Χρήστος Χριστοδούλου.

Προπονητής: Κώστας Πολίτης.

ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ 1990

Η Εθνική ομάδα στη δεύτερη εξόρμησή της στο Μουντομπάσκετ το 1990 στην Αργεντινή πάει πλέον με παράσημα το θρίαμβο του 1987 που έχει κατακτήσει το Ευρωμπάσκετ στον Πειραιά αλλά και του 1989 όπου παίζει στον τελικό του Ζάγκρεμπ με τη Γιουγκοσλαβία έχοντας αποκλείσει τη χρυσή ολυμπιονίκη Σοβιετική Ένωση στον ημιτελικό. Δυστυχώς ο τραυματισμός του Νίκου Γκάλη στον αγώνα με την Τσεχοσλοβακία στο τουρνουά Ακρόπολις τον θέτει νοκ άουτ από τη διοργάνωση στην οποία βγαίνει μπροστά ο Παναγιώτης Γιαννάκης ως ο ηγέτης της ομάδας, ίσως στην κορυφαία διοργάνωση της καριέρας του, αναδεικνύεται τρίτος σκόρερ.

«Θα μας λείψει πολύ ο Γκάλης, αλλά κι εμείς δεν κολλάμε μπρίκια» είχε πει τότε ο Γιώργος Γάσπαρης δίνοντας το σύνθημα.

Στον πάγκο είναι πλέον (από το 1989) ο Ευθύμης Κιουμουρτζόγλου, συνεργάτης του Κώστα Πολίτητο 1987 και στο προολυμπιακό του 1988. Διπλά στον αρχηγό ο Φάνης Χριστοδούλου, αλλά και η αποκάλυψη της Εθνικής, ο νεαρός τότε Νάσος Γαλακτερός.

Ο Φάνης Χριστοδούλου κόντρα στην Ισπανία έπαιξε και για το… ξενοδοχείο.

Ο οποίος πέτυχε καλάθι σε νεκρό χρόνο με φόλοου μετά από μακρινό τρίποντο του Κώστα Παταβούκα στον αγώνα με τις ΗΠΑ που όμως δεν μέτρησε και έτσι χάσαμε στην παράταση (103-95) από την ομάδα του κόουτς Σιζέφσκι, που όμως δεν είχε… ξεμπερδέψει μαζί μας και αρκετά χρόνια αργότερα στην Ιαπωνία θα γνώριζε μια οδυνηρή ήττα στον ημιτελικό.

Ο Γιαννάκης (23π.) και ο Χριστοδούλου (21π.) μαζί με τον Γαλακτερό (18π.) ήταν οι κορυφαίοι. Ακολουθεί ο «τελικός» πρόκρισης με την Ισπανίαόπου τον «καθαρίζει» (102-93) ο Φάνης Χριστοδούλου (32π., 6 τρίποντα, 10 ριμπάουντ, 6 ασίστ) και έχει σοβαρότατο λόγο: «Δεν ξέρω τι λένε τα παιδιά, αλλά εγώ σήμερα έπαιξα και για το ξενοδοχείο μας. Δεν υπήρχε περίπτωση να φύγω από το Σέρατον και να τρέχω στις Σάλτες και στις Μάλτες» είχε πει την ιστορική ατάκα καθώς η ομάδα παρέμεινε στο Μπουένος Άιρες έχοντας πάρει την πρόκριση για την επόμενη φάση ενώ η Ισπανία πήγαινε στους αγώνες κατάταξης στην πόλη Σάλτα στα υψίπεδα της Αργεντινής. Εκεί όπου 12 χρόνια αργότερα σε ένα αντίστοιχο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα η Εθνική βόλεϊ έπαιξε στη Σάλτα όπου πήρε επική πρόκριση για την τελική φάση στο Μπουένος Άιρες!

Εξαιρετικός και ο Παναγιώτης Γιαννάκης με 31 πόντους στον αγώνα με τους Ισπανούς. Η άνετη νίκη επί της Νοτίου Κορέας (119-76 με 18 πόντουςτου νεαρού Βασίλη Λυπηρίδη) με ρεκόρ διαφοράς στο ημίχρονο 58 πόντων (79-21) σφραγίζει την πρόκριση για την Εθνική.

Ίσως η κορυφαία ενωμένη Γιουγκοσλαβία όλων των εποχών εμφανίστηκε στα γήπεδα της Αργεντινής.

Στη δεύτερη φάση της διοργάνωσης η Εθνική είναι στον όμιλο των… λεόντων αλλά μετά την ήττα από τη Σοβιετική Ένωση (75-57 με τον Γιαννάκη να έχει 22 πόντους) επικρατεί της Βραζιλίας με 103-88 με ρεσιτάλ του «Δράκου» (38 πόντους) αλλά λυγίζει παρά την προσπάθεια από την αχτύπητη Γιουγκοσλαβία (77-67) του Ντούσαν Ίβκοβιτς η οποία στο κύκνειο άσμα της ως ενωμένη σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κατακτά δια περιπάτου τον τίτλο.

Στους αγώνες κατάταξης η Εθνική «πλήγωσε» τους οικοδεσπότες Αργεντινούς (81-78 με 36 πόντουςτου Γιαννάκη) αλλά χάνει από τη Βραζιλία αυτή τη φορά (97-94 με 30 π. του Γιαννάκη) και κατακτά την 6η θέση, την καλύτερη -ως τότε- στην ιστορία της.

Οι αγώνες της εθνικής μας στο Μουντομπάσκετ του 1990 (Μπουένος Άιρες):

Με ΗΠΑ (95-103 παράταση, 89-89 κανονικός αγώνας), Ισπανία (102-93), Νότια Κορέα (119-76), Σοβιετική Ένωση (57-75), Βραζιλία (103-88), Γιουγκοσλαβία (67-77), Αργεντινή (81-78), Βραζιλία (94-97).

Η σύνθεση της Εθνικής: Παναγιώτης Γιαννάκης, Παναγιώτης Φασούλας, Φάνης Χριστοδούλου, Κώστας Παταβούκας, Βασίλης Λυπηρίδης, Αργύρης Καμπούρης, Νάσος Γαλακτερός, Δημήτρης Παπαδόπουλος, Γιώργος Γάσπαρης, Λιβέρης Ανδρίτσος, Ντέιβ Στεργάκος, Μέμος Ιωάννου.

Προπονητής: Ευθύμης Κιουμουρτζόγλου

ΚΑΝΑΔΑΣ 1994

Οι περιπέτειες της Εθνικής μας στα Μουντομπάσκετ γίνονται όλο και καλύτερες παρά το γεγονός ότι για μια ακόμα φορά ένα συμβάν ταράζει τα νερά πριν την έναρξη του τουρνουά. Η κόντρα του Ευθύμη Κιουμουρτζόγλου με τονΠαναγιώτη Φασούλα (με τον τελευταίο να παίρνει άδεια από τη σημαία για μια μέρα στη Νέα Υόρκηενώ η εθνική ήταν στις ΗΠΑ, αν και όπως υποστηρίζει ο «Πάνι» την είχε ζητήσει από τηνΑθήνα, ο κόουτς «Κ» είχε πει οk και μετά στην Αμερική αρνήθηκε) έφερε το περίφημο: «Η εγώ ή αυτός» που είχε πει τότε ο ομοσπονδιακός προπονητής, με τον ισχυρό άνδρα της ΕΟΚ (αλλά και ΓΓΑ της εποχής) Γιώργο Βασιλακόπουλο να παίρνει το μέρος του παίκτη.

Ο Μάκης Δενδρινός που βρισκόταν στη Σάρλοτγια κατασκοπεία των αντιπάλων χρίζεται σε μια νύχτα πρώτος προπονητής και ο Παναγιώτης Φασούλας που γνώριζε τι θα τον… περίμενε στην Αθήνα σε περίπτωση αποτυχίας της εθνικής κάνει το τουρνουά της ζωής του.

Χωρίς πια τον Νίκο Γκάλη (από το 1991 στο Ευρωμπάσκετ της Ρώμης με το κύκνειο άσμα του με τα γαλανόλευκα) η εθνική βασίζεται στους τρεις σωματοφύλακες (Παναγιώτης Γιαννάκης, Παναγιώτης Φασούλας, Φάνης Χριστοδούλου)που φυλάνε Θερμοπύλες.

Ιστορική στιγμή όταν προηγηθήκαμε των ΗΠΑ στον ημιτελικό.

Ο κόουτς Δενδρινός αγγίζει τον ψυχισμό των παικτών του, «κόβει» την πρωινή προπόνηση και ψάχνει μαζί τους (ως μανιώδης καπνιστής) εναγωνίως μέρος για να καπνίζουν στο Τορόντο σε ένα υπόγειο αίθριο του θεόρατου ξενοδοχείου όπου έμενε η εθνική και πάντα ένας κρατούσε τσίλιες!

Δύο μήνες νωρίτερα η εθνική ποδοσφαίρου έχει βιώσει τη χειρότερη της εμφάνιση σε τελική φάση (πρώτη φορά) μεγάλης διοργάνωσης στο Μουντιάλ των ΗΠΑ και οι ομογενείς έχουν βασίσει τις ελπίδες τους στην ομάδα του μπάσκετ.

Στη Ντάνφορθ Στριτ, όπου εδρεύει η ελληνικήκοινότητα (με τις πινακίδες των δρόμων να είναι γραμμένες και στα ελληνικά), οι ομογενείς επιδόθηκαν σε εκδηλώσεις λατρείας για την Εθνική μας και εκεί γίνονται οι πανηγυρισμοί μετά από κάθε μεγάλη νίκη ενώ τόσο στο «Μέιπλ Λιφ Γκάρντεν» όσο και στο «Σκάιντομ» τα δύο γήπεδα όπου παίζαμε οι ελληνικές σημαίες γέμιζαν τις κερκίδες.

Η κρίσιμη πρεμιέρα απέναντι στην πρωταθλήτρια Ευρώπης Γερμανία, έχει αίσιο τέλος (68-58) παρά το γεγονός ότι είχαμε βρεθεί και στο -11 με κομβική την άμυνα των Χριστοδούλου (στον Χάρνις) και Σιγάλα (στον Κοχ). Δακρυσμένος από συγκίνηση στο παρθενικό του παιχνίδι ως πρώτος προπονητής ο Μάκης Δενδρινός αφιερώνει τη νίκη στον Ευθύμη Κιουμουρτζόγλου αλλά ο Παναγιώτης Φασούλας (18π.) «ρίχνει» το καρφί του: «Η νίκη ανήκει στους παρόντες. Αν έλειπα εγώ, κανένας δεν θα με θυμόταν σήμερα».

Τα πούρα άναψαν μετά την πρόκριση στην τετράδα.

Ο αναμενόμενος περίπατος με την Αίγυπτο (69-53)μας φέρνει στο τελευταίο παιχνίδι με το Πουέρτο Ρίκο να περιμένουμε την τελική κατάταξη. Η πρωτιά στον όμιλο που θα ερχόταν εάν χάναμε με 8 πόντους και κάτω δεν μας ταίριαζε καθώς θα πέφταμε σε νέο γκρουπ με Κροατία και Ισπανία. Όταν λοιπόν με το σκορ στο -9 (63-72) ο Γιώργος Σιγάλας κέρδισε βολές από τον πάγκο ακούστηκε: «Ρίξτες στο σίδερο». Ο έμπειρος γκαρντ το κατάφερε στην πρώτη αλλά η δεύτερη μπήκε με ταμπλό, ωστόσο από τα αναθέματα πήγαμε στα μπράβο αργότερα, καθώς η Κίνα έκανε τη μεγάλη έκπληξη νικώντας την Ισπανία και ήρθε αυτή στον νέο όμιλό μας!

Ο αγώνας με τους γηπεδούχους Καναδούς είναι «τελικός» πρόκρισης στις 8 Αυγούστου του 1994και ο Φάνης Χριστοδούλου το παίρνει πάνω του σε μια επική εμφάνιση παίζοντας και τα 40 λεπτά (!) έχοντας 26 πόντους, με 6/11 δίποντα, 4/9 τρίποντα, 2/5 βολές και ακόμη 10 ριμπάουντ, 3 ασίστ, 4 κλεψίματα και 1 λάθος. Ο Φασούλαςβάζει 18 πόντους, ο Γιαννάκης σταματάει στους 12, ο Ευθύμης Μπακατσιάς προσθέτει 9 όσους και ο Σιγάλας που παράλληλα «κλειδώνει» τον Φοξκαι έρχεται ο Φασούλας να τελειώσει με κάρφωμα τη μεγάλη νίκη (74-71). Μαζί με τους Έλληνες φιλάθλους πανηγυρίζει με ελληνική σημαία και ο Σακίλ Ο΄Νιλ που ήταν στο γήπεδο και η Ντρίμ Τιμ 2 θα ήταν ο αντίπαλός μας στα ημιτελικά. Η πρόκριση σφραγίστηκε με το άνετο 77-61 επί της Κίνας και παρά την ήττα (81-55) από την Κροατία.

Οι Αμερικανοί στη δεύτερη έκδοση της Ντριμ Τιμ μετά τη μια και αυθεντική του 1992, έχουν κατεβάσει μια εξαιρετική ομάδα (με Σακίλ Ο΄Νιλ, Ντομινίκ Γουίλκινς, Ρέτζι Μίλερ, Τζόε Ντούμαρς, Μαρκ Πράις, Αλόνζο Μούρνινγκ, Νταν Μάερλι, Κέβιν Τζόνσον, Στιβ Σμιθ, Σον Κεμπ, Ντέρικ Κόλεμαν και Λάρι Τζόνσον).

Ο Μάκης Δενδρινός αποκαλύπτει ότι η ομάδα του θα παίξει το σύστημα «Σταυρός» όχι όμως την κλασική ζώνη 1-3-1. «Όχι βέβαια, απλά θα κάνουμε τον σταυρό μας για να… γλιτώσουμε» είχε πει ο Βούδας.

Η εθνική προηγείται -σε μια ιστορική φωτογραφία- με 17-14 αλλά χάνει φυσιολογικά με 97-58 και κρατάει ότι είναι η πρώτη ομάδα στη ιστορία που δέχτηκε κάτω από 100 πόντους από την Ντριμ Τιμ των ΗΠΑ (1 και 2). Οι Κροάτες μας στερούν το μετάλλιο που θα ήταν το κερασάκι στην τούρτα (78-60).

Οι αγώνες της εθνικής μας στο Μουντομπάσκετ του 1994 (Τορόντο – Χάμιλτον):

Με Γερμανία (68-58), Αίγυπτο (69-53), Πουέρτο Ρίκο (64-72), Καναδά (74-71), Κίνα (77-61), Κροατία (55-81), ΗΠΑ (58-97), Κροατία (60-78).

Η σύνθεση της Εθνικής: Ευθύμης Ρεντζιάς, Γιώργος Σιγάλας, Παναγιώτης Γιαννάκης, Παναγιώτης Φασούλας, Φάνης Χριστοδούλου, Κώστας Παταβούκας, Νίκος Μπουντούρης, Ευθύμης Μπακατσιάς, Γιάννης Μυλωνάς, Χρήστος Τσέκος, Νάσος Γαλακτερός, Αργύρης Παπαπέτρου.

Προπονητής: Μάκης Δενδρινός

ΕΛΛΑΔΑ 1998

Η διοργάνωση του Παγκοσμίου Πρωταθλήματοςαπό τη χώρα μας, έφερε μνήμες του 1987 και δεδομένου ότι η 3η έκδοση (σε Μουντομπάσκετ) των ΗΠΑ δεν ήταν τόσο λαμπερή, οι ελπίδες είχαν αναπτερωθεί σε μεγάλο βαθμό. Με τον Παναγιώτη Γιαννάκη πλέον προπονητή (από το Ευρωμπάσκεττου 1997) ο στόχος του μεταλλίου ήταν κάτι παραπάνω από εφικτός.

Μετά την πάντα κρίσιμη και αγχωτική πρεμιέρα, κόντρα στον Καναδά (78-72 με τους Οικονόμουκαι Αλβέρτη να πετυχαίνουν 21 και 20 πόντουςαντίστοιχα) έρχεται η επιβλητική νίκη επί της Ιταλίας (76-54 με τον Αλβέρτη να σημειώνει 18 πόντους και τον Παπανικολάου 14) και το άνετο 3/3 απέναντι στη Σενεγάλη (68-57).

Η Ελλάδα πήρε άριστα οργανωτικά στο Μουντομπάσκετ του 1998.

Στη δεύτερη φάση μπαίνουμε με το δεξί κόντρα στο Πουέρτο Ρίκο (71-64) αλλά οι ήττες από Ρωσία (60-48) με «αιχμαλωσία» στη ρωσική άμυνα και Γιουγκοσλαβία (70-56 παρά τους 23 π. του Αλβέρτη) μας προσγειώνουν στην σκληρή πραγματικότητα.

Σε έναν ακόμα «τελικό» πρόκρισης κόντρα στην Ισπανία (όπως το 1990 αλλά και στο Ευρωμπάσκετ 1995) η Εθνική στο κατάμεστο ΟΑΚΑ επικρατεί με 69-62 και μπαίνει στη ζώνη των μεταλλίων (21 π. ο Οικονόμου σε ένα μεγάλο παιχνίδι).

Ο κακός μας δαίμονας οι Γιουγκοσλάβοιφαντάζουν ως το πιο δύσκολο εμπόδιο καθώς έχουμε να τους νικήσουμε σε ημιτελικό από το 1987!

Ο Φραγκίσκος Αλβέρτης διαμαρτύρεται στον ημιτελικό με τη Γιουγκοσλαβία.

Ο ημιτελικός σε ένα ΟΑΚΑ όπου πάνω από 20.000 κόσμος έχει στριμωχτεί σε κάθε γωνιά η Ελλάδαχάνει μια από τις μεγαλύτερες ευκαιρίες της ιστορίας της. Προηγείται με ένα εκπληκτικό πρώτο ημίχρονο 48-36, αλλά τις στοιχίζουν ακριβά οι 11χαμένες βολές (11/22) σε αγώνα που τελικά κρίνεται στην παράταση υπέρ των Σέρβων (78-73)με την εθνική μας να έχει πολλά παράπονα από τη διαιτησία του Ιταλού Φιορίτο και του Ισπανού Μπετανκόρ και τους Σέρβους να χάνουν και αυτοί 11 βολές αλλά εκτελώντας… 43. Η συγκλονιστική εμφάνιση του Νίκου Οικονόμου (25 πόντους με 4/7 τρίποντα) δεν είναι αρκετή καθώς ο mvp του Μουντομπάσκετ, Ντέγιαν Μποντιρόγκα έχει 31 πόντους (9/12 δίποντα, 0/1 τρίποντα, 13/16 βολές, 5 ριμπάουντ και 4 ασίστ).

Η εθνική απογοητευμένη ως συνήθως σε μικρό τελικό χάνει με κάτω τα χέρια το μετάλλιο από την… υπηρεσιακή (λόγω λοκ άουτ στο ΝΒΑ) ομάδα των ΗΠΑ (84-61).

Οι αγώνες της εθνικής μας στο Μουντομπάσκετ του 1998 (Πειραιάς – Αθήνα):

Με Καναδά (78-72), Ιταλία (74-56), Σενεγάλη (68-57), Πουέρτο Ρίκο (71-64), Ρωσία (48-60), Γιουγκοσλαβία (56-70), Ισπανία (69-62), Γιουγκοσλαβία (73-78 στην παράταση, 57-57 κανονικός αγώνας), ΗΠΑ (61-84).

Η σύνθεση της Εθνικής: Ευθύμης Ρεντζιάς, Νίκος Οικονόμου, Γιώργος Σιγάλας, Δημήτρης Παπανικολάου, Άγγελος Κορωνιός, Παναγιώτης Φασούλας, Φραγκίσκος Αλβέρτης, Νίκος Μπουντούρης, Γιώργος Καράγκουτης, Γιώργος Καλαϊτζής, Γιώργος Μπαλογιάννης, Ιάκωβος Τσακαλίδης.

Προπονητής: Παναγιώτης Γιαννάκης

ΙΑΠΩΝΙΑ 2006

Μετά το μοναδικό (μέχρι σήμερα) διάλειμμα της εθνικής σε Μουντομπάσκετ όπου έχασε τη διοργάνωση στις ΗΠΑ το 2002, επέστρεψε δυναμικά στην Ιαπωνία το 2006 έχοντας και πάλι τον Παναγιώτη Γιαννάκη στον πάγκο και όντας πρωταθλήτρια Ευρώπης ένα χρόνο πριν στο Βελιγράδι. Σε αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλοέφτασε ως τον τελικό αποκλείοντας στο έπος της Σαϊτάμα τη Ντριμ Τιμ με 101-95 στον ημιτελικό! Αλλά δυστυχώς η Εθνική μας είχε «αδειάσει» και στον τελικό δεν μπόρεσε να κοντράρει τηνΙσπανία.

Απίστευτο και όμως ελληνικό.Η Ελλάδα αποκαθήλωσε την Ντριμ Τιμ!

Η πρώτη φάση είναι εξαιρετική με την Εθνική μας να κάνει το 5/5 απέναντι στο Κατάρ με 84-64 (Ντικούδης 26 και Σπανούλης 17) τη Λιθουανία με 81-76 στην παράταση (15 πόντοι ο Σπανούλης και 10 ο Κακιούζης) την Αυστραλία (72-69) με τρίποντο του Ζήση στην εκπνοή σε ένα ματς που χάναμε 69-66 λίγα δευτερόλεπτα πριν το τέλος, τηΒραζιλία με 91-80 (σε παιχνίδι που υπήρξε ο σοβαρότατος τραυματισμός του Νίκου Ζήση από το αντιαθλητικό και σκόπιμο χτύπημα -αγκωνιά- του Βαρεχάο, ο οποίος τον έθεσε νοκ άουτ από την υπόλοιπη διοργάνωση!) και την Τουρκία (76-69).

Στα νοκ άουτ η Εθνική μας ήταν ακόμα πιο απολαυστική και απέκλεισε στους «16» την Κίνα (95-64) δια περιπάτου και το ίδιο τους Γάλλους στα προημιτελικά (73-56) που δεν είχαν συνέλθει ακόμα από το… σοκ του αποκλεισμού τους ένα χρόνο νωρίτερα στον αξέχαστο ημιτελικό του Ευρωμπάσκετ στο Βελιγράδι με το τρίποντο του Διαμαντίδη στην εκπνοή.

Η 1η Σεπτεμβρίου του 2006 έμεινε στην ιστορίαγραμμένη με χρυσά γράμματα. Οι Έλληνεςπροκαλούν παγκόσμιο σοκ στο χώρο του μπάσκετ νικώντας τις ΗΠΑ του Καρμέλο Αντονι καιΛεΜπρόν Τζέιμς μεταξύ άλλων αστέρων (Χάουαρντ, Πόλ, Ουέιντ) με 101-95 και οι παίκτες μας χορεύουν συρτάκι υπό τους ήχους του «Ζορμπά».

Η κορυφαία παρουσία της Εθνικής μας σε Μουντομπάσκετ με συμμετοχή στον τελικό.

Στην Ελλάδα βγαίνει κόσμος στους δρόμους μέρα μεσημέρι (λόγω της διαφοράς ώρας) ενώ στη Σαϊτάμα ο κόουτς Σιζέφσκι δεν μπορεί να πιστέψει στα μάτια του. Μετά από χρόνια ο κόουτς των ΗΠΑθα παραδεχτεί: «Ήταν η πρώτη φορά που υπέφερα τόσο πολύ μετά από αυτή την ήττα. Μόλις έληξε το παιχνίδι και είδα το ταμπλό να γράφει 101-95, κοίταξα τον Τζέρι Κολάντζελο (πρόεδρος ομοσπονδίας) και δεν ήξερα τι να κάνω.

Τα πράγματα ήταν πολύ άσχημα και στα αποδυτήρια. Χάσαμε από την Ελλάδα γιατί η ομάδα μας δεν έπαιξε ποτέ έναν τόσο δυνατό αγώνα. Στα προηγούμενα παιχνίδια μας εκείνο το καλοκαίρι κανένα δεν ήταν ισάξιο σε πάθος και ταχύτητα όσο αυτό με την Ελλάδα».

Οι συνθέσεις των δύο ομάδων στον ιστορικό αυτό αγώνα:

Ελλάδα (Π. Γιαννάκης): Σπανούλης 22 (3), Κακιούζης 15 (1), Σχορτσιανίτης 14, Διαμαντίδης 12 (2), Φώτσης 9, Παπαδόπουλος 8, Ντικούδης 8, Παπαλουκάς 8 (12 ασίστ, 5 ριμπάουντ), Τσαρτσαρής 3 (1), Χατζηβρέττας 2, Βασιλόπουλος.

ΗΠΑ (Μ. Σιζέφσκι): Αντονι 27 (3), Ουέιντ 19 (1), Τζέιμς 17, Χάινριχ 12 (4), Χάουαρντ 10, Πολ 3, Μπος 3, Τζόνσον 3 (1), Μπάτιερ 1, Μπραντ.

Δυστυχώς η εθνική μας «άδειασε» πνευματικά και σωματικά στον ημιτελικό και στον πρώτο τελικό της ιστορίας της σε Παγκόσμιο Κύπελλο γνώρισε βαριά ήττα από τη λαβωμένη (χωρίς τον Πάου Γκασόλ) Ισπανία με 70-47.

Ελλάδα (Παναγιώτης Γιαννάκης): Κακιούζης 17 (3), Παπαλουκάς 10 (1), Φώτσης 7 (1), Σπανούλης 4, Διαμαντίδης 4, Παπαδόπουλος 2, Σχορτσιανίτης 2, Ντικούδης 1.

Ισπανία (Πέπου Ερνάντεθ): Γκαρμπαχόσα 20 (6τρ, 10 ριμπ.), Ναβάρο 20 (4), Ρέγες 10, Καλντερόν 7 (1), Μπ. Ροντρίγκεζ 6 (1), Χιμένεθ 4, Μ. Γκασόλ 2, Καμπέθας 1.

Ουσιαστικά από τότε άρχισε η εκτόξευση της Ισπανίας προς την κατάκτηση και άλλων μεγάλων τίτλων.

Οι αγώνες της εθνικής μας στο Μουντομπάσκεττου 2006 (Χαμαμάτσου – Σαϊτάμα):

Με Κατάρ (84-64), Λιθουανία (81-76 στην παράταση, 69-69 κανονικός αγώνας), Αυστραλία (72-69), Βραζιλία (91-80), Τουρκία (76-69), Κίνα (95-64), Γαλλία (73-56), ΗΠΑ (101-95), Ισπανία (47-70).

Η σύνθεση της Εθνικής: Βασίλης Σπανούλης, Μιχάλης Κακιούζης, Σοφοκλής Σχορτσανίτης, Δημήτρης Διαμαντίδης, Αντώνης Φώτσης, Λάζαρος Παπαδόπουλος, Δήμος Ντικούδης, Θοδωρής Παπαλουκάς, Κώστας Τσαρτσαρής, Νίκος Χατζηβρέττας, Παναγιώτης Βασιλόπουλος, Νίκος Ζήσης.

Προπονητής: Παναγιώτης Γιαννάκης

ΤΟΥΡΚΙΑ 2010

Η συμμετοχή στον τελικό του 2006 είχε ανοίξει την όρεξη στην εθνική μας ομάδα, αλλά δυστυχώς τέσσερα χρόνια αργότερα στην Τουρκία η προσγείωση ήταν ανώμαλη με την εθνική ομάδα να μένει για πρώτη φορά εκτός από τη φάση των «16» και να παίρνει τη χειρότερη θέση στην ιστορία της ως τότε.

Παράλληλα το συγκεκριμένο Μουντομπάσκεταποτέλεσε το «κύκνειο άσμα» για τον Δημήτρη Διαμαντίδη με τη φανέλα της Εθνικής. Στον πάγκο ήταν πλέον ο Λιθουανός Γιόνας Καζλάουζκας που είχε αντικαταστήσει τον Παναγιώτη Γιαννάκη μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου καθώς ο «Δράκος» ήταν πλέον προπονητής του Ολυμπιακού.

Ο Γιάννης Μπουρούσης σε προσπάθεια στην εύκολη πρεμιέρα κόντρα στην Ακτή Ελεφαντοστού.

Μάλιστα το μετάλλιο (χάλκινο) στο Ευρωμπάσκεττης Πολωνίας (2009) είχε ανοίξει την όρεξη και για το Παγκόσμιο, όμως η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη. Αν και ο όμιλος ήταν σχετικά βατός πληρώσαμε την ήττα με τη Ρωσία σε έναν «τελικό» 2ης θέσης και έτσι πέσαμε πάνω στην Ισπανία στα νοκ άουτ και αποκλειστήκαμε.

Η πρεμιέρα κόντρα στην Κίνα (89-81) είχε πρωταγωνιστές τους Μπουρούση (21π.), Ζήση (21π.) και Σπανούλη (19π.) ενώ έστω και δύσκολα φτάσαμε στο 2/2 απέναντι στο Πουέρτο Ρίκο (83-80) με ηγέτη το Βασίλη Σπανούλη που σημειώνει 28 πόντους.

Απέναντι στην γηπεδούχο Τουρκία δεν μπορέσαμε να φανούμε ανταγωνιστικοί (ήττα με 76-65 με τον Γιάννη Μπουρούση να σημειώνει 15 πόντους) και μετά την άνετη επικράτηση επί της Ελεφαντοστού (97-60) παίζαμε με τη Ρωσία την καλύτερη δυνατή κατάταξη. Η καταστροφική 3η περίοδος (29-13 το επιμέρους σκορ για την αντίπαλό μας) στοίχισε ακριβά και η ήττα με 73-69 (ο Σχορτσιανίτης με 16 π. ξεχώρισε) μας έστειλε 3ους στη φάση των «16»πάνω στην πρωταθλήτρια κόσμου Ισπανία. Έγινε μάχη, αυτή τη φορά για πρόκριση στους «8» αλλά οι Ίβηρες χαμογέλασαν στο φινάλε (80-72) με τηνΕλλάδα να αποχωρεί πρόωρα (Ζήσης και Διαμαντίδης από 16 πόντους έκαστος, ο δεύτερος στο τελευταίο του παιχνίδι με τα εθνικά χρώματα).

Μια ακόμα ήττα από την Ισπανία και πρόωρη αποχώρηση από το τουρνουά.

Οι αγώνες της Εθνικής στο Μουντομπάσκετ του 2010 (Άγκυρα – Κωνσταντινούπολη):

Με Κίνα (89-81), Πουέρτο Ρίκο (83-80), Τουρκία (65-76), Ακτή Ελεφαντοστού (97-60), Ρωσία (69-73), Ισπανία (72-80).

Η σύνθεση της Εθνικής: Ίαν Βουγιούκας, Γιάννης Μπουρούσης, Νίκος Ζήσης, Βασίλης Σπανούλης, Νικ Καλάθης, Αντώνης Φώτσης, Γιώργος Πρίντεζης, Στράτος Περπέρογλου, Κώστας Τσαρτσαρής, Δημήτρης Διαμαντίδης, Κώστας Καϊμακόγλου, Σοφοκλής Σχορτσανίτης.

Προπονητής: Γιόνας Καζλάουσκας

ΙΣΠΑΝΙΑ 2014

Σε μια διοργάνωση όπου έκανε ντεμπούτο με την εθνική μας, ο 19χρονος (τότε) Γιάννης Αντετοκούνμπο η άσχημη διασταύρωση στους «16» στο πρώτο νοκ άουτ, με την μετέπειτα φιναλίστ Σερβία, στοίχισε έναν ακόμα πρόωρο αποκλεισμό της Εθνικής μας μετά από μια εξαιρετική πρώτη φάση με 5/5 νίκες και καλές εμφανίσεις. Ο ομοσπονδιακός τεχνικός Φώτης Κατσικάρης ένιωθε σαν στο σπίτι του επί ισπανικού εδάφους και οδήγησε την ομάδα σε 5συνεχόμενες νίκες επικρατώντας κατά σειρά 87-64 της Σενεγάλης, 82-70 των Φιλιππίνων, 90-79 τουΠουέρτο Ρίκο, 76-65 της Κροατίας και 79-71 τηςΑργεντινής.

Η ήττα από τη Σερβία μας στοίχισε ακριβά.

Στον όμιλο με τον οποίο διασταυρωνόμασταν η Σερβία μετά βίας επικράτησε της Αιγύπτου και του Ιράν και πήρε ως του ομίλου την πρόκριση καθώς είχε χάσει από Ισπανία, Γαλλία καιΒραζιλία.

Κόντρα στην εθνική μας από το 50-50 του 22ου λεπτού έγινε 80-60 με ένα επιμέρους σερί 30-10και το τελικό 90-72 ήρθε φυσιολογικά με τον Μπογκντάνοβιτς να οδηγεί τους Σέρβους (21 π. με4/7 τρίποντα). Στη συνέχεια η Σερβία απέκλεισε Βραζιλία και Γαλλία (από τις οποίες είχε χάσει στον όμιλο) και έχασε από τους Αμερικάνους στον τελικό.

Η ανανεωμένη Εθνική το 2014.

Οι αγώνες της Εθνικής μας στο Μουντομπάσκετ 2014 (Σεβίλλη – Μαδρίτη):

Με Σενεγάλη (87-64), Φιλιππίνες (82-70), Πουέρτο Ρίκο (90-79), Κροατία (76-65), Αργεντινή (79-71), Σερβία (72-90).

Η σύνθεση της Εθνικής: Ίαν Βουγιούκας, Γιάννης Μπουρούσης, Νίκος Ζήσης, Νικ Καλάθης, Γιώργος Πρίντεζης, Κώστας Σλούκας, Κώστας Παπανικολάου, Βαγγέλης Μάντζαρης, Κώστας Βασιλειάδης, Γιάννης Αντετοκούνμπο, Κώστας Καϊμακόγλου, Ανδρέας Γλυνιαδάκης.

Προπονητής: Φώτης Κατσικάρης

ΚΙΝΑ 2019

Η προηγούμενη συμμετοχή επί ασιατικού εδάφους είχε φέρει γούρι στην Εθνική μας ομάδα που είχε φτάσει ως τον τελικό το 2006 στην Ιαπωνία και η συμμετοχή της στο τελευταίο Μουντομπάσκετ της Κίνας είχε καλούς οιωνούς με τη συμμετοχή και του Γιάννη Αντετοκούνμπο στα ντουζένια του. Μια πλήρης ομάδα που είχε τα φόντα να φτάσει ψηλά, ακόμα και στα μετάλλια αλλά πλήρωσε τα λάθη στο φινάλε θρίλερ με τη Βραζιλία μια ήττα που μας κόστισε διπλά με βάση το νέο σύστημα -σε σχέση με τα δύο προηγούμενα τουρνουά- όπου πλέον στη δεύτερη φάση δεν άρχιζαν τα νοκ άουτ παιχνίδια αλλά είχε νέους ομίλους με μεταφορά αποτελεσμάτων.

Στην Κίνα η Εθνική ομάδα είχε ένθερμους υποστηρικτές.

Η Εθνική του Θανάση Σκουρτόπουλου μπήκε πολύ δυναμικά στο τουρνουά με επιβλητική νίκη επί του Μαυροβουνίου (85-60 με 16 π. του Πρίντεζη και άλλους 15 π. του Παπαγιάννη) αλλά στη δεύτερη αγωνιστική πληρώσαμε και πάλι ένα πολύ κακό τρίτο δεκάλεπτο (26-13 το επιμέρους σκορ) και ηττηθήκαμε από τους Βραζιλιάνους του Αλεξάντερ Πέτροβιτς (μας είχε αποκλείσει και με την Κροατία στο προολυμπιακό του Τορίνο το 2016) με 79-78 με τον Κώστα Σλούκα να χάνει την τρίτη από τις βολές που είχε κερδίσει στα 2’’χάνοντας την ευκαιρία να στείλει τον αγώνα στην παράταση. Δύο λεπτά πριν το τέλος του ημιχρόνου η εθνική μας ήταν μπροστά στο σκορ με 40-23αλλά δέχτηκε ένα γρήγορο 7-0 και η ψυχολογία άλλαξε υπέρ των Νοτιοαμερικάνων στο 3ο δεκάλεπτο.

Οι 20 πόντοι του Γιώργου Πρίντεζη και οι 16 του Νικ Καλάθη καθώς και οι 13 του Γιάννη Αντετοκούνμπο δεν στάθηκαν αρκετοί.

Ο τελευταίος έκανε το κορυφαίο παιχνίδι του με τη Νέα Ζηλανδία (24 π., 10 ριμπ., 6 ασίστ) όπου η νίκη μας με 103-97 (πιο εύκολα από ότι δείχνει το τελικό σκορ) σφράγισε την πρόκριση για τους «16».

Η ήττα μας στην πρεμιέρα του 2ου γύρου από τις ΗΠΑ (69-53) σε συνδυασμό με την ευρεία επικράτηση της Τσεχίας επί της Βραζιλίας (93-71) μας έφερε σε εξαιρετικά δύσκολη θέση καθώς ψάχναμε πλέον νίκη με 12 πόντους επί της Τσεχίας. Σε ένα παιχνίδι όπου είχαμε πολλά παράπονα και από τη διαιτησία με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο να παίζει μόλις 23 λεπτά καθώς χρεώθηκε με πέντε φάουλ, η Εθνική μας νίκησε με 84-77 και αποκλείστηκε στην τριπλή ισοβαθμία με Τσεχία (προκρίθηκε στους «8») και Βραζιλία.

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο απέναντι στον Τόμας Σατοράνσκι στον αγώνα με την Τσεχία που δεν καταφέραμε να νικήσουμε με +12.

Με βολές του Κώστα Σλούκα στο 32’ η εθνική μας έφτασε στο +12 (61-49) αλλά δεν μπόρεσε να το κρατήσει καθώς ο Τόμας Σατοράνσκι (13 πόντους, 8 ριμπάουντ και 9 ασίστ) και ο Γιάρομιρ (25 πόντους από 4/8 δίποντα, 4/7 τρίποντα και 5/6 βολές) έβαλαν τέλος στα όνειρά μας για διάκριση. Συγκλονιστικός ο Νικ Καλάθης ίσως στο κορυφαίο του παιχνίδι με τη γαλανόλευκη (27π., 6/8 δίποντα, 5/9 τρίποντα, 6 ριμπάουντ, 6 ασίστ, 1 λάθος, 3 κλεψίματα σε 37’01”), με τον Κώστα Σλούκα να προσθέτει άλλους 16 π.

Οι αγώνες της Εθνικής μας στο Μουντομπάσκετ 2019 (Νανζίνγκ – Σεντζέν):

Με Μαυροβούνιο (85-60), Βραζιλία (78-79), Νέα Ζηλανδία (103-97), ΗΠΑ (53-69), Τσεχία (84-77).

Η σύνθεση της Εθνικής μας: Γιάννης Αντετοκούνμπο, Θανάσης Αντετοκούνμπο, Γιάννης Μπουρούσης, Νικ Καλάθης, Γιαννούλης Λαρεντζάκης , Γιώργος Παπαγιάννης, Κώστας Παπανικολάου, Ιωάννης Παπαπέτρου, Κώστας Σλούκας, Γιώργος Πρίντεζης, Παναγιώτης Βασιλόπουλος, Βαγγέλης Μάντζαρης.

Προπονητής: Θανάσης Σκουρτόπουλος

Γιάννης Λαμπίρης