Η δημιουργία ενός ριμπάουντερ

1740

Όταν σκεφτόμαστε μεγάλους ριμπάουντερ από το μυαλό μας περνούν κορυφαίοι παίκτες που διέπρεψαν με την παρουσία τους στο NBA και στην Ευρώπη. Τι ήταν όμως αυτό που έκανε αυτούς τους παίκτες ξεχωριστούς στο ριμπάουντ; Το μέγεθος και η αθλητικότητα είναι απαραίτητοι παράγοντες που βοηθούν στο ριμπάουντ. Πολλοί παίκτες έχουν το απαραίτητο ύψος και αρκετοί άλλοι έχουν το απαραίτητο άλμα. Αν το θέμα είναι αυτό, τι από τα δύο μπορεί να ωθήσει τον παίκτη ώστε να γίνει μεγάλος ριμπάουντερ;

Επιθυμία

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να έχει ένας μεγάλος ριμπάουντερ και είναι πολύ σημαντικό είναι η επιθυμία. Δεν έχει καμία απολύτως σημασία το τι είναι ικανός να κάνει αυτός ο παίκτης αν δεν είναι σε θέση να δουλέψει πολύ στη προπόνηση. Ο καλός ριμπάουντερ θα πρέπει να το θέλει περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο. Το ριμπάουντ αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την έκβαση ενός παιχνιδιού. Τελειώνει την κατοχή της αντίπαλης ομάδας και σημαίνει την έναρξη της επίθεσης για την ομάδα του παίκτη. Αν ο ριμπάουντερ είναι και καλός πασέρ μπορεί να τελειώσει τη φάση για την ομάδα του με ένα εύκολο καλάθι στον αιφνιδιασμό. Το επιθετικό ριμπάουντ δίνει την ευκαιρία σε μια ομάδα για καινούργια επίθεση άρα και για σκορ. Πολλές ομάδες κατά την διάρκεια όλων αυτών των χρόνων ξεχώρισαν γιατί επένδυσαν σε παίκτες που ήταν καλοί ριμπάουντερ.

Τεχνική

Η τεχνική είναι ένας ειδικός παράγοντας που θα βοηθήσει στην εξέλιξη του ριμπάουντερ. Μην προσπαθείτε στην προπόνηση να δουλέψετε μόνο το άλμα του παίκτη και μην στηρίζεστε αποκλειστικά στο ύψος του. Πολλοί παίκτες έχουν ένα από αυτά τα δύο χαρακτηριστικά αλλά απέναντι σε παίκτες που είναι αποτελεσματικοί ριμπάουντερ δεν θα λειτουργήσουν. Κάθε φορά που η μπάλα είναι στον αέρα, ο παίκτης είναι υποχρεωμένος να κάνει box out και αφού εξασφαλίσει το γεγονός ότι ο αντίπαλος του είναι εξουδετερωμένος τότε κινείται προς τη μπάλα. Αν ο αντίπαλος έχει εξασφαλίσει εσωτερική θέση, τότε ο παίκτης προσπαθεί να τον οδηγήσει κάτω από το καλάθι ώστε να μην έχει καλή γωνία για να διεκδικήσει το ριμπάουντ. Αν ο αντίπαλος βρίσκεται πίσω από τον παίκτη γίνεται box out με τους βραχιόνες να είναι επάνω και προς τα έξω. Σε καμία περίπτωση ο αντίπαλος δεν πρέπει να οδηγήσει τον παίκτη κάτω από το καλάθι. Κρατάει χαμηλά το σώμα του και επιδιώκει επαφή με το ισχίο του. Την μπάλα ο παίκτης την παίρνει όταν αυτή βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο και την κατεβάζει στο πηγούνι του. Πρέπει να είναι δυνατός στην διεκδίκηση.

Στην επίθεση, ο παίκτης πρέπει να οδηγεί τον αντίπαλο του κάτω από το καλάθι. Φυσικά δεν υπάρχει μόνο αυτή η τεχνική. Κατά τη διάρκεια του ριμπάουντ ο παίκτης μπορεί να ξεγελάσει τον αντίπαλο του προσποιούμενος ότι θα πάει από τη μια μεριά και να πηγαίνει από την άλλη. Κατά την κίνηση, ο παίκτης φέρνει το εσωτερικό του χέρι στο χέρι του αντιπάλου.Είναι μια κίνηση που είναι πιστή μίμηση της κίνησης που κάνουν με τα χέρια τους οι κολυμβητές.

Μια άλλη τεχνική που μπορεί να χρησιμοποιήσει κάποιος παίκτης είναι η κίνηση της περιστροφής. Καθώς ο αντίπαλος κάνει box out ο παίκτης κάνει προσποίηση προς τη μια πλευρά και στη συνέχεια περιστρέφεται και προσπαθεί να πάρει την εσωτερική θέση. Κάνει ότι είναι απαραίτητο ώστε να αποκτήσει πλεονέκτημα και πάντα χωρίς φάουλ.

Κυριαρχία

Το ριμπάουντ πολλές φορές είναι υπόθεση του ποιος το θέλει πιο πολύ. Ο παίκτης μέσα στη ρακέτα θα πρέπει να είναι ‘’τέρας’’και να μην αφήνει καμία μπάλα να πηγαίνει χαμένη. Ποτέ δεν πρέπει να σκέφτεται ότι κάποιος συμπαίκτης του θα την πάρει. Αυτός θα πρέπει να κάνει αυτή τη δουλειά .Είναι από τις λίγες φορές στο μπάσκετ που ο παίκτης πρέπει να σκέφτεται εγωιστικά. Αν αντιμετωπίσει ο παίκτης τον αντίπαλο στις πρώτες φάσεις πολύ σκληρά είναι βέβαιο πως την επόμενη φορά θα το ξανασκεφτεί πολύ να έρθει με τον ίδιο τρόπο. Πρέπει να κάνει σαφές σε οποιονδήποτε ότι είναι ο κυρίαρχος!

Συμπερασματικά λοιπόν, ένας παίκτης δεν χρειάζεται να είναι ούτε πιο δυνατός, ούτε πιο ψηλός, ούτε να έχει μεγάλο άλμα ώστε να γίνει ένας καλός ριμπάουντερ. Ωστόσο, θα πρέπει να δουλέψει απίστευτα πολύ πάνω σε αυτά ώστε να καταφέρει να έρθει σε αυτό το επίπεδο και φυσικά να το θέλει όσο κανείς να παίρνει τη μπάλα. Αυτό δίνει σε έναν παίκτη αξία. Θα του αυξήσει τα λεπτά συμμετοχής και αν είναι επαγγελματίας θα ανεβάσει και την τιμή του.Σ υνεχής δουλεία και επανάληψη ώστε ο παίκτης να γίνει καλύτερος.

Πηγή: badbasket.gr