Η… αθέατη πλευρά καλλιτεχνών που λατρεύουν την πορτοκαλί μπάλα

351

Nότες, μελωδίες, μακιγιάζ, ρόλοι και «έρωτας» με το μπάσκετ

Κιθάρες, μπάσο, κοντραμπάσο, κρουστά, ντράμς, ενισχυτές, μικρόφωνα, καλώδια, παραμορφωτές, πετάλια, παρτιτούρες. Αυτός είναι ο κόσμος τους. Κάπου εκεί θα τους βρεις κρυμμένους, κάπου εκεί θα τους βρεις χαμένους. Μουσικοί! Μέσα στου μυαλού τους τον βυθό φτιάχνουν μελωδίες.

Αλλά δεν είναι μόνο αυτοί. Υπάρχουν και οι άλλοι στα καμαρίνια πίσω από τις κουίντες, μακιγιαρισμένοι ή άβαφοι να προσπαθούν να μπουν στο πετσί ενός ρόλου, να γίνουν για λίγες στιγμές άλλοι, να πετάξουν για κάπου αλλού και μετά να επιστρέψουν στην πεζή -για όλους μας- καθημερινή πραγματικότητα.

Ηθοποιοί! Καλλιτέχνες. Αυτοί που όπως συνηθίζουμε να λέμε οι υπόλοιποι: Ζουν στον κόσμο τους. Στο δικό τους περιβάλλον. Φαντασμένοι, γελαστοί και γελασμένοι.

Από την εκπομπή «Έρωτας με την πρώτη ματιά»πέρασαν σχεδόν οι περισσότεροι από αυτούς που ανακαλύψαμε ή απλά γνωρίζαμε τον έρωτα τους με την… σπυριάρα πορτοκαλί μπάλα! Κανείς τους δεν το έκρυψε για να είμαστε ειλικρινείς. Κάποιοι από αυτούς μάλιστα δοκίμασαν πιτσιρικάδες τις δυνάμεις στα ανοιχτά της γειτονίας τους, κατάφεραν να βγάλουν δελτίο, να ονειρευτούν ότι μετά από χρόνια θα γνωρίζουν την αποθέωση σε κατάμεστα γήπεδα για τις μπασκετικές τους ικανότητες! Το όνειρο με τα γεμάτα γήπεδα το πέτυχαν! Όπως και την αποθέωση. Μόνο που το χειροκρότημα απευθυνόταν στις καλλιτεχνικές τους αρετές και όχι στις μπασκετικές.

Επιβεβαιώνοντας το ακλόνητο θεώρημα της ζωής που υποστηρίζει: «είμαστε ότι ήμασταν παιδιά» ο έρωτας για το μπάσκετ, αυτές οι στιγμές ανεξίτηλης ανεμελιάς φώλιασε για πάντα στην καρδιά τους. Ακόμα και τώρα ακούγοντας τους να μιλάμε δύσκολα διακρίνεις τι αγαπούν περισσότερο. Αυτό που έμελλε τελικά να κάνουν ή αυτό που στα άγουρα χρόνια ερωτεύτηκαν.

Ο τραγουδοποιός Μίλτος Πασχαλίδης.

Στα χρόνια «των μπλουζ της άγριας νιότης», όπως τραγουδά ο Μίλτος Πασχαλίδης, ο πρώτος φιλοξενούμενος της εκπομπής! Μαθηματικός, συνθέτης, στιχουργός, τραγουδοποιός, συγγραφέας και αιώνιος μπασκεμπολίστας έφαγε τα νιάτα του και τσάκισε τα πόδια του στα τσιμέντα των ανοιχτών γηπέδων στους Αμπελόκηπους, τότε που η ομάδα πρωταγωνιστούσε στην μεγάλη κατηγορία. Ήδη φτασμένος μέλος των θρυλικών Χαίνηδων στο ένα χέρι κρατούσε την πένα για την κιθάρα του και στο άλλο την πορτοκαλί μπάλα επιμένοντας να αποδείξει ότι είναι το ίδιο καλός και στα δύο.

Αυτό έκανε τον Γιώργο Καλαφατάκη κάποτε να του ξεστομίσει την αλησμόνητη φράση: «Με εσένα Μίλτο στην πεντάδα δεν θα έχουμε τρεις περιφερειακούς, αλλά δυο περιφερειακούς κι έναν… περιθωριακό!».

Ακόμα και τώρα φροντίζει οι καλλιτεχνικές του υποχρεώσεις να μην συμπίπτουν με τα μεγάλα ραντεβού της Επίσημης Αγαπημένης. Δεν έχει χάσει παιχνίδι σε Ευρωπαϊκό ή Παγκόσμιο πρωτάθλημα.

Ο συνθέτης-στιχουργός Κώστας Λειβαδάς.

Από κοντά ο μεγάλος συνθέτης-στιχουργός ο δημιουργός των μεγάλων επιτυχιών με τη φωνή της Τσαλιγοπούλου, της Ελεονώρας Ζουγανέληκαι εσχάτως της Ανδριάνας Μπάμπαλη, το παιδί της Κυψέλης, ο Κώστας Λειβαδάς, τρελαίνεται να τον αποκαλείς Τζούλιο Έρβινγκ του πενταγράμμου! Γιος αθλητή με τον πατέρα του να έχει φορέσει στο ποδόσφαιρο την φανέλα τουΗρακλή αλλά και του Ολυμπιακού, μεγαλωμένος στο γήπεδο του Πανελληνίου, έχει περισσότερα να σου διηγηθεί για τον παιδικό του ήρωα τον θρυλικό Άλμπερτ Μάλλαχ, γιό του Λιόν Μάλλαχ από τους επιζώντες στο κολαστήριο του Άουσβιτς, παρά για οποιονδήποτε άλλο καλλιτέχνη που τον ενέπνευσε!

«Τα Κίτρινα Ποδήλατα», Γιώργος και Αλέξανδρος Παντελιάς.

Τα αδέλφια Παντελιά, ο Γιώργος κι οΑλέξανδρος, έφτιαξαν ένα από πιο πετυχημένα σύγχρονα γκρουπ «Τα Κίτρινα Ποδήλατα». Ο δεύτερος βιρτουόζος της κιθάρας ο πρώτος στιχουργός, συνθέτης ερμηνευτής, κιθαρίστας και λάτρης του μπάσκετ! Παίζει ακόμα με φίλους συστηματικά. Ημερομηνία συναυλίας αλλά και παράστασης μπορεί ενδεχομένως να αλλάξει. Την μέρα όμως και την ώρα που έχει κλείσει ραντεβού με την πορτοκαλί του ερωμένη δύσκολα να τις αλλάξει!

O βιολιστής Φώτης Σιώτας.

Κι ακολουθεί μια ολόκληρη στρατιά καλλιτεχνών. Ο Ντίνος Χατζηιορδάνογλου, ο περίφημος ακορντενίστας του Μικρούτσικου και τόσων άλλων μεγάλων δημιουργών και ερμηνευτών, ο Φώτης Σιώτας, βιολιστής στο σχήμα του Μάλαμα αλλά και του Θανάση Παπακωνσταντίνου, ο οποίος ξεκίνησε να παίζει μπάσκετ στον Νέστορα στη Σαλονίκη, ο ηθοποιόςΜάξιμος Μουμούρης, πρωταγωνιστής πολλών δημοφιλών σειρών στην τηλεόραση. Έπαιξε στον Πανιώνιο έφτασε μέχρι τον τελικό στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα εφήβων.

O ηθοποιός Μάξιμος Μουμούρης.

Άλλος εκπρόσωπος της υποκριτικής και λάτρης του αθλήματος ο Άκης Σακελλαρίου. Μην του τηλεφωνήσετε ποτέ τη Δευτέρα στις 12 το μεσημέρι. Αποκλείεται να απαντήσει! Είναι η ώρα που παίζει μπάσκετ! Σας θυμίζω επίσης ότι διετέλεσε αντιπρόεδρος της ΚΑΕ ΑΡΗΣ! Οπαδός του ΑΡΗ και λάτρης του μπάσκετ πάνε μαζί!

Ο ηθοποιός Άκης Σακελλαρίου.

Με τον Μιχάλη Καπηλίδη, δεύτερη γενιά ντράμερ, αν μιλήσεις μαζί του για ΝΒΑ, λες, φίλε αποκλείεται να είναι μουσικός. Αθλητικός συντάκτης από την Αμερική είναι και μου κάνει πλάκα. Και άλλος ντράμερ λάτρης του αθλήματος.

Το συγκρότημα ΟΝΙΡΑΜΑ.

Ο Δημήτρης Κοκονίδης των ΟΝΙΡΑΜΑ έχει ξεκινήσει από τη Θεσσαλονίκη κι έχει παίξει επαγγελματικό μπάσκετ στη Βουλγαρία. Να μην ξεχάσω τον Κώστα Βήχο, μπασίστα και ζωγράφο, αναλυτής πλέον μεγάλων μπασκετικών γεγονότων στην εκπομπή!

Ο Κώστας Παντέλης στο σχήμα του Φοίβου Δεληβοριά.

Κλείνω τον μακρύ κατάλογο με μια μυθική μορφή. Τον αδελφό Κώστα Παντέλη, κιθαρίστας των «Ξύλινων Σπαθιών» και τώρα στο σχήμα τουΦοίβου Δεληβοριά. Τα σόλα του είναι όλα εμπνευσμένα από την μεγάλη πορεία του πρώτου Αυτοκράτορα του ελληνικού μπάσκετ. Του Άρη!

Τώρα ξέρετε! Αν συναντήσετε έναν από αυτούς μην διστάσετε να μιλήσετε μαζί τους για μπάσκετ. Τολμήστε το και θα ανακαλύψετε την πιο αθέατη μαγευτική πλευρά του εαυτού τους!

Μιχάλης Λεάνης