Διατροφή αθλητή στο μπάσκετ

627

Τα παιδιά έχουν αυξημένες ανάγκες θρεπτικών συστατικών γιατί ο οργανισμός τους αναπτύσσεται και «χτίζει» όλα του τα κύτταρα, τα κόκκαλα και την άμυνά του έναντι στα μικρόβια και τους ιούς. Γι’ αυτό λοιπόν, είναι σημαντικό τα παιδιά να ακολουθούν μια ισορροπημένη και πλήρη διατροφή που να ανταποκρίνεται σε αυτές τις ανάγκες.

Σύμφωνα με τη πυραμίδα της σωστής διατροφής για τα παιδιά, καθημερινά τα παιδιά πρέπει να καταναλώνουν 2-3 μερίδες γαλακτοκομικών με χαμηλά λιπαρά (1 μερίδα γαλακτοκομικών= 1 ποτ.γάλα = 1 κεσεδάκι γιαούρτι = 30γρ τυρί), 2-3 φρούτα εποχής, λαχανικά με κάθε κύριο γεύμα και δημητριακά μη επεξεργασμένα σε όλα τα γεύματά του (ψωμί ολικής άλεσης, δημητριακά πρωινού χωρίς ζάχαρη, πατάτες, ρύζι, ζυμαρικά κ.α.). Στο εβδομαδιαίο διατροφικό πλάνο συμπεριλαμβάνονται 1 φορά την εβδομάδα κόκκινο άπαχο κρέας (μοσχάρι, χοιρινό, κατσικάκι, συκώτι), 1-2 λευκό κρέας (κοτόπουλο, γαλοπούλα, κουνέλι), 1-2 ψάρι, 1 όσπρια, 1 λαδερά λαχανικά και 1 ζυμαρικά. Πάντα, και στο μαγείρεμα αλλά και στη σαλάτα να χρησιμοποιείται το ελαιόλαδο σαν λίπος και τέλος κάποιο γλυκό καλό θα είναι να καταναλώνεται 1 φορά την εβδομάδα.

Το σώμα των παιδιών όπως και των μεγάλων χρειάζεται ενέργεια όλη μέρα για να λειτουργεί καλά. Ειδικά το πρωί, μετά από 8-10 ώρες ύπνο οι αποθήκες ενέργειας του οργανισμού είναι σχεδόν «άδειες» και πρέπει να τις γεμίσουμε για να τα βγάλουμε πέρα με το σχολείο, το παιχνίδι ή τις δουλείες τους οι μεγάλοι. Ξεκινήστε τη μέρα λοιπόν με ένα καλό πρωινό όπως: γάλα και 1 κουλούρι θες/κης, γάλα με δημητριακά, τόστ, χυμός φυσικός με 1 φ.τυρί τοστ & 2 κριτσίνια, γιαούρτι με φρούτα κ.α.

Αντίστοιχα, στο «μεγάλο» διάλειμμα του σχολείου ή της δουλείας, που υπάρχει αρκετός ελεύθερος χρόνος διαλέξτε κάτι υγιεινό και χορταστικό για να σας βοηθήσει να συνεχίσετε την ημέρα σας. Ένα χορταστικό σάντουιτς ή τοστ με τυρί, γαλοπούλα ή ζαμπόν και λαχανικά ή με τόνο και λαχανικά, φρούτα, 1 κομμάτι σπιτική πίτα ή ένα γιαούρτι  με δημητριακά ή φρούτα θα καλύψουν τις ανάγκες σας.

Γυρνώντας στο σπίτι, ένα πλήρες μεσημεριανό γεύμα με σαλάτα ωμή ή βραστή με ελαιόλαδο, 1 φέτα ψωμί και σπιτικό φαγητό θα συμπληρώσει το διατροφικό σας πλάνο καθώς και το απογευματινό φρούτο ή χυμός ή γιαουρτάκι και τέλος το βραδινό γεύμα που μπορεί να είναι είτε κάτι ελαφρύ π.χ. σάντουιτς, αυγό με τυρί ψωμί και σαλάτα, γάλα με δημητριακά κ.α., είτε σαν το μεσημεριανό μας φαγητό αλλά στη μισή ποσότητα σε σχέση με αυτό.

Όλα τα παραπάνω αποτελούν παραδείγματα μιας υγιεινής διατροφής πλούσιας σε ενέργεια, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία απαραίτητα για τη σωστή ανάπτυξη και λειτουργία του οργανισμού!