O Δημήτρης Κυριακού στο northbasket.gr: “Η ΕΚΑΣΘ την κατάσταση στα χέρια της”

623

Η εμπειρία του αδιαμφισβήτητη, άνετα κάποιος βλέποντας το βιογραφικό τον κατατάζει στους ειδικούς για τις εφηβικές ομάδες. Τα χρόνια του στην ΕΚΑΣΘ αμέτρητα. Ο λόγος για τον Δημήτρη Κυριακού. Ο… αμερικανοαναθρεμένος προπονητής ανοίγει την καρδιά του στο nortbasket.gr και μιλάει για την παραμονή του στην Αμερική, την εμπειρία που είχε από το κολλεγιακό πρωτάθλημα, αλλά φυσικά αναφέρεται και στην ΕΚΑΣΘ και τα χρόνια που έζησε μέσα στον ερασιτεχνικό αθλητισμό.

Η πορεία του Δημήτρη Κυριακού δεν ήταν στρωμένη με ροδοπέταλα. Οι εφηβικές ομάδες που ανέλαβε είναι ο Άρης που κατέκτησε ένα Πρωτάθλημα Ελλάδας, ο Ηρακλής που είχε συμμετοχή σε τρία φάιναλ φορ και κατέκτησε και εκεί το Πρωτάθλημα, με τους Αετούς Καλαμαριάς πήρε την τρίτη θέση στο πρωτάθλημα και τέλος με το ICBS την πέμπτη.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες ήταν στο τεχνικό τιμ του Πανεπιστημίου της Νεβάδα και λίγο αργότερα σε αυτό του Φέρμαν Σάουθ Καρολάινα.

-Είστε πολλά χρόνια μέλος της ΕΚΑΣΘ και προπονητής που έχει πολλές εμπειρίες λόγω της παραμονής σας στις ΗΠΑ. Ο ερασιτεχνικός αθλητισμός στη Θεσσαλονίκη «αιμορραγεί»;

«Η αλήθεια είναι ότι τα τελευταία χρόνια γίνεται μια φιλότιμη προσπάθεια από τους ανθρώπους των ομάδων, αλλά και της ΕΚΑΣΘ. Το μεγαλύτερο πρόβλημα στη Θεσσαλονίκη είναι το γηπεδικό. Υπάρχουν πολλές ομάδες σε ένα γήπεδο και ομάδες που δεν έχουν καθόλου γήπεδο. Είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε στη Θεσσαλονίκη».

-Πέρα από αυτό που στέκονται όλοι, τι πιστεύεται ότι χρειάζεται η ΕΚΑΣΘ;

«Υπάρχουν λίγοι διαιτητές και δεν έχουμε γραμματείες. Υπάρχουν φορές που δεν πάνε στο γήπεδο και το παιχνίδι δεν έχει χρονομέτρηση και σκορ στον πίνακα. Ο αθλητής είναι ένα ιδανικό πλάσμα, το δικό του κέρδος, ειδικά στο ερασιτεχνικό, είναι να βλέπει το νούμερο του, τους πόντους του, τα φάουλ του και να νοιώθει ότι βρίσκεται σε ένα καλό περιβάλλον. Εάν ξεπεραστούν αυτά τα βασικά προβλήματα θα δοθεί η ώθηση και στα μικρές επαγγελματικές κατηγορίες».

-Τι χρειάζεται η ΕΚΑΣΘ για «ανέβει επίπεδο»;

«Πρέπει να δημιουργηθούν εκ των έσω οι συνθήκες. Το κράτος έχει δείξει ότι δεν βοηθάει όσο πρέπει και πρέπει οι τοπικές οργανώσεις να δουλέψουν για αυτό. Πρέπει να σκεφτούν κάποια σχέδια που θα αναβαθμίσουν την Ένωση. Αλλά σε συνεννόηση και με τις υπόλοιπες Ενώσεις».

-Οι αλλαγές των κανονισμών στο μπάσκετ πόσο θα επηρεάσουν;

«Εγώ θα σταθώ σε κάτι άλλο. Είναι δυνατόν από τα 6,25 να πάει το τρίποντο στα 6,75 στα παιδικά και μίνι πρωταθλήματα. Γιατί είμαστε η μοναδική χώρα που δεν έχουμε Κ21 πρωτάθλημα; Στην Ελλάδα όταν ένας παίκτης φτάνει στα 18 «κόβει» το μπάσκετ για ένα διάστημα γιατί δεν τους εμπιστεύονται οι ομάδες. Όπως λέει και ο Θόδωρος Ροδόπουλος και συμφωνώ απόλυτα μαζί του πρέπει η επίθεση στα παιδικά πρωταθλήματα να είναι στα 35’’ και όχι στα 24’’. Πρέπει οι Ενώσεις σε αυτό το κομμάτι να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους και να έχουν συζητήσεις με την ομοσπονδία».

-Υπάρχει ιατρική περίθαλψη;

«Δυστυχώς υπάρχει το παράδειγμα του Θάνου Καμίλαλη, του Άρη, από το περσινό παιχνίδι με τη ΧΑΝΘ. Το παιδί έπαθε χιαστούς και δεν είχε γιατρό στο φάιναλ φορ. Μετά από 45 λεπτά ήρθε ο γιατρός. Νομίζω ότι αυτό τα λέει όλα».

-Η ΕΚΑΣΘ δεν έχει καμία προβολή από κανέναν.

«Είναι ένα μεγάλο πρόβλημα που δεν υπάρχει δημοσιότητα. Ο αθλητής είναι ένα πλάσμα πολύ ιδιαίτερο και χρειάζεται δημοσιότητα και αυτός και η ομάδα του. Βαδίζουμε σε πεπατημένες. Είναι ένα από τα κομμάτι που πρέπει να δώσει έμφαση η ΕΚΑΣΘ. Χρειάζονται νέα πράγματα για να φανεί η προσπάθεια».

-Παραμείνατε για μεγάλο χρονικό διάστημα στις ΗΠΑ, δε σας πέρασε από το μυαλό να μείνετε εκεί για πάντα;

«Εννοείται! Είχα και πρόταση από ομάδα του Κολλεγιακού Πρωταθλήματος. Δυστυχώς κάποιοι λόγοι με ανάγκασαν να γυρίσω πίσω. Εκεί έμαθα πάρα πολλά. Είδα ένα μπάσκετ διαφορετικό από αυτό που ξέρουμε. Η οργάνωση που υπάρχει εκεί στην Ελλάδα ούτε στην Α1, δεν τη βλέπεις. Δυστυχώς και μόνο η απόπειρα σύγκρισης σε κάνει να απογοήτευσε».

-Ποια είναι η πρώτη εντύπωση από τη νέα ιστοσελίδα μας, το northbasket.gr;

«Είναι μια φιλότιμη προσπάθεια για την ΕΚΑΣΘ. Θα κερδίσουν μέρος της προβολής που δεν έχουν όλες οι ομάδες της Ένωσης. Σπάνια βρίσκεις ανθρώπους να δουλέψουν κατ’ αυτόν τον τρόπο».

-Τέλος θα θέλαμε μια ευχή για το μπάσκετ της Θεσσαλονίκης.

«Δεν χρειαζόμαστε επενδυτές, χρειαζόμαστε τρελούς. Στην πόλη μας έχουμε μεγάλο οικονομικό πρόβλημα. Το βόρειο μπάσκετ δεν υπάρχει πουθενά. Χρειαζόμαστε γήπεδα. Πρέπει να υπάρξουν άνθρωποι που θα ποντάρουν στις ομάδες. Όλα έχουν πάει στο Νότο και ακούω τώρα και αυτό με την Ξάνθη και λέω αφού τελείωσε και η Ξάνθη, μπορεί αύριο να τελειώσει και ο ΚΑΟΔ και άλλες ομάδες από τη Βόρεια Ελλάδα. Μακάρι να αλλάξει η κατάσταση και φυσικά να είναι αναστρέψιμη».