Κωνσταντίνα Κεσόγλου: «Πρωτάθλημα τριών ταχυτήτων το φετινό»

775

Γέννημα-θρέμμα Θεσσαλονικιά η Κωνσταντίνα Κεσόγλου μοιράζει το χρόνο της στα γήπεδα και το ΑΠΘ όπου ολοκληρώνει τις σπουδές της στην κλασική φιλολογία. Στα 25 της, μετρά ήδη 14 χρόνια συνεχούς παρουσίας στα παρκέ, έχοντας ως αφετηρία τον ΑΟ Αμπελοκήπων.

Η προπονήτρια Ελευθερία Καραγώγου υπήρξε ο πρώτος άνθρωπος που αναγνώρισε το ταλέντο της 11χρονης τότε Κωνσταντίνας, προτείνοντας της να γίνει μέλος του ΑΟ Αμπελοκήπων.

Η θετική της απάντηση αποτέλεσε την αφετηρία για την μπασκετική της καριέρα, κατά τη διάρκεια της οποίας έχει φορέσει τις φανέλες των: ΑΟ Αμπελοκήπων (1998-2004 & 2007-2008 οπότε κατέκτησε το πρωτάθλημα στη β’ κατηγορία γυναικών), Παναθλητικού (2004-2007), Μακεδονικού (2008-09), Καλοχωρίου (2009-2010 και 2011-2012, όπου συμμετείχε στο πρωτάθλημα της Α2 γυναικών) και ΕΟΣ (2010-2011 και σήμερα).

«Με κέρδισε το μπάσκετ γιατί είναι άθλημα δράσης, μυαλού και δημιουργίας», δηλώνει χαρακτηριστικά η Κωνσταντίνα Κεσόγλου μιλώντας αποκλειστικά στο northbasket.gr.

Συνέντευξη στον Λεωνίδα Χατζηκωνσταντίνου

– Είσαι ικανοποιημένη από την εικόνα της ομάδας μέχρι σήμερα;

Αν εξαιρέσουμε τα δύο πρώτα ματς, ένα του κυπέλλου κι ένα του πρωταθλήματος, με την ομάδα του Βότση, μπορώ να πω ότι είμαι «σχεδόν» ευχαριστημένη. Η ομάδα έφερε τα επιθυμητά αποτελέσματα στα υπόλοιπα ματς, άλλες φορές πραγματοποιώντας πολύ καλή εμφάνιση κι άλλες φορές κάνοντας αρκετά λάθη, τα οποία ευελπιστούμε να διορθώσουμε στην πορεία.

– Ποιος είναι ο στόχος του ΕΟΣ τη φετινή αγωνιστική περίοδο;

Ο αρχικός στόχος της ομάδας φέτος είναι μια θέση στην τετράδα. Η ομάδα δουλεύει συστηματικά, σε καλούς ρυθμούς οπότε είναι κάτι εφικτό! Έπειτα, αφού καταταγούμε στους τέσσερις στοχεύουμε στην άνοδο, πράγμα το οποίο δεν είναι καθόλου εύκολο αν αναλογιστούμε ότι στην κατηγορία υπάρχουν εξίσου καλές και καλοδουλεμένες ομάδες που έχουν τον ίδιο στόχο. Θα υπάρχει μεγάλη «κόντρα» μέχρι το τέλος. Ας έχουμε όλοι την υγεία μας, ώστε να προσπαθήσουμε κι ας κερδίσει ο καλύτερος!

– Πώς είναι το κλίμα στην ομάδα;

Το κλίμα στην ομάδα είναι ένας από τους λόγους που επέλεξα να αγωνιστώ για άλλη μια χρονιά στον ΕΟΣ. Με τα κορίτσια έχουμε πολύ καλές σχέσεις. Είμαστε ομάδα πρώτα στα αποδυτήρια κι έπειτα στο γήπεδο. Δεν υπάρχουν παρεξηγήσεις.

Ακόμα και στις εντάσεις του ματς προσπερνάμε το ο,τιδήποτε. Θα ήταν παράλειψη μου να μην αναφερθώ στον προπονητή και στη διοίκηση, οι οποίοι για μια ακόμη χρονιά με προσέγγισαν με κάθε ειλικρίνεια, χωρίς να υποσχεθούν πράγματα που δε θα μπορέσουν να υλοποιήσουν.

– Ο προσωπικός σου στόχος για τη φετινή χρονιά;

Πρόκειται για ένα ομαδικό άθλημα, οπότε θεωρώ πως ο στόχος είναι θέμα του συνόλου κι όχι ενός ατόμου. Όλες προσπαθούμε για έναν συγκεκριμένο σκοπό. Εγώ απλά ευελπιστώ να βοηθήσω την ομάδα μου με όποιον τρόπο μπορώ να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις του πρωταθλήματος και να βελτιώσω τα λάθη μου, ώστε να γίνουν όσο το δυνατόν λιγότερα.

 

– Σκέφτεσαι το ενδεχόμενο να αγωνιστείς στο μέλλον ξανά σε κάποια ομάδα που συμμετέχει σε μεγαλύτερη κατηγορία (Α2, Α1); Έχεις προτάσεις;

Δεν ξέρω τι μου επιφυλάσσει το μέλλον. Βρισκόμαστε στο παρόν κι αυτό είναι που με απασχολεί πρωτίστως. Δε θα μπορούσα να σκεφτώ παραπέρα από τη στιγμή που το φετινό πρωτάθλημα έχει πολύ δρόμο μπροστά του. Δεν πρέπει να αποσυντονιζόμαστε από το στόχο!!! Όταν με το καλό τελειώσει η σεζόν, θα έχω άπλετο χρόνο να σκεφτώ το επόμενο βήμα.

– Ποιο είναι το όνειρο σου στο χώρο του μπάσκετ;

Όταν βρισκόμουν σε ηλικία 16-17 χρόνων είχα πολλές φιλοδοξίες σχετικά με το μπάσκετ, οι οποίες για διάφορους λόγους δεν ευόδωσαν. Τώρα στα 25 μου προέχουν άλλα πράγματα για μένα. Ειδικά στις μέρες μας το γυναικείο μπάσκετ δεν έχει κάτι να σου εξασφαλίσει. Παίζεις επειδή το αγαπάς, παίζεις για να το χαίρεσαι, παίζεις για την ομάδα!!!

– Τι μήνυμα θα ήθελες να στείλεις στους φίλους του ΕΟΣ; Είσαι ικανοποιημένη από την προσέλευση τους στο γήπεδο;

Η αλήθεια είναι ότι φέτος οι φίλαθλοί μας τιμούν την προσπάθειά μας περισσότερο από κάθε άλλη φορά. Χαίρομαι που υπάρχουν υποστηρικτές μας στο γήπεδο. Αυτό που έχω να τους πω είναι ένα μεγάλο ευχαριστώ και ελπίζω να μην τους απογοητεύσουμε.

– Πως κρίνεις το επίπεδο του φετινού πρωταθλήματος (Α’ ΕΚΑΣΘ) από πλευράς ανταγωνισμού και ποιότητας παικτών;

Κατά τη γνώμη μου το φετινό πρωτάθλημα αποτελείται από ομάδες τριών ταχυτήτων. Υπάρχουν ομάδες που κατεβαίνουν για τη συμμετοχή, κάνοντας μια προσπάθεια δίχως ιδιαίτερο στόχο. Έπειτα, συναντάμε τις ομάδες που διεκδικούν μια θέση στην τετράδα και τέλος είναι οι ομάδες που έχουν ως απώτερο στόχο την άνοδο στην Α2 κατηγορία.

Σαφώς και υπάρχει ανταγωνισμός και αυτό είναι ό,τι πιο υγιές προσφέρει ο αθλητισμός. Πολλές αθλήτριες μετράνε πολλά ποιοτικά χρόνια στο χώρο. Αξίζει γιατί διεκδικείς χωρίς να έχεις κάτι δεδομένο, σέβεσαι τον αντίπαλο κι όταν φέρεις το επιθυμητό αποτέλεσμα χαίρεσαι, γιατί ο αντίπαλος ήταν εξίσου άξιος.

– Το γυναικείο μπάσκετ στην Ελλάδα δεν βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Τι πρέπει να αλλάξει κατά τη γνώμη σου για να κάνει βήματα μπροστά;

Είναι γεγονός ότι το ελληνικό γυναικείο μπάσκετ δεν μπορεί να συγκριθεί με εκείνο της Ευρώπης. Στην Ελλάδα πλέον η ποιότητα και η παλιά αίγλη έχουν χαθεί, ίσως γιατί δεν υπάρχει επαγγελματική προσέγγιση του αθλήματος. Δεν υπάρχουν χορηγοί, δεν υπάρχουν χρήματα.

Όσο και να αγαπάω αυτό που κάνω, δε θα μπορούσα να επικεντρωθώ στην κρίση του αθλήματος, όταν η Ελλάδα πάει από το κακό στο χειρότερο. Η κρίση χτυπάει τις οικογένειες στα ενδότερά τους και πολλοί δεν έχουν να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες. Οπότε, εύχομαι πάνω από όλα να υπάρξει βιοποριστική βελτίωση στη χώρα μας και έπειτα ας ακολουθήσει η βελτίωση στον αθλητισμό.