3D αδυνάτισμα

650

Δώσε άλλη διάσταση στη διατροφή σου με 20 απλά tips.

Τρώμε πολύ, αλλά δεν φταίμε εμείς. Φταίει το περιβάλλον μας και το πώς είναι στημένη η καθημερινότητά μας. Ερευνες δείχνουν ότι, αν σου δώσουν μια φυσιολογική ποσότητα φαγητού, θα τη φας και θα νιώσεις χορτάτος. Αν βάλουν μπροστά σου 20 διαφορετικά ορεκτικά, πάλι θα τα φας όλα. Αν λοιπόν μπορέσεις να ελέγξεις το περιβάλλον σου, θα ελέγξεις την ποσότητα φαγητού που τρως και κατά συνέπεια το βάρος σου. Ορίστε πώς.

1. Γίνε ο μεγαλύτερος εχθρός του περιπτερά σου. Μη σταματάς εκεί για ένα γρήγορο σνακ. Αυτού του είδους τα τσιμπολογήματα όχι μόνο δεν τα χρειάζεσαι, αλλά τρως και κάτι που δεν είναι υγιεινό (π.χ. σοκοφρέτα) και δεν το λαμβάνεις υπόψη σου, γιατί το έφαγες στο δρόμο.

2. Πέτα από το παράθυρο όλες τις τροφές που σε  πάνε στη σκοτεινή πλευρά. Για μερικούς, μπορεί να είναι το μέλι, για άλλους η μερέντα και για άλλους τα πατατάκια. Δεν έχει σημασία τι είναι, πέτα το ή θυσίασέ το τελετουργικά. Μάθε πώς να ζεις και χωρίς αυτό. Από εδώ και πέρα, τρώγε αυτές τις τροφές μόνο σε ειδικές περιπτώσεις.

3. Κάνε τον μεγάλο αντιπερισπασμό στη μάχη για να ανακτήσεις το 6-pack σου. Γέμισε τα ντουλάπια σου με υγιεινές τροφές, που θα σου κόψουν την όρεξη, αλλά που δεν σου είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες, όπως ξερά φρούτα, καρότα, δημητριακά χωρίς ζάχαρη.

4. Κόψε το double play. Μην τρως δύο πρωινά. Πολλές φορές πίνεις έναν καφέ και τρως 1-2 μπισκότα στο σπίτι πριν πας στη δουλειά ή στη σχολή. Μετά από λίγο, όμως, πάλι θα τσιμπήσεις κάτι. Αποφάσισε πού και πότε θα φας το πρωινό σου. Αν πιστεύεις ότι στο γραφείο θα υποκύψεις, φάε το πρωινό σου εκεί.

5. Το multitasking δεν σκοτώνει, παχαίνει. Σταμάτα να τρως μπροστά στην τηλεόραση ή μπροστά στον υπολογιστή, όταν οδηγείς ή περπατάς. Σε μια τέτοια κατάσταση δεν καταλαβαίνεις ακριβώς πόσο τρως, με αποτέλεσμα να καταναλώνεις περισσότερες θερμίδες από αυτές που θα κατανάλωνες αν καθόσουν στο τραπέζι.

6. Ενα σε κάθε μασχάλη. Φάε καρπούζι: περιέχει πάνω από 90% νερό και πολύ λίγες θερμίδες. Το τρως, σε χορταίνει, σε γλυκαίνει, είναι δροσερό, σε προστατεύει (περιέχει λυκοπένιο). Τι άλλο χρειάζεσαι από ένα φρούτο;

7. Μπάτμαν και Ρόμπιν, Τομ και Τζέρι, Φρόντο και Σαμ. Οι δύο ήρωες της διατροφής σου είναι η σαλάτα και η σούπα. Το καλοκαίρι φάε σαλάτα πριν από το κυρίως πιάτο και το χειμώνα φάε μία μικρή σούπα (ακόμα κι αν είναι μόνο ζωμός) πριν από το γεύμα. Θα σου κόψει την όρεξη και θα φας λιγότερο.

8. Γίνε ο κομάντο των εστιατορίων. Οταν παραγγέλνεις σε ταβέρνα ή εστιατόριο, επέμενε να παραγγείλεις τουλάχιστον δύο πιάτα με ορεκτικά, που να έχουν ως κύριο συστατικό τα λαχανικά. Θα γλιτώσεις ένα κάρο θερμίδες και στην τελική δεν θες το τραπέζι σου να μοιάζει με σκηνικό από το Hostel.

9. Γίνε καλοφαγάς. Πόσες φορές έχεις φάει ένα κακοψημένο κρέας, ένα άνοστο παστίτσιο ή παραβρασμένα μακαρόνια, μόνο και μόνο επειδή ήταν μπροστά σου; Σταμάτα το. Δεν αξίζουν ούτε τις θερμίδες τους ούτε τον κόπο.

10. Μέτρησε την παλάμη σου. Φάε μόνο πράγματα που έχουν το μέγεθος της παλάμης σου.

11. Κάτι ήξεραν οι μινιμαλιστές της Νέας Υόρκης το ’60. Διάλεξε πάντα τη μικρότερη μερίδα, είτε αυτό είναι αναψυκτικό, χυμός, πατατάκια, μπισκότα. Κάποτε έτρωγες μικρότερες μερίδες και ήσουν πιο αδύνατος. Σιγά σιγά, θα συνηθίσεις και θα καταναλώνεις και λιγότερες θερμίδες.

12. Δώσε χρόνο στον εαυτό σου να σκεφτεί τη λέξη «όχι». Περίμενε 20 λεπτά από τη στιγμή που θα φας την τελευταία μπουκιά του φαγητού σου πριν φας γλυκό. Αυτό δίνει χρόνο στον εγκέφαλο να σου πει ότι χόρτασε. Αν έχεις όντως χορτάσει, μπορεί και να μη θες γλυκό.

13. Φάτε μάτια τυρόπιτες. Βάλε ό,τι τρως σε ένα πιάτο, είτε είναι τυρόπιτα είτε πατατάκια. Απλωσέ τα μπροστά σου για να βλέπεις τι τρως.

14. Μην πηγαίνεις πουθενά νηστικός. Οπου κι αν πας, είτε είναι για καφέ είτε για ποτό, είτε για δουλειά, φάε κάτι πριν φύγεις από το σπίτι: ένα μικρό παξιμάδι με λίγο τυρί, ένα φρούτο, μία μπάρα δημητριακών, οτιδήποτε θα σου κόψει την όρεξη.

15. Κόψε το γεύμα σου σε δύο μέρη. Οταν αρχίζεις να χορταίνεις, σπρώξε το πιάτο λίγο πίσω και κάνε ένα break. Μπορεί τελικά να μη χρειαστεί να φας άλλο.

16. Η τελευταία σου μπουκιά δεν είναι η δύναμή σου. Πόσες φορές έχουμε φάει περισσότερο από αυτό που θέλαμε, μόνο και μόνο για να μη μείνει; Ασε το να μείνει, έστω κι αν είναι μικρή ποσότητα – μπορείς να το φας κι αύριο.

17. Μη μιλάς όταν τρως. Είχε δίκιο η μητέρα σου: όχι μόνο δείχνει αγένεια, αλλά σε κάνει να τρως και πιο γρήγορα. Βάλε το πιρούνι κάτω, κατάπιε την μπουκιά σου και μετά μίλα. Αυτό θα σε αναγκάσει να φας πιο αργά και να καταλάβεις πιο γρήγορα ότι χόρτασες.

18. Κάνε τον ανεφοδιασμό πιο δύσκολο. Σέρβιρε το φαΐ σου στο πιάτο και μη βάζεις την κατσαρόλα, το ταψί ή την πιατέλα στο τραπέζι. Ετσι θα αποφύγεις να γεμίσεις το πιάτο σου δεύτερη φορά και θα φας λιγότερο.

19. Κόψε τις αυστηρές δίαιτες. Πλέον, υπάρχει η Abs Diet. Οι περιορισμοί σε κάνουν να πεινάς περισσότερο και να αναζητάς με μανία αυτό που δεν μπορείς να φας.

20. Φάε κάτι πριν από το κυρίως γεύμα σου. Μία ώρα πριν φας, φάε ένα μικρό σνακ, όπως ξηρούς καρπούς, λίγο τυρί, ένα φρούτο. Αυτό ελέγχει την όρεξή σου, οπότε θα φας πιο συγκρατημένα την ώρα του γεύματός σου.