Basket Show στους ημιτελικούς της EL!

679

Πηγή: Fundamentals

Μπασκετική πανδαισία στην πρώτη βραδιά του Final-4 της EuroLeague. Δυο ημιτελικοί, που κρίθηκαν στην κόψη και μοναδικό θέαμα από τους τέσσερις μονομάχους.
Το ευρωπαϊκό μπάσκετ στα καλύτερά του!
Αναλυτικά:

CSKA Moscow – Anadolu Efes Istanbul: 86-89
May be an image of 5 people and indoor

Απόλυτα δίκαια στον τελικό της EuroLeague η Efes του Ataman για 2η σερί σεζόν, παίρνοντας την εκδίκηση για τον τελικό του ’19 απέναντι στην CSKA, μετά από ένα παιχνίδι-πυρηνικό πόλεμο, που έληξε με 86-69.
Οι Τούρκοι παρουσίασαν ξανά το χειρότερο πρόσωπο που θα μπορούσαν στην τελευταία περίοδο (18-31 η CSKA), συνεχίζοντας αυτή την κακή της συνήθεια, να μην διαχειρίζονται καλά τις μεγάλες διαφορές που κερδίζει, όπως ακριβώς και στη σειρά με τη Real.
Με τη γνωστή 5-Out διάταξη να κάνει θραύση, πατώντας πάνω στο δίδυμο των Micic-Sanli (25 πόντοι, 6 assists, 19 πόντοι, 8 rebounds αντίστοιχα) και έχοντας σε καλή μέρα τους πλάγιους Beaubois και Simon (25 πόντοι με 4/7 τρίποντα, 7 rebounds και 4 assists αθροιστικά), η Anadolu έφτασε μέχρι και το +21, όμως οι Ρώσοι δεν ήταν δυνατόν να το βάλουν κάτω και με τον Iffe Lundberg να παίρνει στο 3ο δεκάλεπτο τη σκυτάλη από τον φανταστικό Clyburn, “κούρεψαν” τη διαφορά, φτάνοντας σε μονοψήφιο αριθμό και έπειτα πηγαίνοντας φάση-φάση, προκειμένου να επιστρέψουν στο παιχνίδι. Η αποβολή του Micic με 5 φάουλ στην 4η περίοδο άλλαξε εντελώς τα δεδομένα συνεπικουρούμενης και της κακής βραδιάς του Shane Larkin (4/11 FG) και η “αρκούδα” του Δημήτρη Ιτούδη είχε δυο ευκαιρίες να περάσει μπροστά στο σκορ και να “κλέψει” ουσιαστικά το παιχνίδι, όμως ο Will Clyburn, δεν μπόρεσε να ολοκληρώσει μια ασύλληπτη βραδιά με τον καλύτερο δυνατό τρόπο (26 πόντοι, 7 rebounds, 34 PIR).
Η CSKA βασίστηκε περισσότερο σε ατομικές ενέργειες (μόλις 8 assists συνολικά), ψάχνοντας με μεγάλη υπομονή το missmatch, που προέκυπτε είτε από τις αλλαγές, που επέλεγε ο Ataman στα Screen τόσο πάνω όσο και μακριά από την μπάλα είτε από τη γρήγορη ώθηση που έδιναν στο παιχνίδι οι παίκτες του Ιτούδη μετά το αμυντικό rebound, χτυπώντας την άμυνα πριν προλάβει να οργανωθεί. Το τελικό αποτέλεσμα λέει 25/35 δίποντα (71.4%), όμως τα 7/25 τρίποντα (28%) δεν ήταν σε αρμονία με όλο αυτό (προκλητικός “τζόγος” στον Shengelia). Απορώ γενικά, γιατί ο Δημήτρης Ιτούδης δεν έδωσε περισσότερο χρόνο, είτε σε ρόλο εκτελεστή είτε σε ρόλο δημιουργού, στον Darrun Hilliard και γιατί επίσης δεν δοκιμάστηκε παραπάνω λεπτά ο Eric, τη στιγμή μάλιστα που ο Sanli ήταν ο απόλυτος άρχοντας στο ζωγραφιστό.
Αντίθετα, η Efes, όπως προείπαμε, φάνηκε έτοιμη για όλα, έχοντας διαβάσει άριστα το παιχνίδι του αντιπάλου. Υπήρχαν φάσεις με σπουδαία κυκλοφορία επίθεσης από την CSKA, που όμως επισκιάζονταν από την πρωτοφανή προσαρμογή των περιστροφών των Τούρκων, οι οποίες ήταν απλώς τέλειες. Η συνεννόηση σε κάθε under, η έγκυρη αλλαγή, η έγκαιρη βοήθεια και τα σωστά Box Outs ήταν αυτά που την έφεραν σε θέση απόλυτου οδηγού στο ματς, όμως η μπλαζέ νοοτροπία, που επέδειξε για ακόμα μια φορά, όταν ο αντίπαλός της πάσχιζε από κάπου να πιαστεί, παραλίγο να την φέρουν αντιμέτωπη με ένα ανεπανάληπτο στραπάτσο.
Τελικώς, τελικός ανάμεσα σε Efes και Barcelona, μια ομάδα απέναντι στην οποία ο κακός σήμερα Shane Larkin, έχει κάνει τα καλύτερα παιχνίδια του…

 

FC Barcelona – AX Armani Exchange Milan: 84-82
May be an image of 3 people, people playing sports, ball, indoor and text that says 'FOUR 2021 TURKISH AIRLINES TURKISH AIRLINES EuroLeague Assistència Sanitària BKT Siesta exclusive OLAKLEY LIMPI RELTHA'

Αναλόγως καταπληκτικό παιχνίδι έγινε και στον δεύτερο ημιτελικό ανάμεσα σε Barcelona και Armani με τις δυο ομάδες εδώ, να βρίσκονται κοντά στο σκορ καθ’ όλη τη διάρκεια του αγώνα.
Η Barcelona με τις γνωστές Off-Ball δράσεις για τον Kuric και τα High-Lows των εκάστοτε ψηλών, μπήκε από νωρίς μπροστά στο σκορ και διατήρησε ένα προβάδισμα 9 πόντων μέχρι την ανάπαυλα. Στην επανάληψη λίγο έλειψε να έρθουν τα πάνω κάτω. Η Armani του Έκτορα με μπροστάρηδες τον συγκινητικό Kyle Hines και τον καυτό σε ακόμα ένα μεγάλο ματς και έτερο πρώην ερυθρόλευκο, Kevin Punter (23 πόντοι με 7/12 FG και 6/7 FT), έφτασε να προηγείται ακόμα και με διαφορές απόστασης τριών επιθέσεων στην τελευταία περίοδο, όμως κάπου εκεί μπήκε στην εξίσωση ο Νικ Καλάθης, ο παίκτης με τον υψηλότερο δείκτη +/- στη φετινή διοργάνωση!
Ο πρώην πράσινος PG ήταν υποδειγματικός στην αμυντική του προσήλωση, αμυνόμενος πολλάκις μόνος του σε 2on2 καταστάσεις (τρομερά σημαντική βοήθεια ανάσας για τον ψηλό, που παίζει βάθος), σε καθαρά προσωπικές φάσεις (δύσκολο βράδυ για Delaney και Sergio με 8/21 FG και 6 assists για 7 λάθη!) και επίσης στις αλλαγές, όταν δεν παραχωρούσε εκατοστά με κανέναν τρόπο στον αντίπαλο ψηλό. Ταυτόχρονα, σε μια από τις όχι πολλές φετινές του βραδιές, ήταν πολύ παραγωγικός και καίριος στο επιθετικό κομμάτι της ομάδας του, τελειώνοντας με 17 πόντους (4/4 2P, 2/5 3P, 3/3 FT), 4 rebounds, 6 assists και 2 κοψίματα, συγκεντρώνοντας 27 βαθμούς στο σύστημα αξιολόγησης. Εξαιρετικός. Παρ’ όλα αυτά, λίγα δευτερόλεπτα πριν τη λήξη του αγώνα, αποχώρησε από το παιχνίδι υποβασταζόμενος, χωρίς να μπορεί να πατήσει καθόλου το αριστερό του πόδι στο γήπεδο. Ευχόμαστε ασφαλώς τα καλύτερα, αν και απ’ όσο φάνηκε εκ πρώτης όψεως, δύσκολα θα προλάβει τον τελικό.
Μεγάλο παιχνίδι και από τους Mirotic (21 πόντοι με 10/13 βολές στα ομολογουμένως εύκολα φάουλ που του σφυρίζονταν) και Pau Gasol, που είχε 10 πόντους, 3 rebounds, 1 assists και 1 μπλοκ σε μόλις 11′ συμμετοχής. Η Barcelona βασίστηκε, στα 15 λεπτά που έπαιξε χωρίς τον Καλάθη στο παρκέ, πάνω στον Cory Higgins κυρίως ως PG. Με τον πρώην παίκτη της CSKA στο τιμόνι έδειξε ένα πιο επιθετικό πρόσωπο με μια λιγότερο fluid επίθεση, ατομικής κατεύθυνσης, το οποίο ασφαλώς επηρέασε και την αντίπαλη άμυνα, που φαινόταν σαν να παίζει σε διαφορετικό ματς σε αυτές τις καταστάσεις. Ο Αμερικάνος πλάγιος ήταν αυτός που πέτυχε και το νικητήριο καλάθι για τους “Blaugrana” του Saras, με μεγάλο καλάθι από το high post, μισό μέτρο μέσα από το τρίποντο και μόλις 0.8” πριν τη λήξη, ρίχνοντας μαχαιριά στην καρδιά των Ιταλών. Το σουτ του Punter ήταν εξ αρχής πολύ δύσκολο και το τελικό 84-82 φέρνει την Barcelona στην πρώτη της χρονιά με τον Sarunas Jasikevicius στον τιμόνι, στον τελικό της EL.
Ωστόσο, αν ο Νικ δεν προλάβει τον κυριακάτικο τελικό, τα πράγματα αλλάζουν άρδην και όχι μόνο ο Saras αλλά και ο Ataman θα πρέπει μέσα σε ελάχιστο χρονικό περιθώριο να επαναπροσδιορίσουν τα πλάνα τους σε πολύ μεγάλο βαθμό. Και δεν μπορώ να ξέρω, ποιον εκ των δυο συμφέρει περισσότερο αυτή η πιθανή απώλεια του ηγέτη της Barcelona.

 

Πηγή: Fundamentals