Χρόνια πολλά Garry Payton!

509

Gary Payton: Ύψος: 193cm, θέση: PG, ημερομηνία γέννησης: 23/07/1968.
Ένας γενικά υποτιμημένος PG, από τους κορυφαίους στην ιστορία του NBA. Φανταστικός αμυντικός, αρκετά καλός επιθετικός με αχίλλειο πτέρνα του για αρκετά χρόνια το μακρινό σουτ. Έφτασε αρκετές φορές στην post season ως ένα από τα μεγάλα φαβορί, μπαίνοντας ακόμα και ως No 1 seed όλου του NBA το 1994, όταν όμως και έπεσε θύμα έκπληξης, μένοντας έξω από τους Nuggets με 2-3 σκορ σειράς, γράφοντας την πρώτη φορά που 8η ομάδα αποκλείει την 1η. Μαζί με τον Shawn Kemp δημιούργησε ένα από τα καλύτερα δίδυμα ever και έφτασε στους τελικούς του NBA το 1996, πέφτοντας από τους Bulls με 4-2.
Κορυφαία του σεζόν το 1999-2000, όταν έγραφε 24.2 πόντους, 6.5 rebounds, 8.9 assists και 1.9 κλεψίματα κατά μέσο όρο. Έψαξε το πρωτάθλημα κάνοντας join στους Lakers, μαζί με τον επίσης άτιτλο Karl Malone, το 2003, όμως στάθηκε και πάλι άτυχος αφού βρέθηκε στην ομαδάρα των “λιμνανθρώπων” τη χρονιά που όλα είχαν φτάσει στο τέλος τους και το περιβάλλον δεν ήταν το καλύτερο. Έφτασε στους τελικούς παρόλα αυτά με το πλεονέκτημα έδρας, όμως οι Pistons του Larry Brown δεν έκαναν πίσω με τίποτα και κατέκτησαν εύκολα τον τίτλο με 1-4 νίκες.
Τελευταίο του χαρτί για τον πολυπόθητο τίτλο οι Heat του Pat Riley το 2006. Το “γάντι” δέχτηκε για πρώτη φορά να έρχεται από τον πάγκο, έχοντας το ρόλο του back up PG πίσω από τον Jason Williams και δεν βγήκε χαμένος. Στους τελικούς απέναντι στους Mavericks του μαγικού Dirk Nowitzki βρέθηκαν πίσω με 2-0 σκορ, όμως στο 3ο και πιο κρίσιμο ματς της χρονιάς, ο Payton σκόραρε στο πρώτο και μοναδικό σουτ που επιχείρησε στα 19:09 που αγωνίστηκε στον αγώνα, βάζοντας την ομάδα του μπροστά στο σκορ, λίγα δευτερόλεπτα πριν τη λήξη και εν τέλει βοηθώντας τη να να ξεκινήσει την επική αντεπίθεση τίτλου, με το τελικό 98-96.
Απέκτησε το ψευδώνυμο “The Glove” στους τελικούς Δύσης του 1993, όταν και έπεσαν μετά από μεγάλη μάχη με 4-3 από τους Suns και κάποιος άκουσε έναν ξάδελφό του να λέει ότι “έχεις κολλήσει πάνω στον Kevin Johnson, τόσο κοντά όπως ένα γάντι κρατάει ένα μπαλάκι του μπέιζμπολ”.
Μετράει 9 All-Star συμμετοχές, 2 παρουσίες στην καλύτερη, 5 στη δεύτερη καλύτερη και 2 στην τρίτη καλύτερη 5άδα του NBA, 9 συμμετοχές στην καλύτερη αμυντική 5άδα της λίγκας και ένα βραβείο του Defensive Player of the year το 1996, το οποίο καθιστά τον Payton ακόμα και σήμερα τον μοναδικό PG στην ιστορία που κατακτά το βραβείο του “DPOY”.
Έκλεισε την καριέρα του με 16.3 πόντους, 6.7 assists, 3.9 rebounds και 1.8 κλεψίματα κατά μέσο όρο.
Κατέκτησε, όπως είπαμε ένα πρωτάθλημα και επίσης δυο χρυσά στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1996 και του 2000, όντας μέλος της περίφημης Dream Team.
Στις 8 Σεπτέμβρη του 2013 μπήκε στο Hall of Fame και μέχρι και σήμερα μνημονεύεται ως ένας από τους καλύτερους PG που έχουν παίξει το άθλημα, ο καλύτερος ίσως περιφερειακός αμυντικός στην ιστορία του basketball και ένας “κακός” τύπος εντός γηπέδων, που έκανε ατέλειωτο trash talking…
Σήμερα μπαίνει στον τελευταίο χρόνο των δεύτερων “άντα”.
Happy B-Day “Glove”!
(Via Fundamentals)