Χρόνια πολλά και καλά στον Βασίλη Σπανούλη!

499

Τα 36 του κλείνει σήμερα ο μεγάλος αρχηγός του Ολυμπιακού, Βασίλης Σπανούλης.
Ο Λαρισαίος PG που ξεκίνησε την καριέρα του από τον Γ.Σ Λάρισας, μεταπήδησε στη συνέχεια στο Μαρούσι, με το οποίο πραγματοποίησε κάποιες σπουδαίες σεζόν, οι οποίες με τη σειρά τους εξασφάλισαν στον ίδιο ένα συμβόλαιο με τον Παναθηναϊκό. Η μεγάλη εξέλιξη του παίκτη ήταν κάτι παραπάνω από φανερή και σε συνδυασμό με την ηγετική του παρουσία στη χρυσή Εθνική του Παναγιώτη Γιαννάκη, δεν άργησε να έρθει και η κλήση από το NBA, εκεί που έκατσε έναν χρόνο, παίζοντας για τους Houston Rockets, χωρίς όμως ιδιαίτερη επιτυχία.
Η επιστροφή στον Παναθηναϊκό ήταν γεγονός, όπως επίσης και η πρώτη Euroleague με τον ίδιο να αναδεικνύεται MVP στο Final 4 του Βερολίνου, το 2009. Το 2010 πήρε τη μεγάλη απόφαση να μετακομίσει στον Πειραία και στον αιώνιο αντίπαλο, Ολυμπιακό, όπου και βρίσκεται μέχρι σήμερα. Δεν θα το μετάνιωνε ποτέ. Με τα ερυθρόλευκα έγραψε ολόχρυσες σελίδες στην καριέρα του, αλλά πολύ περισσότερο στην ιστορία της ομάδας, διότι όσο τα πολλά εκατομμύρια των προηγούμενων ετών δεν έβρισκαν αντίκρισμα, τόσο η δυσαρέσκεια σε ολόκληρο τον οργανισμό αυξανόταν. Ο Σπανούλης ήρθε ως ένα τεράστιο πλήγμα στον αιώνιο αντίπαλο και εξελίχθηκε σε αναμορφωτή στη σύγχρονη ιστορία του Ολυμπιακού και πιθανότατα στον πιο σημαντικό παίκτη στην ιστορία του οργανισμού. Δυο συνεχόμενες Ευρωλίγκες με δυο MVP σε Final 4, τρεις παρουσίες στην καλύτερη 5άδα της διοργάνωσης, ένα βραβείο MVP της σεζόν, τρία πρωταθλήματα Ελλάδος και η πρώτη θέση στην ιστορία της Euroleague στην κατηγορία των assists, είναι μερικά από τα μεγαλύτερα επιτεύγματά του με τα ερυθρόλευκα.
Στα 36 του συνεχίζει να βρίσκεται στο κορυφαίο επίπεδο, με τους χρόνους του και τα πατήματά του ωστόσο να δείχνουν, απολύτως φυσιολογικά, μια πτώση, όμως το κρύο αίμα και το δολοφονικό ένστικτο που τον χαρακτήριζαν σε όλη του την καριέρα σε crunch time καταστάσεις, παραμένουν εκεί, κάνοντάς τον ίσως τον καλύτερο closer στην Ευρώπη ακόμα και σήμερα.
Happy B-Day “Kill-Bill”!
(Via Fundamentals)