Υπό την αιγίδα του ΕΟΤ το 12ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Βετεράνων Maxibasketball Thessaloniki 2013

612

Η είδηση έχει να κάνει με την παρουσία του ΕΟΤ που αποφάσισε να θέση υπό την αιγίδα του τη διοργάνωση του 12ου Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Βετεράνων Maxibasketball Thessaloniki 2013. Η συνεργασία του Συνδέσμου με τον ΕΟΤ αναπτύσσεται ανοίγοντας νέες προοπτικές.

Σήμερα, ο πρόεδρος Πάρης Πετράς, ο γενικός γραμματέας Λάμπρος Τάκης και ο Νίκος Μαντηλίδης ως μέλος της οργανωτικής επιτροπής, συζήτησαν με εκπροσώπους του Τύπου σχετικά με τον Αθλητικό Τουρισμό, όπως αποτυπώνεται από το μέγεθος μιας διοργάνωσης με τη συμμετοχή 4000 χιλιάδων ανθρώπων από όλο τον κόσμο.
Η ενημέρωση – συνέντευξη Τύπου φιλοξενήθηκε στα γραφεία του ΕΟΤ και οργανώθηκε από τη διευθύντρια ΕΟΤ – ΠΥΤ Κεντρικής Μακεδονίας Δάφνη Τσιάμου και την Αν. Διευθύντρια Περσεφόνη Τρίχα.
Η Θεσσαλονίκη κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού του 2013 και για ένα δεκαήμερο, θα φιλοξενήσει μια διοργάνωση «ολυμπιακών διαστάσεων», στην οποία θα λάβουν μέρος τρεις χιλιάδες αθλητές – συνολικά 4.000 άτομα μαζί με τους συνοδούς – που θα έρθουν από κάθε γωνιά του πλανήτη.
Σήμερα, Πέμπτη 5 Ιουλίου 2012, στα γραφεία του ΕΟΤ – ΠΥΤ Κεντρικής Μακεδονίας, που βρίσκονται στην οδό Τσιμισκή 136, στη Θεσσαλονίκη, ενώπιον της Διευθύντριας κας Δάφνης Τσιάμου και της Αν. Διευθύντριας κας Περσεφόνης Τρίχα, δόθηκε συνέντευξη τύπου σε δημοσιογράφους του τουρισμού, στην οποία παρουσιάστηκε από την Οργανωτική Επιτροπή της διοργάνωσης, το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Μπάσκετ Βετεράνων (Thessaloniki 2013 -12th FIMBA World Maxibasketball Championship) που θα διεξαχθεί στη Θεσσαλονίκη το 2013, το οποίο, πέραν του γεγονότος ότι είναι ένα πολύ μεγάλο αθλητικό γεγονός είναι και πόλος έλξης μεγάλου αριθμού τουριστών στην πόλη.
Ο όρος Maxibasketball, σε αντιδιαστολή με το Minibasketball που αναφέρεται σε παιδιά, αφορά στους βετεράνους καλαθοσφαιριστές. Είναι μια παγκόσμια αθλητική κίνηση καλαθοσφαιριστών, που συνεχίζουν να ασχολούνται με το Basket και μετά τη λήξη της αθλητικής τους καριέρας, των οποίων η ηλικία υπερβαίνει τα 35 έτη για τους άντρες και τα 30 έτη για τις γυναίκες. Η διοργάνωση του Παγκόσμιου Maxibasketballγίνεται κάθε δύο χρόνια και η Ελλάδα συμμετέχει σταθερά τα τελευταία δέκα χρόνια. Το γεγονός αυτό ενισχύει την ανάδειξή της Θεσσαλονίκης αλλά και της γύρω περιοχής, ως προορισμό αθλητικού τουρισμού, παγκοσμίως.
Ο Αθλητικός Τουρισμός είναι μια ειδική μορφή ποιοτικού τουρισμού η οποία μας δίνει την ευκαιρία να επενδύσουμε σε μια τεράστια δυναμική αγορά αλλά και ταυτόχρονα να επιτύχουμε μια προστιθέμενη αξία στο τουριστικό μας προϊόν μέσω της ανάπτυξης, της διαφοροποίησης και της αναβάθμισης του. Περιλαμβάνει άτομα που ταξιδεύουν και συμμετέχουν ενεργά ή παθητικά σε κάποια αθλητική δραστηριότητα και είναι μέσο σύσφιξης των σχέσεων των λαών αλλά και της άσκησης εξωτερικής πολιτικής.
Είναι ιδιαίτερα κερδοφόρος και προσφέρει πολλές ευκαιρίες ανάπτυξης σε όλους ανεξαρτήτως τους παράγοντες που συμμετέχουν στην πραγματοποίηση μεγάλων αθλητικών εκδηλώσεων. Τα οφέλη που μπορεί να προκύψουν από την εφαρμογή προγραμμάτων Αθλητικού Τουρισμού είναι :
  • Τα έσοδα από μετακίνηση
  • Τα έσοδα από διανομή
  • Τα έσοδα από διατροφή
  • Τα έσοδα από προπόνηση
  • Τα έσοδα από αγορές
  • Παρουσιάζει τουριστική αναβάθμιση στις περιοχές προορισμούς.
  • Η διεθνής προβολή
  • Η κατανάλωση προϊόντων
  • Η παροχή δυνατοτήτων απασχόλησης
  • Βοηθά στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής
  • Βοηθά στην αύξηση του Τουριστικού Α.Ε.Π
  • Βοηθά στην αύξηση των συναλλαγματικών εισροών
  • Βοηθά στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου
Οι διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις συμβάλλουν στην αύξηση των οικονομικών καi τουριστικών δεικτών της χώρας όπου τελούνται, καθώς επίσης στην ενδυνάμωση της βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας των εμπλεκομένων επιχειρήσεων. Η ανάπτυξη μιας αμφίδρομης σχέσης μεταξύ αθλητισμού και τουρισμού, αποτελεί μια μελλοντική ευρωπαϊκή, ίσως και παγκόσμια πρόκληση.
Ως εκ τούτου, ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού, και συγκεκριμένα ο Γενικός Γραμματέας του, κ. Γιώργος Κολέτσος, έθεσε υπό την αιγίδα του ΕΟΤ αυτή την παγκόσμια διοργάνωση.