Τραυματισμός, αυτος άγνωστος ..

703

Ένα σκληρό μαρκάρισμα , μία δυνατή προσπάθεια , μία άσχημη προσγείωση και βρίσκεσαι ξαπλωμένος το παρκέ , όλοι έχουν μαζευτεί με αγωνία από επάνω σου.Πονάς αλλά δε ξέρεις της ακριβή αιτία , η οποία είναι ότι μόλις τραυματίστηκες .

Οι τραυματισμοί είναι ένα δύσκολο και σκοτεινό ίσως κεφάλαιο που όλοι οι αθλητές( επαγγελματίες και μη) έχουν βιώσει κάποια στιγμή.

Όσον αφορά το μπάσκετ τώρα σύμφωνα με μια έρευνα του N.A.T.A. (NationalAthletic Trainers Association) ο επικρατέστερος τραυματισμός στο μπάσκετ είναι αυτός του διαστρέμματος με ποσοστό 43 % , οι αμέσως επόμενοι τραυματισμοί είναι αυτοί στη περιοχή της ποδοκνημικής με ποσοστό 42 % , ισχύοκαι μηρός ακολουθούν με 11% και τέλος το γόνατο με 9%.

Το ενδιαφέρον λοιπόν αθλητών και προπονητών επικεντρώνεται στη πρόληψη των τραυματισμών αντικείμενο που πρέπει οπωσδήποτε να περιλαμβάνεται σε κάθε προπόνηση παντός τύπου.

Αρχικά μια καλή προθέρμανση και μια καλή σειρά διατάσεων θα συμβάλει σε μεγάλο βαθμό στην αποφυγή τραυματισμών καθώς μέσα από μια καλή προθέρμανση το σώμα και οι μύες ζεσταίνονται και έτσι είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν οποιοδήποτε πρόβλημα καθώς βελτιώνεται η ταχύτητα μεταφοράς νευρικών ερεθισμάτων, μειώνεται ο χρόνος συστολής και τέλος αυξάνεται η ικανότητα διαστολής των μυών . Δέκα με δεκαπέντε λεπτά είναι απαραίτητα πριν τη προπόνηση , τον αγώνα ή ακόμα και το διπλό της γειτονιάς. Στη τελευταία περίπτωση το ζέσταμα πρέπει να είναι πιο σχολαστικό , καθώς το σώμα βρίσκεται σε αδράνεια για περισσότερο χρονικό διάστημα διότι δεν έχει προηγηθεί μια προπόνηση τις τελευταίες μέρες,  το σώμα καλείται γρήγορα και απότομα να ανταπεξέλθει σε απαιτητικές συνθήκες , έτσι είναι πιο επιρρεπές σε τραυματισμούς.

Άλλος ένας σημαντικός παράγοντας που περιορίζει το κίνδυνο τραυματισμών είναι η σωστή τεχνική. Πολλοί είναι αυτοί παίκτες και προπονητές που παραμελούν τη τεχνική ως ένα κομμάτι βασικό , τόσο ώστε να μη το δίνουν τη πρέπουσα σημασία . Μεγάλο ποσοστό όμως των τραυματισμών συμβαίνει κατά τη διάρκεια της προπόνησης , εκεί λοιπόν δώσε βάρος εσύ από μόνος σου , γιατί όταν η κόπωση αυξάνεται στη προπόνηση αλλά και κυρίως στον αγώνα η καλή τεχνική είναι αυτή που θα σου αποκλείσει μία μεγάλη πιθανότητα τραυματισμού.

Ο εξοπλισμός και ακόμα περισσότερο τα παπούτσια είναι αυτά που θα σου προστατέψουν κατάλληλα τα πόδια , το κυριότερο ίσως εργαλείο σου. Φρόντισε οι σόλες σου να είναι αντιολισθητικές και να σου προστατεύουν κατάλληλα τον αστράγαλο , διότι όλα από ένα γλίστρημα και ένα στραβοπάτημα αρχίζουν.

Αν ο τραυματισμός όμως συμβεί και δεν τον προλάβεις , φρόντισε για  τη καλύτερη δυνατή αποκατάστασή του , την ενδυνάμωση του τραυματισμένου μέλους ώστε να επιστρέψεις δριμύτερος . Πολλοί καλοί σου σύμμαχου θα είναι η Βιταμίνη C , η βιταμίνη Α και ο ψευδάργυρος.

Γι’ αυτό φρόντισε για να έχεις…

Γραφει για το Northbasket

Βαλάσης Σιμιτσής