Το Ευρωμπάσκετ της αλλαγής.

893

      

Το ημερολόγιο έγραφε τέσσερις Ιουνίου 1987 όταν η επίσημη αγαπημένη ανέβαινε για πρώτη φορά στο ευρωπαϊκό βάθρο. Η παρέα του Γκάλη , Γιαννάκη , Χριστοδούλου , Φασούλα και των άλλων παιδιών έκανε το θαύμα νικώντας τα τότε μεγαθήρια της Ευρώπης . Μετά τη νίκη επί των Σοβιετικών με 101-103  όλα έμελλε να αλλάξουν. Μα πως όμως μία επιτυχία σε ένα άθλημα μπορεί να φέρει αλλαγές σε μία ολόκληρη χώρα ;

Η απάντηση είναι πολλή απλή , από εκείνο το καλοκαιρινό απόγευμα το μπάσκετ μπήκε μέσα σε όλα τα ελληνικά σπίτια . Μικρά παιδιά έτρεχαν στις τοπικές ομάδες με σκοπό να μιμηθούν τους μεγάλους αθλητές της εποχής. Πολλοί ακόμα και σήμερα αθλητές επαγγελματικού επιπέδου οφείλουν αυτό τους το προσανατολισμό στη παρέα του ΄87.

Σε εθνικό επίπεδο άνοιξαν πολλές νέες θέσεις εργασίας , καθώς άρχισαν να γίνονται μαζικές επενδύσεις στο χώρο του αθλητισμού και ειδικότερα στο μπάσκετ , κατασκευαστές  γηπέδων , προπονητές , επιστάτες και όλοι όσοι μπορούν να συσχετιστούν άμεσα ή έμμεσα με το μπάσκετ βλέπουν μια ελπίδα να ανατέλει.

Η Ελλάδα μετά το ’87 μπήκε στον μπασκετικό χάρτη τόσο σε εθνικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο με τις ελληνικές ομάδες να πρωταγωνιστούν στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις , και η ελληνική ‘βιομηχανία του μπάσκετ’ άρχισε τη μαζική παραγωγή ταλέντων .  Διαμαντίδης  , Σπανούλης , Ζήσης , Παπαλουκάς και άλλοι πολλοί που με τη σειρά τους έμελλε να επαναλάβουν το θαύμα το 2005 ανεβαίνοντας ξανά στο βάθρο μετά από 18 χρόνια.  Ακολουθεί ακόμα μία  χρυσή φουρνιά παικτών αυτή των γεννηθέντων το ’89 και το ’90 οι οποίοι σήμερα λάμπουν στα ευρωπαϊκά γήπεδα , ο λόγος για τους Παπανικολάου , Σλούκα , Μάντζαρη , Μπόγρη κτλ.

Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός ακόμα και σήμερα συνεχίζουν αποτελούν δύο από τους γίγαντες του ευρωπαϊκού μπάσκετ με τις ομάδες της ΑΕΚ , ΠΑΟΚ , ΑΡΗ και όχι μόνο ( από τη νέα σεζόν πρόκειται να πατήσει στα ευρωπαϊκά παρκέ και ο Προμηθέας Πατρών  ).

Αυτό μας οδηγεί στο συμπέρασμα πως η παρέα του ’87 έβαλε τα θεμέλια για να γίνει το μπάσκετ εθνικό σπορ των Ελλήνων και να μπει βαθιά μέσα στη καρδία και τη ψυχή του Έλληνα. Το λιγότερο λοιπόν που οφείλουμε μπασκετόφιλοι και μη είναι ένα μεγάλο ευχαριστώ.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΟΛΑ ΜΑΓΚΕΣ!!!

Για το Northbasket

Βαλάσης Σιμιτσής