Τον έσωσε ο Καλάθης

734

Πήρε τη νίκη τελικά στην παράταση χθες βράδυ ο Παναθηναϊκός με αντίπαλο τη Ζαλγκίρις του παλιού γνώριμού του, Σαρούνας Γιασκεβίτσιους, βελτιώνοντας το ρεκόρ του στο 13-7. Άλλη μια εντός έδρας νίκη, αν και δύσκολα, σημείωσε χθες ο Παναθηναϊκός σε βάρος της έκπληξης της φετινής σεζόν Ζαλγκίρις με 94-93 μετά από έξτρα πεντάλεπτο. Οι “πράσινοι” ξεκίνησαν πολύ δυνατά το παιχνίδι έχοντας τον Μάρκους Ντένμον σε εκπληκτική κατάσταση (14 πόντους), φτάνοντας σε ένα 29-17 στην πρώτη περίοδο. Ήταν ένα από τα καλύτερα πρώτα δεκάλεπτα του Παναθηναϊκού φέτος.

Στη β’ περίοδο η ομάδα του Τσάβι Πασκουάλ συνέχισε να ανεβάζει τη διαφορά η οποία έφτασε μέχρι και τους 20 πόντους (43-23 στο 16’). Και ενώ είχε εξασφαλίσει μια ικανή απόσταση από τους Λιθουανούς και το μόνο που έμενε πλέον ήταν απλά να τη συντηρήσει, χαλάρωσε υπερβολικά και έτσι η Ζαλγκίρις μέσα σε μόλις 3 λεπτά κατάφερε να πλησιάσει μέχρι και στους 9 πόντους για να κλείσει το ημίχρονο στο 47-37.

Οι παίκτες του Γιασκεβίτσιους με μεθοδικότητα και χωρίς άναρχο παιχνίδι και τρελά σουτ έδωσαν συνέχεια στην αντεπίθεσή τους χτυπώντας αλύπητα την καρδιά της ρακέτας του Παναθηναϊκού με τον Καβαλιάουσκας (τελείωσε τον αγώνα με 21 πόντους), υπερτονίζοντας το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ελληνική ομάδα στη γραμμή των ψηλών. Το ματς έγινε ντέρμπι με τις δύο ομάδες να είναι κοντά στο σκορ μέχρι το τέλος με τον Ρίβερς να είναι εκείνος που με 5 διαδοχικούς του πόντους (τρίποντο πρώτα και λέι απ ισοφάρισης μετά) κράτησε τον Παναθηναϊκό ζωντανό δίνοντάς του τη δυνατότητα να υπερασπιστεί για ακόμη μια φορά την έδρα του. Η κανονική διάρκεια έληξε 83-83. Στην παράταση η Ζαλγκίρις μπήκε πιο αποφασισμένη και έκανε ενα 7-0 σερί για να δεχτεί με τη σειρά της την απάντηση της ελληνικής ομάδας (8-0 σερί).

Στις δύο τελευταίες φάσεις του παιχνιδιού ο Κέβιν Πάνγκος πέτυχε ένα δύσκολο δίποντο μπροστά στον Γκιστ για το 92-93 με 4,7’’ να απομένουν και εκεί που ο κόσμος του ΟΑΚΑ είχε παγώσει μπροστά στο φάσμα της δεύτερης εντός έδρας ήττας, εμφανίστηκε σαν από μηχανής θεός ο αδιαφιλονίκητος ηγέτης του Παναθηναϊκού Νικ Καλάθης, ο οποίος διέσχισε όλο το γήπεδο μέσα στα ελάχιστα δευτερόλεπτα που απέμεναν και σημείωσε το νικητήριο λέι απ στην εκπνοή για να δώσει το πολύτιμο ροζ φύλλο αγώνα στην ομάδα του μέσα σε ντελίριο ενθουσιασμού. Ο Καλάθης, αν και άστοχος γενικά με μόλις 3/13 σουτ, ήταν ο καλύτερος παίκτης του “τριφυλλιού” χάνοντας για μια ανάσα το τριπλ-νταμπλ τελειώνοντας το ματς με 14 πόντους, 8 ριμπάουντ και 9 ασίστ. Ο αρχηγός πήρε σημαντική βοήθεια από Βουγιούκα (11 π., 8 ρ.), Γκιστ (12 π.), Λεκαβίτσιους (14π.) και Ντένμον (14π.).

Για τη Ζαλγκίρις, ξεχώρισε ο Καβαλιάουσκας με 21 πόντους, ο Γουάιτ με 17 πόντους και 8 ριμπάουντ αλλά και ο Κέβιν Πάνγκος που συνέβαλε σε σκορ (14 π.) και δημιουργία (8 ασ.).

κείμενο του Τηλέμαχου Φασούλα