Τι έχει στα ακουστικά του ο Βασιλιάς..?

1286

Το παιχνίδι είναι έτοιμο να ξεκινήσει το λεωφορείο με τους παίκτες έχει φτάσει στο γήπεδο και ένας ένας βγαίνουν από το λεωφορείο με ένα ζευγάρι ακουστικά στα κεφάλι ο καθένας.  Ακουστικά ψείρες ή κεφαλής σε διαφορετικά χρώματα και σχέδια , το καθένα να παίζει και ένα διαφορετικό τραγούδι.

Έρευνες έχουν δείξει πως  με την εξέλιξη της τεχνολογίας έχει επιτρέψει στη μουσική να παίξει ένα μεγάλο ρόλο στο χώρο του αθλητισμού. ‘Ολες οι αρνητικές σκέψεις που διακατέχουν τον κάθε αθλητή , επαγγελματία και μη αποβάλλονται από το άκουσμα και μόνο ενός τραγουδιού.

Ο MichaelPhelps( 27 ολυμπιακά μετάλλια) συνήθιζε πάντα μέχρι και τη τελευταία στιγμή να ακούει την αγαπημένη του hip-hopμουσική. ΣυγκεκριμένατοστοίχοτουLil Wayne “Yes, I’m the best, and no I ain’t positive, I’m definite I know the game like I’m reffing it”.

Το  άκουσμα μουσική κατά τη διάρκεια προπόνησης , πρίν από κάποιο αγώνα βοηθάει στη ψυχολογία του αθλητή. Η μουσική αυτή συνήθως ακολουθεί τα εξής κριτήρια :

Α) δυνατός και ενεργητικός ρυθμός

Β) Στίχος με θετικό νόημα

Γ) Ρυθμικό μοτίβο ανάλογο της αθλητικής δραστηριότητας

Π.χ η μουσική που ακούς κατά τη διάρκεια της προθέρμανσης δε πρέπει να ξεπερνά τους 65 χτύπους το λεπτό

Σημαντικό είναι επίσης το τραγούδι να έχει ένα συνεχώς αυξομειωμένο τέμπο. Ο αθλητής έτσι έχει τη τάση όταν ανεβαίνει το τέμπο του τραγουδιού να ανεβάζει και ο ίδιος το τέμπο της άσκησης του.

Ποιος δε θα βάλει να ακούσει ένα τραγούδι σε μία δύσκολη ή αγχωτική στιγμή , πόσο μάλλον ο αθλητής που επιζητά μία διέξοδο από το άγχος και τη πίεση ενός αγώνα.

Παρακάτω θα δείς ορισμένα τραγούδια ανάλογα το τύπο της άσκησης που πρόκειται να ακολουθήσεις:

Τύπος δραστηριότητας Τίτλος τραγουδιού Καλλιτέχνης Τέμπο (beats ανά λεπτό)
Ψυχολογική προετοιμασία  Thrift Shop Macklemore Feat Wanz  95
προθέρμανση  Proud  Heather Small  103
στρέτς  You Know You Like It  AlunaGeorge  92
Ασκήσεις ενδυνάμωσης  Bounce Calvin Harris  130
Ασκήσεις αντοχής  Louder  DJ Fresh  138
Αποθεραπεία – χαλάρωση  Fine China  Chris Brown  104

*Έρευνατου  C.I Karageorghis καιP.C Terry, 2011, Inside sport psychology (Champaign, IL: Human Kinetics).

 

Πόσοι από εμάς δεν έχουν απολαύσει να κάνουν προθέρμανση υπό τους ήχους του Eminem, του macklemoreκαι αν όχι σε προκαλώ να το δοκιμάσεις στα επόμενα σου σούτ …….

Θα με θυμηθείς

Γραφει για το northbasket

Βαλασης Σιμιτσης