Τζήμου: «Η οικονομική κατάσταση που επικρατεί υποβάθμισε όλα τα αθλήματα, στόχος μου να γίνομαι μέρα με τη μέρα καλύτερη»

2673

Η αθλήτρια της ΑΕ Πυλαίας Αναστασία Τζήμου, παραχώρησε συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στο Northbasket.gr.  Η 24χρονη παίκτρια, μίλησε για την φετινή χρονιά στην Α2 γυναικών, για την πορεία που έχει η ομάδα της μέχρι τώρα στο πρωτάθλημα και για τους προσωπικούς της στόχους.

Ακόμη, η Αναστασία Τζήμου αναφέρθηκε στο πως ξεκίνησε να ασχολείται με τον αθλητισμό και στον λόγο που έχει υποβαθμιστεί το γυναικείο μπάσκετ.

– Πως ξεκίνησες να ασχολείσαι με το μπάσκετ;

Μικρή πήγαινα στίβο και ήταν η προτεραιότητά μου. Ξεκίνησα να ασχολούμαι με το μπάσκετ από μια κόντρα που είχα με μια φίλη μου και με έπεισε να γραφτούμε στην ομάδα. Στα 13 μου, πήγα στην ομάδα των Γρεβενών Φ.Ω Πρωτέας από όπου κατάγομαι. Στα 15 μου πήρα μεταγραφή στην ομάδα της Πτολεμαιδας Φ.Σ Αρίων την περίοδο 2009-2010. Έπειτα σταμάτησα για δυο χρόνια. Τη χρονιά 2012-2013 πέρασα στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο στο τμήμα Ελληνικής φιλολογίας και αγωνίστηκα στην ομάδα ΓΑΣ Κομοτηνής. Το 2013-2014 πήρα μεταγραφή στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και αγωνίστηκα στην ομάδα του Ν. Βότση για δυο χρόνια (2013-2015). Τα τελευταία τρία χρόνια (2015-2018) αγωνίζομαι στην ομάδα της Α.Ε Πυλαίας. Ουσιαστικά σοβαρά ασχολήθηκα από τα 15 μου και αυτό το οφείλω στον πρώτο μου προπονητή τον κ. Γιάννη Χασιώτη, ο οποίος με πίστεψε και με έκανε
να αγαπήσω το άθλημα.

– Οι γονείς σου έπαιξαν κάποιο ρόλο ώστε να ασχοληθείς με το
μπάσκετ;

Φυσικά και έπαιξαν το σημαντικότερο ρόλο καθώς όταν πήρα μεταγραφή στην ομάδα της Πτολεμαιδας Φ.Σ Αρίων ήμουν ανήλικη. Με στήριξαν και με στηρίζουν και στιγμή δεν με άφησαν μόνη μου. Είναι μια καλή ευκαιρία να τους πω ένα τεράστιο ευχαριστώ που με εμπιστεύτηκαν, με στήριξαν και με άφησαν με τις δικές μου δυνάμεις να προχωρήσω και να κάνω τις επιλογές μου.

– Όταν ήσουν μικρή είχες κάποια παίκτρια πρότυπο;

Δεν μπορώ να πω ότι έχω κάποια παίκτρια ως πρότυπο. Αν είναι να έχω κάποιον ως πρότυπο αυτή είναι η ομάδα του Αρίωνα Πτολεμαιδας και όλες-ους που ήταν μέλη της ομάδας.

– Πως αποφάσισες να πας στην ομάδα της Πυλαίας;

Πάντα θεωρούσα την Πυλαία αξιόλογη ομάδα. Ήταν από τις ομάδες που σκεφτόμουνα πως ήθελα να αγωνιστώ. Η απόφασή μου πάρθηκε καθώς είναι από τις πιο έντιμες ομάδες. Επίσης, ρόλο έπαιξε και ο τρόπος με τον οποίο με προσέγγισαν η κόουτς μαζί με τον
σημαντικότερο παράγοντα αυτού του τμήματος.

– Ποιος είναι ο φετινός στόχος για την Πυλαία;

Φέτος στόχος μας είναι να έχουμε μια καλύτερη πορεία στο πρωτάθλημα από πέρυσι. Πέρυσι τερματίσαμε στην πέμπτη θέση, φέτος μέχρι στιγμής είμαστε δεύτερες. Επομένως, βρισκόμαστε μέσα στους στόχους μας.
– Σε ποιους τομείς θεωρείς πως υπερτερεί και σε ποιους υστερει
η ομάδα;

Όπως όλες οι ομάδες έχουμε κι εμείς τα θετικά και τα αρνητικά μας. Το που υστερεί και που υπερτερεί είναι κάποιες φορές ανάλογα και με τον αντίπαλο. Κατά κύριο λόγο είμαστε νεανική ομάδα, είχαμε πολλές προσθήκες και αργήσαμε να δέσουμε. Παρόλα αυτά είμαστε μια γρήγορη ομάδα.

– Ποιο πιστεύεις πως είναι το δυνατό σου σημείο;

Δεν θα ήθελα να πω το δυνατό μου σημείο αλλά θα έλεγα πως αυτό που μου αρέσει να κάνω είναι ντράιβ και να δημιουργώ.
– Ποια είναι η αγαπημένη σου συμπαίκτρια;

Δεν μπορώ να ξεχωρίσω καμία, μέσα στο παρκέ είναι όλες το ίδιο για εμένα. “Αγαπημένη” μου είναι αυτή που παλεύουμε μαζί με πάθος και παίζει για την ομάδα.

– Από την εμπειρία σου στα παρκέ ποιο είναι το σημαντικότερο
πράγμα που έχεις μάθει;

Γενικά, ο αθλητισμός σου προσφέρει πολλά θετικά δυο από τα οποία είναι ο σεβασμός και η πειθαρχία. Αυτό που έχω μάθει είναι ότι τις μεγαλύτερες νίκες τις φέρνει η θέληση και η ομαδικότητα και όχι η ικανότητα. Μαθαίνεις να παλεύεις, να μην τα παρατάς ποτέ κι αυτό
σου γίνεται βίωμα για όλη σου τη ζωή.

– Πιστεύεις πως το γυναικείο μπάσκετ στην Ελλάδα είναι
υποβαθμισμένο και αν ναι γιατί και ποιοι λόγοι συνέβαλαν
ώστε να υποβαθμιστεί;

Δυστυχώς ναι, και είναι άδικο διότι έχουμε καταξιωμένες αθλήτριες και μάλιστα πολλές είναι αναγνωρισμένες και στο εξωτερικό. Ο σημαντικότερος λόγος είναι η οικονομική κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα και από τότε που ξεκίνησε η κρίση όλα τα αθλήματα έχουν υποβαθμιστεί. Παρόλα αυτά, μετά την επιτυχία της εθνικής μας υπάρχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον και από τον κόσμο.

– Για ποιο λόγο πέραν του οικονομικού, διαλέγει μια αθλήτρια
να αγωνιστεί στο εξωτερικό και όχι στην Ελλάδα;

Εκτός του οικονομικού, το να αγωνιστείς στο εξωτερικό είναι μια καλή επιλογή μέσα από την οποία μπορείς να αποκομίσεις πολλές εμπειρίες καθώς το επίπεδο είναι ανεβασμένο, οι ομάδες πιο ανταγωνιστικές και μαθαίνεις να λειτουργείς περισσότερο σαν επαγγελματίας.

– Ποιοι είναι οι στόχοι-όνειρά σου για το μέλλον;

Στόχος μου είναι να γίνομαι μέρα με τη μέρα καλύτερη, να παίρνω παιχνίδια στα πόδια μου και να ωριμάσω όσο περισσότερο μπορώ μπασκετικά. Δεν είναι πρωταρχικός μου στόχος να αγωνιστώ στην Α1 κατηγορία αλλά κάποια στιγμή θα ήθελα να ζήσω την εμπειρία. Όταν
κάνω μια επιλογή προσπαθώ να δίνω το 100%. Για το λόγο αυτό όταν και αν επιλέξω να το κάνω θέλω να μπορώ να δώσω το 100%, να έχω το χρόνο να το κάνω και να νιώθω ότι μπορώ να σταθώ στις απαιτήσεις του πρωταθλήματος.

Συνέντευξη: Γιάννης Γκίνης