Τα 4 συχνά λάθη νεαρού παίκτη. Μήπως τα κάνεις και εσύ;

866

Γράφει η ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΣΚΟΥΡΑ

Ψυχολόγος – Αθλητική Ψυχολόγος MSc.
Υποψήφια Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών

1) Αφήνεις το θέμα της αυτοπεποίθησής σου στην τύχη. Μήπως νιώθεις αυτοπεποίθηση μόνο μετά από ένα καλό αποτέλεσμα; Το να έχεις υψηλά επίπεδα αυτοπεποίθησης στον αθλητισμό είναι απαραίτητο, ειδικά αν στοχεύεις σε υψηλό επίπεδο. Αν πιστεύεις στις ικανότητές σου είναι περισσότερο πιθανό να μπορείς να ελέγχεις το άγχος σου προαγωνιστικά.

Επιπλέον μπορείς να ανταπεξέρχεσαι περισσότερο θετικά σε καταστάσεις πίεσης κατά τη διάρκεια του αγώνα. Αν και είναι δύσκολο, δεν είναι ακατόρθωτο να φτάσεις σε ένα σημείο με την κατάλληλη ψυχολογική προετοιμασία, όπου τα επίπεδα αυτοπεποίθησης είναι έτσι δομημένα που δεν κλονίζονται από αναπόφευκτα λάθη σε έναν αγώνα. Έτσι διατηρείς τη συγκέντρωσή σου σε υψηλά επίπεδα και δεν καθηλώνεσαι στη λανθασμένη ενέργεια, αλλά συνεχίζεις.

2) Έχεις θέσει υπερβολικά αυστηρές προσδοκίες. Έχεις παρατηρήσει τον εαυτό σου να θέτει μη ρεαλιστικούς στόχους και προσδοκίες για την απόδοσή σου σε έναν αγώνα ή μία προπόνηση; Το να θέτεις υψηλούς στόχους είναι απόλυτα θεμιτό, όταν όμως αυτοί ξεπερνάνε κατά πολύ τις δυνατότητές σου το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να σε οδηγήσουν σε απογοήτευση και εκνευρισμό. Υπάρχουν για παράδειγμα παίκτες σε αναπτυξιακές ηλικίες που λένε πως πρέπει οπωσδήποτε να βάλουν δύο γκολ στο συγκεκριμένο σημαντικό για αυτούς αγώνα. Κάπως έτσι όμως τοποθετείς τον εαυτό σου άμεσα σε μία κατάσταση επιτυχίας/αποτυχίας, όπου οι πιθανότητες να
απογοητευτείς δεν είναι λίγες. Φυσικά το να σκοράρεις είναι πολύ σημαντικό, αλλά προσπάθησε να μη μηδενίζεις την προσπάθειά σου.

3) Συγκρίνεις τον εαυτό σου με τους αντιπάλους σου. Μήπως πριν κάποιο σημαντικό αγώνα μπαίνεις στη διαδικασία να συγκρίνεις τα δυνατά και τα αδύναμά σου σημεία με αυτά του αντιπάλου; Μήπως προσκολλάσαι υπερβολικά στην απόδοση των αντιπάλων σου; Με το να κάνεις άσκοπες συγκρίσεις μπορεί να χάσεις τη συγκέντρωσή σου και να ρίξεις την αυτοπεποίθησή σου. Προσπάθησε να συγκεντρώνεσαι στις δικές σου δυνάμεις και απόφυγε οτιδήποτε εμβόλιμο στη σκέψη σου μπορεί να σε “ρίξει” ψυχολογικά.

4) Χάνεις τον έλεγχο μετά από λάθη και αποσπάσαι από άσχετα ερεθίσματα. Σου έχει τύχει να χάσεις τη συγκέντρωσή σου λόγω θεατών, κακών καιρικών συνθηκών, κάποιας καθυστέρησης; Μπορείς να διατηρείς τον έλεγχο μετά από κάποιο λάθος σου ή κολλάς σε αυτό; Αρχικά είναι γεγονός πως υπάρχουν εξωτερικά ερεθίσματα που δε βρίσκονται υπό τον έλεγχό σου. Σε αυτές τις περιπτώσεις καλό είναι να “δουλεύεις” το ψυχολογικό κομμάτι στη διάρκεια της προθέρμανσης. Δούλεψε με συγκεκριμένη ρουτίνα που θα βάλει τα πράγματα στη θέση τους και θα σε φέρει στα ιδανικά επίπεδα διέγερσης.

Ο αυτοδιάλογος επίσης μπορεί να σε βοηθήσει να επανέρχεσαι στο τώρα και να αποφεύγεις άσχετες και αρνητικές σκέψεις, εκνευρισμό, θυμό κλπ. Ο στόχος είναι να φθάσεις στο επίπεδο εκείνο ψυχολογικά που θα σε βοηθήσει να αποδόσεις σύμφωνα με τις δυνατότητές σου.

Πηγή : www.newsacademies.gr