Τα συμπεράσματα των φιλικών πριν την έναρξη του πρωταθλήματος

851

Τα φιλικά παιχνίδια ή η συμμετοχή μιας ομάδας σε ένα τουρνουά πριν την έναρξη του πρωταθλήματος είναι το αποκορύφωμα των προσπαθειών που έχουν γίνει κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας. Για αρκετούς προπονητές ίσως σηματοδοτεί και την αρχή μιας νέας εποχής στις ομάδες τους.

Γενική κατάσταση

Η ομάδα που θα συμμετέχει σε αυτά τα παιχνίδια θα πρέπει να είναι στην καλύτερη δυνατή κατάσταση σχετικά με τα πράγματα και τα συμπεράσματα που θέλει να βγάλει ο προπονητής σε συγκεκριμένους τομείς του παιχνιδιού. Χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή στους κανόνες που ορίζουν την προετοιμασία μιας ομάδας, καθώς η προετοιμασία δεν είναι για όλες τις ομάδες ίδια. Το τουρνουά ή φιλικό είναι η πρώτη αποστολή.

Ο σκοπός που οι ομάδες προπονούνται είναι για να κάνουν στην πράξη ότι αποτελεί θεωρία για τους σκοπούς και τους στόχους που έχει ο σύλλογος, και παράλληλα για να είναι έτοιμοι ώστε να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες που έχει ένας αγώνας πρωταθλήματος. Το να έχει ένας προπονητής στα φιλικά παιχνίδια ή στα τουρνουά στην καλύτερη δυνατή κατάσταση την ομάδα, οδηγεί και σε ασφαλή συμπεράσματα για το μέλλον της. Ο προπονητής θα πρέπει να πιέζει τους παίκτες τόσο ώστε να τους κρατάει σε καλή κατάσταση. Το να φτάνεις τον παίκτη συνεχώς στα όρια του είναι κάτι που θα οδηγήσει τον παίκτη αρχικά, και την ομάδα στη συνέχεια σε σωματική και πνευματική κατάρρευση.

Μετά το τέλος της αγωνιστικής περιόδου, χρειάζονται απαραίτητα ξεκούραση σωματική και ψυχολογική. Χρειάζονται τουλάχιστον 10-14 μέρες ώστε ο προπονητής να μπορέσει να προχωρήσει στην εφαρμογή των διαφόρων αλλαγών.

Είναι καλό γενικά να παίρνουν συμμετοχή και οι παίκτες του πάγκου γιατί αποτελεί αποφασιστικό παράγοντα οι ομάδες να στηρίζονται σε 10 παίκτες. Η ομάδα μέσα από αυτή τη σειρά φιλικών θα μάθει πώς να εξοικονομεί ενέργεια, τόσο πριν όσο και κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού. Ο ενθουσιασμός και η επίτευξη των στόχων είναι το μεγαλύτερο περιουσιακό στοιχείο στο τέλος της σεζόν. Αυτό επιτυγχάνεται από την φρεσκάδα που έχουν οι παίκτες γυρίζοντας από τις διακοπές τους. Ο καθαρός αέρας και το καθαρό μυαλό βοηθούν ώστε ο αθλητής να χαλαρώσει.

Το καθήκον του προπονητή

Η μεγάλη ποικιλία και η διαφορετικότητα των συνθηκών στα φιλικά παιχνίδια καθιστά αδύνατο να έχει ο προπονητής ένα standard πλάνο για την ομάδα. Όμως, είναι η κατάλληλη στιγμή ώστε η ομάδα να αρχίσει να αποκτά προτεραιότητες. Προσωπικά, πιστεύω πως αν η έδρα του φιλικού είναι σε λιγότερη απόσταση από 70 χιλιόμετρα, καλό είναι οι παίκτες να μην μετακινούνται από την προηγούμενη μέρα ενώ σε αντίθετη περίπτωση το προτιμότερο είναι οι παίκτες να βρίσκονται εκεί από το προηγούμενο βράδυ.

Οι κρατήσεις για το ξενοδοχείο θα πρέπει να έχουν τελειώσει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Ένα ήσυχο ξενοδοχείο συχνά είναι πιο κατάλληλο για να καταλύσει η ομάδα πάρα ένα πυκνοκατοικημένο. Επίσης, για την οικονομία του χρόνου καλό είναι ο κάθε παίκτης, βοηθός κλπ να έχει στα χέρια του ένα γραπτό πρόγραμμα. Αυτό το πρόγραμμα θα πρέπει να είναι έτσι σχεδιασμένο ώστε να απαντάει σχετικά με τις ώρες των γευμάτων, τις ώρες ανάπαυσης, τις ώρες και το μέρος της συνάντησης πριν την αναχώρηση για το γήπεδο καθώς και οποιαδήποτε άλλη πληροφορία που θα βοηθήσει τους παίκτες να προσαρμοστούν πιο γρήγορα.

Η διατροφή των αθλητών πρέπει να είναι άφθονη και πολύ ισορροπημένη. Η υπερκατανάλωση τροφών και το αντίθετο έχουν το ίδιο επιζήμιο αποτέλεσμα για μια ομάδα. Οι παίκτες πρέπει να τρέφονται πάνω κάτω με τις ίδιες τροφές που καταναλώνουν κατά τη διάρκεια του έτους και να μην προσπαθεί κανείς να τους αλλάξει τη διατροφή.

Όλα τα γεύματα πρέπει να καταναλώνονται δυο με δυόμιση ώρες πριν το παιχνίδι. Μετά το παιχνίδι, το φαγητό πρέπει να καθυστερεί όσο γίνεται περισσότερο ενώ όταν έρθει η ώρα του γεύματος πια οι τροφές θα πρέπει να βοηθούν στην ανάκτηση των δυνάμεων του αθλητή.

Scouting

Οι περισσότεροι προπονητές πιστεύουν πως οι παίκτες τους δεν πρέπει να βλέπουν τον επόμενο αντίπαλο τους να παίζει, αντίθετα πιστεύουν πως μετά το παιχνίδι τους η ομάδα θα πρέπει να αποσύρεται στο ξενοδοχείο για ξεκούραση.

Σήμερα οι διοργανώσεις σε φιλικό επίπεδο είναι πολύ μικρότερες σε διάρκεια από ότι παλαιότερα. Συχνά λοιπόν, οι ομάδες των τουρνουά πάνε σε ημιτελικούς και στην συνέχεια στον τελικό. Αν η ομάδα παίζει στον πρώτο ημιτελικό, οι περισσότεροι προπονητές βάζουν την δεύτερη ομάδα ας πούμε, ώστε να κρατήσουν την φρεσκάδα για το επόμενο παιχνίδι. Προσωπικά πιστεύω ότι η ρυθμιστική σύνθεση της ομάδας θα πρέπει να στηρίζεται στην ψυχολογία και στην πνευματικότητα, ανεξάρτητα αν ο παίκτης ανήκει στις βασικές επιλογές η στην second unit.

Η άμυνα και η επίθεση στο φιλικό παιχνίδι

Το να αλλάξει το επιθετικό της στυλ μια ομάδα κατά τη διάρκεια ενός τουρνουά δεν είναι καλή ιδέα. Το άγχος και η δυσκολία να εκτελεστεί αυτό καθιστά την προσπάθεια αρνητική.

Η ομάδα πρέπει να στηρίζεται στις βασικές αρχές παιχνιδιού που έχει. Ωστόσο, είναι απαραίτητο κάθε φορά να γίνεται μια προσθαφαίρεση πραγμάτων ανάλογα με τον αντίπαλο. Αν η ομάδα έχει πολλούς παίκτες και το φιλικό είναι ένα παιχνίδι μονό για 40 λεπτά και η ομάδα θα πρέπει να εξασκηθεί στον αιφνιδιασμό, τότε αυτό θα πρέπει να το επιδιώκει σε κάθε φάση, με την προϋπόθεση οι παίκτες να κατανοούν την αξία της κάθε κατοχής.

Επιτυχημένο φιλικό θεωρείται αυτό στο οποίο η ομάδα έχει περάσει με επιτυχία τα τεστ που έχει θέσει ο προπονητής. Για παράδειγμα, να έχει καταφέρει να βρει λύση στο set παιχνίδι, να μπορεί να έχει διάρκεια στο παιχνίδι της και στην άμυνα να δυσκολεύει τις προσπάθειες του αντιπάλου.Αυτό μπορεί να το καταφέρει αλλά να παρουσιάσει αδυναμία στις κατοχές. Οι αδυναμίες θα πρέπει να δουλεύονται έτσι ώστε το επόμενο φιλικό ή τουρνουά να είναι ένα νέο τεστ.

Οι παίκτες θα πρέπει να είναι συγκεντρωμένοι στους στόχους που έχει το φιλικό και να προσπαθούν να τους πιάσουν. Δεν πρέπει να σκέφτονται άλλα πράγματα που δεν έχουν δουλευτεί. Δίνουν εξετάσεις σε συγκεκριμένα πράγματα ώστε ο προπονητής να μπορεί να εντοπίσει τυχόν σφάλματα είτε στην τακτική είτε στην νοοτροπία είτε στην επικοινωνία κλπ.

Πηγή: badbasket.gr