Τέσσερις συμβουλές της αθλητικής ψυχολογίας για να ενισχύσετε τα παιδιά σας

695

Aπλά η συμμετοχή στον αθλητισμό δεν ευνοεί αυτομάτως τη θετική ανάπτυξη των παιδιών. Πολλοί παράγοντες παίζουν κρίσιμο ρόλο στην επιτυχία του παιδιού σας  στον αθλητισμό. Οι τέσσερις εξόχως σημαντικοί παράγοντες που βοηθούν  προωθώντας θετικά τη συμμετοχή σε αθλήματα είναι:

  • Διασκεδαστική και εποικοδομητική ατμόσφαιρα
  • Κατάλληλη ενασχόληση των γονέων
  • Η παρουσία ενός ενθαρρυντικού δασκάλου-μέντορα
  • Έμφαση στις δεξιότητες που μπορούν να μεταφερθούν σε άλλους τομείς της ζωής του παιδιού

Ένα θετικό αθλητικό περιβάλλον μπορεί να κάνει τη διαφορά στον τρόπο που ένας μαθητής-αθλητής βλέπει το άθλημα και τον εαυτό του / της. Αν οι προπονητές τους διαμορφώνουν τους αθλητές για τις επιτυχίες και υποβαθμίζουν τις κοινωνικές συγκρίσεις και τη νίκη, τότε οι αθλητές θα αναπτύξουν μια πιο ασφαλή αίσθηση ταυτότητας. Για το προπονητικό τιμ, το να επαινεί τους αθλητές πρέπει να είναι συχνό από ό, τι η σκληρή κριτική. Με την επίδειξη αυτοελέγχου σε μια δύσκολη κατάσταση, το προπονητικό επιτελείο δίνει το παράδειγμα.

Η θετική και κατάλληλη συμμετοχή των γονέων μπορεί να είναι ζωτικής σημασίας για την επιτυχία του παιδιού στον αθλητισμό. Το κλειδί είναι να βρεθεί η μέση οδός μεταξύ της μη συμμετοχής και της υπερβολικής συμμετοχής. Εάν το παιδί σας αντιλαμβάνεται ότι βλέπετε με κριτικό πνεύμα το πώς παίζει, μπορεί να προσθέτετε περιττή πίεση στο παιδί. Βοηθήστε τον μαθητή-αθλητή σας να αγκαλιάσει τον ανταγωνισμό με ρεαλιστικές προσδοκίες. Ενθαρρύνετε το παιδί σας να δει το άθλημα ως μια υγιή πρόκληση και μια ευκαιρία μάθησης για την ανάπτυξη δεξιοτήτων και αυτοπεποίθησης.

Πολλές φορές οι επαγγελματίες αθλητές, λένε ότι ύπαρξη ενός μέντορα στο πλευρό τους, επηρέασε την ικανότητά τους να πετύχουν στον αθλητισμό. Ο μέντορας δεν βοηθά μόνο να βελτιώσει τις αθλητικές του δεξιότητες, αλλά μπορεί να είναι μια μεγάλη κοινωνική στήριξη για τον αθλητή. Συχνά αυτός μέντορας-δάσκαλος είναι μέλος του τεχνικού τιμ, ένας παλαιότερος μαθητής-αθλητής, ή πρώην αθλητής στο ίδιο άθλημα. Ένας μαθητής-αθλητής θα επωφεληθεί από την αθλητική εμπειρία του μέντορα-δασκάλου και μπορεί να σχηματίσει έναν ιδιαίτερο δεσμό με τα παρόμοια αθλητικά ενδιαφέροντα τους. Η ιδανική έκβαση είναι ένας θετικά επηρεασμένος νέος να πάει με τη σειρά του για να γίνει μέντορας και να συνεχίσει ένα κύκλο με ευεργετική συμμετοχή στην κοινότητα.

Ο αθλητισμός υιοθέτει την ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων που μπορούν να μεταφερθούν σε άλλους τομείς της ζωής ενός παιδιού, συμπεριλαμβανομένης και της σχολικής τάξης καθώς και της κοινότητας.Παραδείγματα δεξιοτήτων που μεταφέρονται και σε άλλους τομείς της ζωής είναι οι παρακάτω:

  1. Συνεργασία
  2. Επικοινωνία
  3. Ενσυναίσθηση
  4. Επίλυση προβλημάτων
  5. Ηγετικές ικανότητες
  6. Διαχείριση του χρόνου
  7. Αποφασιστικότητα στη λήψη αποφάσεων
  8. Δυνατότητα να λειτουργούν υπό πίεση

Είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον, ότι  τα θετικά αποτελέσματα που κερδίζουμε από την υγιή συμμετοχή σε αθλήματα, είναι οι ίδιες δεξιότητες ζωής που όλοι μας χρειαζόμαστε για να μας βοηθήσουν να βρούμε την ισορροπία στην καθημερινότητα μας.
πηγή: therapy4all.grπαιδιά