Τέλος εποχής για τον Xavi Pascual στον Παναθηναϊκό. Στο τιμόνι ο θρυλικός Rick Pitino!

1072

Παρελθόν από τον πάγκο του Παναθηναϊκού λοιπόν ο Xavi Pascual μετά τα συνεχόμενα ανεπιτυχή αποτελέσματα και κυρίως τις κακές εμφανίσεις της ομάδας. Θα ήθελα να έχει ένα καλύτερο τέλος αυτή η συνεργασία, μιας και ο Καταλανός τεχνικός υπήρξε Κύριος από την πρώτη μέρα του στο ΟΑΚΑ, μέχρι την τελευταία και προσέδιδε ένα κύρος στον Παναθηναϊκό.
Είχαμε γράψει χτες πως οι πρωταθλητές Ελλάδος χρειάζονται ένα ηλεκτροσόκ, είτε αυτό θα είναι μια προσθήκη είτε θα είναι μια αποχώρηση είτε ακόμα και ένας… τραυματισμός που θα αλλάξει τα λεπτά και τους συσχετισμούς εντός του rotation. Τελικά ήρθε μια αποχώρηση. O Coach Pascual φεύγει από τη χώρα μας μετά από δυο χρόνια, με 2 πρωταθλήματα και ένα κύπελλο Ελλάδος και έχοντας δώσει δυο φορές το πλεονέκτημα έδρας στα Playoffs στον Παναθηναϊκό μετά από πολλά χρόνια. Για μένα κρίνεται μάλλον ως επιτυχημένος.

Ο αντικαταστάτης έχει ήδη βρεθεί (καταφανέστατα η αναζήτηση είχε γίνει από νωρίς, άρα ο προβληματισμός και οι σκέψεις για απόλυση του Pascual υπήρχαν εδώ και καιρό) και ακούει στο όνομα, Rick Pitino.
Ένας θρύλος του κολεγιακού μπάσκετ που μετράει 2 κατακτήσεις NCAA (1996 με Kentucky και 2013 με Louisville), 7 παρουσίες σε Final-4 του NCAA και 4 σεζόν στους Boston Celtics (1997-2001), την τελευταία φορά που ήταν στον πάγκο αντρικής ομάδας. Δεν έχει ξαναδουλέψει στην Ευρώπη και το όνομά του έχει ακουστεί πολλές φορές με άσχημο τρόπο, όταν φερόταν ως εμπλεκόμενος σε σκάνδαλα με δωροδοκίες και εκβιασμούς (δεν ξέρω κατά πόσο μας ενδιαφέρουν αυτά στην προκειμένη περίπτωση, just sayin’). Γυρνάμε στα μπασκετικά.


Ο Rick Pitino στα 66 του είναι ένας μεγάλος προπονητής, όπως προείπαμε, με τεράστιο background και τρομερό βιογραφικό, όντας μέλος του Hall Of Fame από το 2013. Σίγουρα θα κερδίσει τον σεβασμό όλων στο ΟΑΚΑ και θα δώσει έναν νέο τόνο στην ομάδα των πρασίνων. Μεγάλο όνομα που κουβαλά μια ιστορία μαζί του. Γενικά σε τακτικά ζητήματα, οι ομάδες του Pitino σουτάρουν αρκετά από το 3ποντο, κάτι που έχουν συνηθίσει οι φίλοι του ΠΑΟ τα τελευταία χρόνια, ενώ είναι μεγάλο φαν της άμυνας και ιδιαιτέρως των απλωμένων ζωνών που πιέζουν τον αντίπαλο από την επαναφορά και σε όλο το γήπεδο. Έχει τα εργαλεία να κάνει κάτι τέτοιο στον Παναθηναϊκό, ενώ θα χρειαστεί τρομερή δουλειά στον ψυχολογικό τομέα και στην αφύπνιση ορισμένων παικτών που αυτή τη στιγμή παίζουν αρκετά κάτω από τις δυνατότητές τους. Πολλά χρόνια στα κολεγιακά, σίγουρα γνωρίζει από πρώτο χέρι τα ερεθίσματα και τις σκέψεις νέων παικτών, πιθανότατα αυτό να έπαιξε και ρόλο στην επιλογή του, όταν οι πράσινοι διαθέτουν κάποια νέα παιδιά, στα οποία στηρίζουν μεγάλο μερίδιο για το μέλλον, αλλά και για το παρόν του συλλόγου.
Σε δηλώσεις του, υπογράμμισε κιόλας πως η νέα του ομάδα χρειάζεται ενίσχυση στη ρακέτα και στην περιφέρεια, οπότε συμπεραίνουμε πως οι σκέψεις για ενίσχυση υπάρχουν εδώ και καιρό. Να δούμε τι επιλογές θα κάνει και τι γνώση της αγοράς μπορεί να έχει με τόσες διασυνδέσεις στην άλλη άκρη του Ατλαντικού και με τόσα χρόνια εμπειρίας.


Μεταξύ των παικτών που έχει προπονήσει στο κολέγιο και βρίσκονται σήμερα στο NBA, βρίσκονται οι Terry Rozier, Gorgui Dieng, Montrezl Harrell και Donovan Mitchell.
Το μόνο που μένει είναι να πάρει πίστωση χρόνου και να δούμε το έργο του για πρώτη φορά στην από εδώ πλευρά του Ατλαντικού. Είμαι πραγματικά πολύ περίεργος…

Υ.Γ: Ως… δωράκι, να σας πούμε πως ένας παίκτης που έχει προπονήσει τα τελευταία χρόνια στο Louisville o Pitino και βάσει δηλώσεων του ίδιου, του άρεσε πολύ ο τρόπος παιχνιδιού του, ήταν ο Peyton Siva της Alba Berlin. Ο 28χρονος Αμερικανός PG μετράει φέτος στο Eurocup 14.8 πόντους κατά μέσο όρο με 61.9% στο δίποντο και 56.7% στο τρίποντο, ενώ μοιράζει 9.7 τελικές για 3.8 λάθη ανά παιχνίδι σε 26′ συμμετοχής. Βρίσκεται στην καλύτερη κατάσταση της καριέρας του και ψάχνει το παραπάνω βήμα… Τροφή για σκέψη.
Good luck coach!

Πηγή: Fundamentals