Σχόλια και παρατηρήσεις από την ήττα του Ολυμπιακού στην Darussafaka.

566

Στο λυκόφως του 2018 ο Ολυμπιακός είχε την ευκαιρία να κλείσει ονειρεμένα έναν πολύ δύσκολο πρώτο γύρο, φτάνοντας διψήφιο αριθμό νικών. Παρόλα αυτά απώλεσε την ευκαιρία αυτή και ηττήθηκε στην Volkswagen Arena από την κυπελλούχο Ευρώπης και πρώην ομάδα του David Blatt, Darussafaka με 79-75. Ήταν ένα ματς το οποίο κέρδισε η ομάδα του Selcuk Ernak, διότι φάνηκε διαβασμένη και αποφασισμένη να πάρει το θετικό αποτέλεσμα, με το οποίο φλέρταρε έντονα στις προηγούμενες αγωνιστικές και ουσιαστικά της το χρωστούσε το ίδιο το άθλημα.

Οι δικές μας παρατηρήσεις.

Ο David Blatt ξεκίνησε το παιχνίδι με τον Σπανούλη στο ‘1’, με τρεις Forwards στις ενδιάμεσες θέσεις (Timma στο ‘2’, Παπανικολάου και Πρίντεζη) και τον Milutinov στο ‘5’.
Θα έλεγα ότι αυτό ήταν κάτι που κόστισε στους ερυθρόλευκους, καθώς η αρχή είναι το ήμισυ του παντός. Οι Τούρκοι ήταν αποφασισμένοι να παίξουν overplay στον αρχηγό του Ολυμπιακού και να βγάλουν την μπάλα γρήγορα από πάνω του, κρατώντας τον, όσο αυτό είναι δυνατό, στην πλευρά και απαγορεύοντάς του τον κεντρικό διάδρομο. Ακόμα και όταν ο Σπανούλης ήταν στην αδύνατη πλευρά, οι παίκτης του βρισκόταν αρκετά κοντά, χωρίς να δίνει υποστήριξη στον κεντρικό διάδρομο. Ο Douglas που γενικά ήταν εξαιρετικός, τα πήγε καλά (και) σε αυτόν τον τομέα. Οι έλλειψη επιπλέον playmaking έγινε γρήγορα φανερή, με τον τεχνικό της ελληνικής ομάδας να περνά στη συνέχεια τους Goss και Strelnieks, ενώ πιο πριν είχε ρίξει στο παρκέ, ακατανόητα κατ’ εμέ, τον Αλέξανδρο Βεζένκοφ στη θέση του Timma, ψηλώνοντας πάρα πολύ το σχήμα του. Σε αυτό το διάστημα η Darussafaka βρήκε 4 πόντους στο ανοιχτό γήπεδο.

Ο Ernak με διάταξη 1-3-1 στην επίθεσή του χρησιμοποίησε αρκετά flex screens και αρκετή κίνηση μακριά από την μπάλα, τα οποία ανάγκασαν την άμυνα του Ολυμπιακού να τρέξει. Όταν μπήκε ο Savas στο παιχνίδι ενεργοποιήθηκαν αρκετά pin downs, τα οποία ήταν αρκετά συγχρονισμένα με τα wide pin downs που έδινε στον SG της ομάδας ο Jeremy Evans, ο αφανής ήρωας της Τούρκικης ομάδας στη συγκεκριμένη αναμέτρηση. Με τον Savas μέσα οι γηπεδούχοι ακούμπησαν την μπάλα πάνω του, προκειμένου ο έμπειρος Τούρκος να πάρει αποφάσεις με την μπάλα στα χέρια για το πού θα πασάρει ή να παίξει με πλάτη. Όταν συνέβαινε το τελευταίο, η διάταξη των Τούρκων ήταν 1-4 κουτί. Γενικά η ομάδα τους Darussafaka είχε σχεδόν σε κάθε επίθεση, κάθε παίκτη της αναμεμιγμένο σε αυτή και εδώ πρέπει να αποδοθούν τα εύσημα στον Selcuk Ernak. Οι πρωταθλητές του Eurocup θα μπορούσαν να έχουν ακόμα μεγαλύτερη συγκομιδή πόντων, αν ήταν πιο εύστοχοι από τη γραμμή του τριπόντου, από όπου παρήγαγαν αρκετά καλά σουτ. Συνολικά είχαν 5/15 (33.3%). Είδαμε επίσης επιθέσεις με Dribble push από τους γηπεδούχους και γρήγορη μεταφορά της μπάλα στην αδύνατη πλευρά,

μερικές diamond επιθέσεις για τον John Diebler, double staggered screens και διπλά cross screens σε παράλληλες ευθείες, αλλά με αντίθετη κατεύθυνση μεταξύ τους. Γενικά πολύ ωραίο στήσιμο από την ομάδα της Darussafaka. Ίσως το συνολικό ρεκόρ της ως τώρα να την αδικεί.

Στην δική του επίθεση ο David Blatt επέμενε αρκετά σε 5-out διάταξη, στην οποία δοκίμασε είτε να τρέξει κεντρικά picks με τον Milutinov, εκμεταλλευόμενος το κενό που υπήρχε στο αντίπαλο ζωγραφιστό, είτε με αλλεπάλληλα screens και hand offs να διεκδικήσει τις τύχες των επιθέσεων με τα mismatches που προέκυπταν. Είδαμε flex screens, pin downs και flares για τον Strelnieks κυρίως, ο οποίος ήταν αρκετά καλός σε όλο το παιχνίδι, τρέχοντας επίσης αρκετές pick n’ roll επιθέσεις ως main ballhandler.

Στο post ο Πρίντεζης βρισκόταν τις περισσότερες φορές στο απέναντι short corner, όταν το ‘5’ της ομάδας έπαιζε με πλάτη, υποστηρίζοντας την επίθεση με επιθετικό rebound ή με απειλή πάσας, αν ο παίκτης που τον μάρκαρε, έκλεινε προς το εκάστοτε ‘5’ τον ερυθρολεύκων και το αντίθετο, όταν ο Συριανός PF είχε την μπάλα στο post. Αφότου πέρασε στο ματς ο Savas, ο Blatt έριξε στη μάχη τον Ζach LeDay με στόχο να τον τραβήξει εκτός ρακέτας με την ικανότητά του στο σουτ και να επιτεθεί στα αργά πόδια του Center της Darussafaka. Στο τελευταίο δεκάλεπτο και στην προσπάθεια της ανατροπής, ο Ολυμπιακός έτρεξε 1-4 Low επιθέσεις, καλώντας με screen ψηλά. Οι γηπεδούχοι αμύνθηκαν με shadow, ενώ στο repick έπαιξαν switch και για να αποφύγουν την ύπαρξη mismatch με τον Milutinov, ρίσκαραν το σουτ του Πρίντεζη. Στην άμυνά τους οι φιλοξενούμενοι έπαιξαν under στα off ball screens και αλλαγές στο τελευταίο τέταρτο της αντίπαλης επίθεσης (στα τελευταία 6 δευτερόλεπτα) και γενικά ώθησαν τους παίκτες του Ernak σε επιθέσεις απομονώσεων, κάτι στο οποίο ο Ολυμπιακός μπορεί να αμυνθεί καλά.

Η ποιότητα του Toney Douglas ήταν αυτή που στο τέλος έγειρε την πλάστιγγα προς το μέρος των νικητών. Με τις αλλαγές στα screens, ο πρώην παίκτης των Knicks, Pelicans, Grizzlies κλπ, πέτυχε δυο μεγάλα καλάθια μπροστά στους Πρίντεζη και LeDay, ενώ ευστόχησε και στις τελευταίες δυο βολές που έριξαν οριστικά τίτλους τέλους στο ματς.
Οι περισσότεροι, μπορεί και όλοι, αναρωτιούνται για την απουσία του Σπανούλη στο τέλος ενός παιχνιδιού, που τελικά ήρθε σε απόσταση αναπνοής, κάτι που θύμισε και το φινάλε με την Fenerbahce στον Πειραιά. Ναι, μπορεί ο αρχηγός του να έδινε ακόμα ένα μεγάλο χτύπημα, από αυτά που τον έχουν μετατρέψει σε μύθο, μπορεί και να αστοχούσε. Όταν όμως έχεις αποφασίσει πως πρέπει να μπεις στην επόμενη μέρα, νομίζω πως πρέπει να μάθεις να ζεις χωρίς την “ασφάλεια” του ηγέτη σου και να αρχίζεις να μοιράζεις ευθύνες και βάρη στις πλάτες των παικτών που ενδέχεται να αποτελέσουν την επόμενη μέρα του συλλόγου. Συν τοις άλλοις, ο Λαρισαίος Combo ήταν σε κακή μέρα (7 πόντοι με 2/8 σουτ, 3 τελικές και 2 λάθη σε 18′) και ίσως κουρασμένος από το κυνηγητό που έφαγε. Βέβαια για τον Σπανούλη μιλάμε και στην τελευταία περίοδο, αυτά πηγαίνουν περίπατο για αυτόν.

Κορυφαίοι του ματς οι Douglas (19 πόντοι με 8/16 δίποντα και 3/4 βολές, 4 rebounds, 9 assists, 5 κλεψίματα, 6 κερδισμένα φάουλ και 30 βαθμοί στο σύστημα αξιολόγησης), Peiners (16 πόντοι, 6/8 δίποντα, 1/2 τρίποντα και 1/1 βολή, 9 rebounds και 21 PIR) και Jeremy Evans (8 πόντοι με 4/4 δίποντα, 10 rebounds, 17 PIR και πάρα πολλές αλλοιώσεις σε αντίπαλα σουτ ή tips για να βγει η μπάλα από την πορεία της εντός της στεφάνης, όταν αναπηδούσε). Για τον Ολυμπιακό ξεχώρισε ο Strelnieks με 15 πόντους (4/6 τρίποντα), 5 rebounds και 3 τελικές, ενώ 12 με 7 rebounds είχε ο Zach LeDay.

Οι ερυθρόλευκοι πλέον αντιμετωπίζουν την ερχόμενη Παρασκευή σε ένα μεγάλο παιχνίδι τον Παναθηναϊκό στο ΣΕΦ.
Όταν έρθει η μέρα θα πούμε δυο πράγματα και για αυτό το παιχνίδι. Προς το παρόν, με την τελευταία μας ανάρτηση για το 2018, θα θέλαμε να σας ευχηθούμε τα καλύτερα για το νέος έτος που έρχεται σε λίγη ώρα. Υγεία, ευημερία, δημιουργία και επιτυχία σε κάθε τομέα σε όλους!
Πηγή: Fundamentals