Στ.Σαμακοβλής: «Μονόδρομος η ανάπτυξη των ακαδημιών»

625

Ο υπεύθυνος ακαδημιών του Ανατόλια, Σταύρος Σαμακοβλής μίλησε αποκλειστικά στο «Northbasket» για το στόχο των ακαδημιών της ομάδας, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο χώρος, καθώς και για τη στροφή όλο και περισσότερων ομάδων στα τμήματα υποδομής.

Αναλυτικά τα όσα δήλωσε:

– Ποιος είναι ο στόχος των ακαδημιών του Ανατόλια;

«Θεωρώ πως σε όλες τις ακαδημίες ο στόχος είναι ένας, μέσα από την καλή δουλειά να αναδειχθούν τα ταλέντα και κάποια στιγμή οι αθλητές να στελεχώσουν την αντρική ομάδα των συλλόγων. Αυτός είναι και ο στόχος ο δικός μας στο Ανατόλια εκπαιδεύοντας τα παιδιά στο ευ αγωνίζεσθε και κρατώντας τα στο χώρο του αθλητισμού».

– Το γεγονός ότι δουλεύεται στις ακαδημίες ενός κολλεγίου βοηθάει στην εύρεση και ανάδειξη παικτών;

«Κατ’ αρχήν θέλω να ξεκαθαρίσω κάτι που στο ευρύ κοινό δεν είναι γνωστό. Η ομάδα ανήκει στον Σύλλογο Αποφοίτων Αμερικανικού Κολεγίου (Σ.Α.ΑΚ.). Το κολέγιο δεν συμμετέχει στις προσπάθειες της ομάδας. Επομένως δεν είμαστε στη λογική των υποτροφιών ή της όποιας άλλης διευκόλυνσης από το κολλέγιο, ούτε οι αθλητές μας είναι  μόνο μαθητές του κολεγίου».

– Τι προβλήματα αντιμετωπίζει η ο χώρος των ακαδημιών μπάσκετ;

«Αρχικά είναι το γηπεδικό. Όλες οι ακαδημίες έχουν αρκετά τμήματα και δεδομένης της συνεύρεσης πολλών ομάδων σε μια περιοχή καταλαβαίνετε ότι τα γήπεδα είναι κορεσμένα σε υπερθετικό βαθμό.

Κατά τη γνώμη μου όμως το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ακαδημίες είναι των προπονητών. Πολλές ομάδες για να γλιτώσουν χρήματα προσλαμβάνουν για προπονητές παίκτες των εφηβικών και αντρικών τμημάτων με συνέπεια λόγο των λιγοστών γνώσεων και εμπειριών τους να μη γίνεται σωστή δουλειά είτε στον αγωνιστικό είτε στον παιδαγωγικό τομέα.

Ο ΣΕΠΚ έχει προτείνει τη δημιουργία σχολών τετάρτης κατηγορίας μόνο για προπονητές ακαδημιών, αλλά σχολές έχουν να γίνουν απ το 2008. Ανοίγουμε όμως άλλο μεγάλο κεφάλαιο που δεν είναι της παρούσης».

– Λόγω της οικονομικής κρίσης, οι ομάδες έχουν στραφεί στα τμήματα υποδομής αναζητώντας παίκτες από τα σπλάχνα τους, κάτι που είναι ανέξοδη και αξιόπιστη λύση για την κατάρτιση του ρόστερ τους. Είναι σημεία των καιρών, μόδα, ή κάτι που θα συνεχιστεί και στο μέλλον;

«Είτε είναι σημεία των καιρών, είτε είναι μόδα, είναι το σωστό. Μόνο με την ανάπτυξη των ακαδημιών και βγάζοντας παίκτες έχει μέλλον μια ομάδα. Δε μπορεί ένας σύλλογος όσα χρήματα και να έχει, εφ’ όρου ζωής μόνο να ξοδεύει  πληρώνοντας ομάδες, μάνατζερ και παίκτες. Πρέπει κάποια στιγμή να χρησιμοποιήσει και παίκτες από τα σπλάχνα της και ακόμα, γιατί όχι, να πουλήσει και κάποιον παίκτη.

Παραδείγματα υπάρχουν πολλά είτε ομάδων που κάποτε μεσουρανούσαν και τώρα παραπαίουν, είτε ομάδων που χρόνια τώρα δουλεύουν πολύ καλά με την ανάπτυξη των παικτών και συντηρούνται πάντα σε ψηλό επίπεδο. Πιστεύω πως πρέπει να συνεχιστεί και θα συνεχιστεί γιατί είναι μονόδρομος».

– Πιστεύετε ότι ένας ταλαντούχος παίκτης χρειάζεται να προσλάβει μάνατζερ, ώστε να τον αναλάβει για να γίνει επαγγελματίας και να παίξει σε υψηλό επίπεδο;

«Δε το θεωρώ κακό να προσλάβει ένας παίκτης κάποιον μάνατζερ για να τον βοηθήσει να κάνει μια καλή μεταγραφή. Όμως πρέπει πρώτα να δουλέψει πολύ, να αγωνιστεί στην ανδρική ομάδα του συλλόγου (σε όποιο επίπεδο κι αν βρίσκεται αυτή), να πάρει εμπειρίες και όταν είναι έτοιμος να διαλέξει έναν αξιόπιστο μάνατζερ και με την βοήθεια του να κάνει το επόμενο βήμα».

– Τι χρειάζεται να προσέξουν οι γονείς, πριν εμπιστευτούν το παιδί τους σε έναν μάνατζερ;

«Κατ αρχήν οι γονείς πρέπει να εμπιστευτούν τα παιδιά τους σε σωστούς προπονητές. Όταν λοιπόν έρθει η ώρα για την επιλογή ενός μάνατζερ πρέπει να κοιτάξουν το παρελθόν του, με ποιους παίκτες έχει δουλέψει, τι δίκτυο παικτών και ομάδων έχει και γιατί όχι, να μιλήσουν και με κάποιον παίκτη του για να δουν τον τρόπο που δουλεύει».

Υπάρχουν στις ακαδημίες ταλέντα που έχετε ξεχωρίσει;

«Φυσικά. Ήδη στο αντρικό του Ανατόλια (Β’ εθνική) αυτή τη στιγμή συμμετέχουν στη δωδεκάδα δύο αθλητές που προέρχονται απ την ακαδημία. Ταλέντα που ξεχωρίζουν υπάρχουν σε όλα τα τμήματα και σε όλες τις ακαδημίες  αρκεί όμως να δουλεύονται σωστά».

Ένα σχόλιο για την έναρξη των αγωνιστικών υποχρεώσεων των τμημάτων υποδομής;

«Εύχομαι, με τη βοήθεια του Θεού, όλοι όσοι εμπλέκονται σε αυτό που ονομάζουμε «ακαδημία μπάσκετ» (από τον πρόεδρο της ομάδας μέχρι και τον τελευταίο αθλητή), υγεία πάνω απ όλα και μια δημιουργική αγωνιστική χρονιά γεμάτη αγάπη για το αγαπημένο μας άθλημα. ΤΗΝ ΜΠΑΣΚΕΤΑΡΑ!!!!!».

Χατζηκωνσταντίνου Λεωνίδας