Σταύρος Μυλωνίδης: “Να βάλουμε τις βάσεις για σταθερά ανοδική πορεία στο Πευκοχώρι”

1099

Τα νέα δεδομένα που είδε ότι δημιουργούνται στο Πευκοχώρι τον… τσίγκλισαν τόσο, όσο χρειαζόταν για να αποφασίσει ότι ο νέος μπασκετικός του κύκλος θα ανοίξει από εκεί. Το «αντίο» στη Γέφυρα, έφερε το «καλώς σας βρήκα» στο Πευκοχώρι, με τους στόχους για τονΣταύρο Μυλωνίδη, ωστόσο να παραμένουν ίδιοι. Διάκριση σε ομαδικό επίπεδο, αλλά και σε ατομικό. Ειδικά το τελευταίο γνωρίζει καλά πώς να το πετυχαίνει, όντας ένας από τους πιο δεινούς «μπόμπερ» στις εθνικές κατηγορίες τα τελευταία χρόνια. Και είναι αυτή του η ικανότητα ένα από τα ατού του, που τον έχουν οδηγήσει και στην εθνική ομάδα των Ενόπλων Δυνάμεων, με την οποία έχει αρκετές διακρίσεις. Εκείνο, βέβαια που επιζητά είναι να δει τη νέα του ομάδα να υλοποιεί στο έπακρο τη φιλοσοφία που έχει χαράξει. Της δημιουργίας ενός συνόλου που θα στηρίζεται στο ομαδικό στοιχείο και πάνω απ’ όλα θα δίνει χρόνο και χώρο στους νέους παίκτες.

«Πριν από δύο χρόνια πήρα την απόφαση να πάω στη Γέφυρα στην Γ’ εθνική με στόχο να μπορέσουμε με συνδυασμό την οργάνωση και τη δουλειά να κάνουμε κάτι καλό όπως και πιστεύω έγινε. Ένας κύκλος έκλεισε και ανοίγει ένας καινούριος. Η ομάδα του Πευκοχωρίου έδειξε απ την πρώτη στιγμή την επιθυμία να με εντάξει στο ρόστερ του. Οπότε σε συνδυασμό με την καλή διοίκηση, την οργάνωση που έχει αλλά και τους στόχους που έχει θέσει δεν άργησα να συμφωνήσω».

Στο Πευκοχώρι, όμως δεν θα νιώθει τελείως ξένος, αφού συναντά πολλούς γνώριμους. Με τον general manager Ανέστη Χριστοφορίδη έχει συνεργαστεί ξανά στο παρελθόν, όπως και με το… έτερον μου ήμισυ, τον Παναγιώτη Δανάκη με τον οποίο όπως μας λέει «… πάμε μαζί για τετάρτη φορά σε διαφορετική ομάδα, όπως μαζί και με τον αρχηγό του Πευκοχωρίου τον Παναγιώτη Κιγμετογλου με τον οποίο παίζαμε μαζί στο Στρατώνι».

Εδώ και λίγες μέρες πραγματοποιούνται οι πρώτες προπονήσεις, με τις βάσεις να έχουν ήδη μπει. «Στόχος μας είναι οι έμπειροι παίκτες να βοηθήσουν τους νεότερους να προσαρμοστούν στο δύσκολο πρωτάθλημα της Β’ Εθνικής . Θέλουμε να γίνουμε μια ομάδα, η οποία δεν θα έχει σκαμπανεβάσματα στην απόδοση της αλλά θα έχει σταθερά ανοδικές τάσεις και αυτό μεταφράζεται όσο πιο ψηλά στη βαθμολογία».

Στο φετινό Πευκοχώρι υπάρχουν πολλές αλλαγές οργανωτικά αλλά και στο έμψυχο δυναμικό. Έμπειροι παίκτες πλαισιώνονται από πολλά νέα και αρκετά υποσχόμενα παιδιά, με τα οποία και θέλει να δουλέψει. «Η ομάδα έκανε πολλές αλλαγές με σκοπό στα επόμενα χρόνια να μπορέσει να δημιουργήσει έναν κορμό ώστε στο μέλλον να χρειάζεται λίγες προσθήκες. Στην ομάδα φέτος ήρθαν παιδιά που ξέρουν την κατηγορία, αλλά και νέοι παίκτες που θα προσπαθήσουμε να τους βοηθήσουμε να τη μάθουν», προσθέτει και συνεχίζει.

Το μοντέλο στο οποίο προχωρά το Πευκοχώρι… φοριέται τελευταία, πολλές φορές όμως όχι πάντα επιτυχημένα. «Αυτό που χρειάζεται είναι πολλή δουλειά και αφοσίωση όσων δείχνει ο προπονητής, ώστε οι νέοι παίκτες να πάρουν πολλά νέα πράγματα μέσα από την προπόνηση και σε συνδυασμό με την εμπειρία που έχουμε μερικοί παίκτες να μπορέσουμε να επιτύχουμε κάτι καλό στο πρωτάθλημα».

Αυτό που χαρακτηρίζει το φετινό πρωτάθλημα του βορρά στη Β΄εθνική είναι η ενίσχυσή του, αφού οι ομάδες που θα παλέψουν για την άνοδο είναι πολλές. «Κάθε πρωτάθλημα έχει τη δυσκολία του και αυτό που έρχεται θα είναι επίσης δυνατό. Όλες οι ομάδες έχουν δυναμώσει και πιστεύω ότι μεγάλο ρόλο θα παίξουν οι έδρες. Όσες ομάδες έχουν διάρκεια θα είναι και αυτές που θα τερματίσουν και ψηλά. Οι ομάδες που ξεχωρίζουν έως τώρα είναι το Αγρίνιο, ο Χαρίλαος Τρικούπης, το Ανατόλια και η Καβάλα».

Ένα από τα χρόνια προβλήματα του Πευκοχωρίου είναι η έλλειψη έδρας. Κάτι που ίσως και να λυθεί αφού το σχέδιο ενός ιδιόκτητου γηπέδου στην Καλλιθέα υπάρχει και θα αλλάξει τα δεδομένα μιας και ο σύλλογος θα αποκτήσει φυσική έδρα.«Όπως κάθε παίκτης έτσι και εγώ θα ήθελα πάντα η έδρα μου να είναι γεμάτη γιατί δίνει ώθηση σε κάθε παίκτη. Φέτος η έδρα μας μεταφέρεται στα Μουδανιά, έχουμε ως στόχο να μπορέσουμε να φέρουμε όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο στο γήπεδο, ώστε να βλέπει ωραίο μπάσκετ έτσι ώστε να αποκτήσει το Πευκοχωρι μια έδρα που θα είναι δύσκολη για κάθε αντίπαλο».

Τα χρόνια εμπειρίας πολλά, όπως και οι αλλαγές. Πόσο εύκολο είναι άραγε να προσαρμόζεσαι σε νέα δεδομένα; «Έχω αλλάξει πολλές ομάδες και πιστεύω πλέον προσαρμόζομαι εύκολα όπου και να πάω. Πάντα βάζω ψηλά τους στόχους σε κάθε ομάδα που πηγαίνω γιατί πάντα για να κάνεις κάτι καλό πρέπει να έχεις φιλοδοξίες».

Ο ρόλος του είναι συνήθως… κεντρικός! Ο επιθετικός του οίστρος αδιαμφισβήτητος. Άλλωστε την περασμένη χρονιά ήταν δεύτερος σκόρερ στην Γέφυρα, ενώ σε όποια ομάδα έχει αγωνιστεί τα τελευταία χρόνια ήταν πρώτος σκόρερ αυτής. «Μου αρέσει πάντα να έχω πρωταγωνιστικό ρόλο και να βάζω προσωπικά για μένα ψηλά τον πήχη. Πάντα μου άρεσε η επίθεση πρώτα (σ.σ. γέλια) γιατί είναι η πεμπτουσία του αθλήματος. Φυσικά όλα ξεκινούν από την εμπιστοσύνη και τη βοήθεια των συμπαικτών μου και των προπονητών. Αυτό όμως που με ενδιαφέρει περισσότερο είναι να πάει πρώτα καλά η ομάδα και μετά το εγώ μου».

Η καθημερινότητα εκτός από αθλητής περιλαμβάνει και άλλη ασχολία αφού είναι αστυνομικός. Πόσο εύκολο είναι να συνδυαστούν αυτά τα δύο; «Είναι πολύ δύσκολο γιατί πέρα από την κούραση στη δουλειά πρέπει να συνδυαστεί και με την κούραση της προπόνησης .Οπότε για όλα χρειάζονται θυσίες και μεράκι».

Το επάγγελμά του είναι αυτό που τον οδήγησε και στην Εθνική ομάδα Ενόπλων… «Είναι μια ομάδα μαθημένη στις επιτυχίες, μια παρέα εδώ και πολλά χρόνια με πρωταθλήματα Ευρώπης και Παγκόσμιο, με παιδιά που στις ομάδες τους είναι όλοι πρωταγωνιστές. Είμαστε μια παρέα η οποία ξεκίνησε πριν περίπου δέκα χρόνια και η οποία βρίσκεται μια με δυο φορές το πολύ τον χρόνο μαζί, αλλά η καλή σχέση που έχουμε όλοι μεταξύ μας βγαίνει στο γήπεδο. Γι’ αυτό και έχουν έρθει τόσες επιτυχίες.
Έχουμε καταφέρει όλα αυτά τα χρόνια με τη βοήθεια των συναδέλφων που αγαπάνε το μπάσκετ να σηκώνουμε την ελληνική σημαία ψηλά κάτι που επιθυμούμε να κάνουμε και στο πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα που έρχεται στις 23 Σεπτεμβρίου. Θέλουμε να επαναλάβουμε την επιτυχία του Τορίνο, πριν τέσσερα χρόνια όταν και κατακτήσαμε το χρυσό μετάλλιο».

Όσο για το ποια ομάδα αναμένεται δύσκολος αντίπαλος; «Πιστεύω οι Λιθουανοί, θα είναι πάλι δυνατοί όπως άλλωστε σε κάθε τουρνουά».

Ένας άνθρωπος με πολύ χιούμορ είναι δύσκολο να ξεχωρίσει αστείες στιγμές γιατί απλά είναι αμέτρητες! «Όσοι με γνωρίζουν καλά θα γελάνε με αυτή την ερώτηση. Από τις πιο αστείες πάντως είναι σε ένα παιχνίδι πριν χρόνια Ιωνικός Διαβατών-Κομοτηνή στην Γ’ εθνική. Εγώ παίκτης του Ιωνικού και ο προπονητής μου τότε, όπως και τα δυο τελευταία χρόνια ήταν ο κόουτς Γιώργος Τουλούμης. Σε όλο το ματς είμαι πραγματικά πολύ κακός με πολλά άστοχα σουτ και κακές άμυνες .Τρία λεπτά πριν λήξει το παιχνίδι και το σκορ δύο πόντους πίσω εμείς, ο κόουτς σηκώνει παίκτη να με κάνει αλλαγή. Ο διαιτητής δίνει την αλλαγή και λέω στον κόουτς εγώ δεν βγαίνω, κάνε αλλαγή άλλον. Φωνάζει ο κόουτς «Έλα αλλαγή τώρα» και του απαντώ ότι δεν βγαίνω και να αλλάξει άλλον. Τελικά, ο παίκτης που περίμενε στη γραμματεία κάθεται στον πάγκο. Η συνέχεια; Στην επόμενη φάση κλέβω τη μπάλα, βάζω γκολ φάουλ, περνάμε μπροστά έναν πόντο και στην επόμενη επίθεση ξανά κλέβω και βάζω τρίποντο στον αιφνιδιασμό και τελικά παίρνουμε τη νίκη. Πάω στον κόουτς και του λέω «Εγώ στα είπα μην με βγάζεις» και η απάντησή του ήταν ότι αν δεν έκανα όλα αυτά στο τέλος θα με έδιωχνε»!!!

Πηγή: infobasket.gr