Σταυρίδου: «Αρκετά ανταγωνιστικό το σουηδικό πρωτάθλημα»

627

Η Ναυσικά Σταυρίδου θα βρίσκεται για λίγους μήνες στη Σουηδία, όπου και κατάφερε να συνδυάσει σπουδές και μπάσκετ. Αγωνίζεται ήδη στη Northland ενώ παράλληλα θα ολοκληρώσει και έναν κύκλο σπουδών στο πλαίσιο του διδακτορικού της.

Ακριβώς μία εβδομάδα μετά την άφιξη της στη σουηδική Lulea, μίλησε στο womensports για τις πρώτες της εντυπώσεις για το πρωτάθλημα της χώρας και για τις… βόλτες της στην πόλη…

«Μετρώ ακριβώς μια εβδομάδα επί σουηδικού εδάφους και έχω προλάβει να παίξω δύο αγώνες (κερδίσαμε και τους δύο), να πάω για δύο μέρες στη Στοκχόλμη όπου παίξαμε εναντίον της Σόλνα Βίκινγκς και να κάνω διάφορες γραφειοκρατικές δουλειές στο Πανεπιστήμιο. Η πόλη στην οποία βρίσκομαι ανήκει στη Σουηδική Λαπωνία, αυτή την περίοδο έχει μόλις 4-5 ώρες ηλιοφάνεια και βλέπετε στη φωτογραφία το μέγιστο ύψος στο οποίο φτάνει ο ήλιος.

souidia

Η ομάδα και το Πανεπιστήμιο είναι πολύ οργανωμένοι, με έχουν βοηθήσει τα μέγιστα για την εύκολη εγκατάστασή μου εδώ και η μία εβδομάδα που είμαι εδώ μοιάζει σαν ένας μήνας. Οι προπονήσεις είναι διπλές ή και τριπλές κάθε μέρα και τις υπόλοιπες ώρες είμαι στο Πανεπιστήμιο, όπου και εδώ τα πράγματα είναι απαιτητικά. Ευτυχώς λόγω καιρού δεν μπορείς να κάνεις και πολλά πράγματα έξω, οπότε οι ώρες δουλειάς είναι πιο πολλές και πιο παραγωγικές».

Λίγα λόγια για την ομάδα: «Η ομάδα που παίζω Northland Basketball είναι ενδεχομένως και η πιο παλιά μπασκετική δύναμη στη Σουηδία. Η πόλη χαρακτηρίζεται ως μια μπασκετούπολη καθώς σε κάθε αγώνα έχουμε 500-600 φιλάθλους και στα play-off αναμένεται να φτάσουν ή και να ξεπεράσουν τους 1000. Ο κακός δαίμονας της ομάδας όμως είναι ο τελικός του πρωταθλήματος καθώς τα τελευταία 7 χρόνια έχουν φτάσει στον τελικό 5 φορές και δεν έχουν πάρει το πρωτάθλημα ποτέ. Οπότε όλοι έχουν αυτό για φετινό στόχο και εύχομαι να τα καταφέρουμε.

Το σουηδικό πρωτάθλημα είναι αρκετά ανταγωνιστικό καθώς οι πρώτες 5-6 ομάδες είναι σχεδόν ισοδύναμες και τα παιχνίδια είναι αμφίρροπα, κάτι που δίνει μια ιδιαίτερη γοητεία στους αγώνες. Κάθε αγώνας είναι μια μικρή γιορτή με παρουσιάσεις των ομάδων, cheerleaders και μουσική όπου ο κόσμος πηγαίνει για να περάσει καλά και να απολαύσει θέαμα. Ως τώρα η εντύπωσή μου από το πρωτάθλημα είναι ότι αφήνουν αρκετά το Physical game και βασίζονται αρκετά στην ταχύτητα και στο «ένας εναντίον ενός». Στη συνέχεια θα έχω ενδεχομένως μια καλύτερη εικόνα του πρωταθλήματος…

Σήμερα, Δευτέρα, έχω το πρώτο μου ρεπό και απόλαυσα μια βόλτα στην πόλη για πρώτη φορά…περπάτησα πάνω στην παγωμένη θάλασσα και επισκέφθηκα τα καταστήματα του κέντρου που δεν προλαβαίνω τις καθημερινές. Και έτσι κάπως κλείνει η πρώτη μου εβδομάδα εδώ, με πολλούς νέους ανθρώπους και πολλές καινούριες εικόνες…».