Στέλιος Χατζηιωάννου: Με τη βοήθεια του κόσμου, μπορεί η έδρα να αποτελέσει το βασικό μας όπλο

503

Ο ανανεωμένος Πιερικός Αρχέλαος θα αντιμετωπίσει αύριο, Κυριακή, τον Αθλητικό Σύλλογο Καρδίτσας στα πλαίσια της 1ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της β΄εθνικής κατηγορίας ανδρών.

Ο Πιερικός Αρχέλαος διατήρησε τον βασικό κορμό του προσθέτοντας τον έμπειρο φόργουορντ Γιάννη Καραγκιολίδη, τον παλιό παίκτη της ομάδας Μιχάλη Παπαμιχαήλ και τους πολλά υποσχόμενους Γιώργο Κωνσταντινίδη και Αλέκο Χανέλι. Σε αυτούς προστέθηκαν 8 παίκτες από την ακαδημία του Πιερικού Αρχέλαου και δημιούργησαν ένα ιδαίτερα αξιόμαχο σύνολο όπως φάνηκε και κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας.

Είναι δε χαρακτηριστικό πως η διοίκηση της ομάδας έμεινε πιστή στο πλάνο της, για μία ακόμη χρονιά, καθώς βασικός της στόχος είναι η ανάπτυξη των νεαρών αθλητών. Αυτό αποδεικνύεται και από τον ιδιαίτερα χαμηλό ηλικιακό μέσο όρο της ομάδας (21,6 έτη μ.ο.).

Για τη χρονιά που ξεκινάει αύριο, μιλήσαμε με τον αρχιτέκτονα της ομάδας της Κατερίνης, Στέλιο Χατζηιωάννου, σε μία άκρως ενδιαφέρουσα συζήτηση.

Αύριο ξεκινάει ένα ακόμα πρωτάθλημα για τον Πιερικό Αρχέλαο. Ποιος είναι ο βαθμός ετοιμότητας της ομάδας εν όψει της έναρξης του;

Σ.Χ.: Σίγουρα τα τελευταία χρόνια η ομάδα πάντα έχει τις δυσκολίες της. Το ξεκίνημα της σεζόν έχει την ιδιαιτερότητα ότι εντάσσονται στην ομάδα αρκετά νέα παιδιά από την ακαδημία. Έτσι και φέτος είμαστε μία νέα ομάδα. Σίγουρα δε θα είμαστε έτοιμοι από το ξεκίνημα της σεζόν, αλλά αναλόγως των συνθηκών, θα προσπαθήσουμε να είμαστε έτοιμοι όσο τον δυνατόν πιο ετοιμοπόλεμοι. Είχαμε και τις προσθήκες της τελευταίας στιγμής, όπως του Χρήστου Γκογκίδη που άργησε να ενσωματωθεί, λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων και του Αλέξανδρου Χανέλι που προστέθηκε κι αυτός στα μέσα της προετοιμασίας. Ξεκινάμε με ένα εντός έδρας παιχνίδι, οπότε το βάρος και η πίεση είναι σ’ εμάς, αλλά πιστεύω ότι όλ αυτό το διάστημα δουλέψαμε πολύ, καλά και σωστά και είμαστε, δεδομένων των συνθηκών, όσο το δυνατό πιο έτοιμοι.

Με δεδομένο ότι μόνο πέντε παίκτες συνεχίζουν από το περσινό ρόστερ και οι υπόλοιποι είτε προωθήθηκαν από την ακαδημία της ομάδας, είτε ήρθαν από άλλους συλλόγους, κατά πόσο έχουν αφομιώσει τα νέα δεδομένα, έχουν μπει στο κλίμα της ομάδας κι έχουν ενσωματωθεί στο σύνολο;

Σ.Χ.: Όσον αφορά το κομμάτι της προετοιμασίας και το κλίμα της ομάδας τα παιδιά αφομιώθηκαν πλήρως. Έχουν ενταχθεί στην στην ομάδα, αλλά βέβαια το πρώτο crash test είναι όταν ξεκινάει το πρωτάθλημα. Εκεί θα πρέπει να διαχειριστούμε όλες τις καταστάσεις, τις συναισθηματικές και τις αγωνιστικές. Νομίζω, έχοντας όδηγό τα προηγούμενα χρόνια, ότι όσο περνάει ο καιρός τα παιδιά θα ενσωματώνονται όλο και περισσότερο και με την πάροδο του χρόνου θα γινόμαστε όλο και καλύτεροι. Βλέποντας την ομάδα, έχει πολλά περιθώρια βελτίωσης, είναι πολύ μακριά από το ταβάνι της και είναι ένας από τους βασικούς στόχους της χρονιάς να φτάσουμε κοντά σε αυτό.

Εκτός των παικτών που προωθήθηκαν από την ακαδημία, είχαμε τέσσερις επιπλέον προσθήκες. Δύο έμπειρους παίκτες, με αρκετές παραστάσεις σε επίπεδο Β’ Εθνικής και ανώτερο και δύο παίκτες πολλά υποσχόμενους. Με αυτό το δεδομένο, θεωρείς ότι η ομάδα θα μπορέσει να βρεθεί ένα σκαλί πιο ψηλά από πέρυσι;

Σ.Χ.: Είναι δεδομένο ότι τα παιδιά που έφυγαν αντικαστάθηκαν. Σίγουρα η προσθήκη του Γιάννη Καραγκιολίδη είναι σημαντική, καθώς ο Γιάννης έχει παραστάσεις από μεγαλύτερες κατηγορίες, είναι ένας εξαιρετικός αθλητής και χαρακτήρας. Πιστεύω ότι θα βοηθήσει πολύ με την ποιότητά του και τα αγωνιστικά χαρακτηριστικά που διαθέτει. Ο Μιχάλης Παπαμιχαήλ έχει κι αυτός εμπειρείες και παραστάσεις από την Β’ Εθνική και είναι και γέννημα θρέμα της ομάδας, οπότε θα μας βοηθήσει και εντός και εκτός αγωνιστικού χώρου. Σίγουρα και οι προσθήκες των νεαρών παικτών θα βοηθήσουν επίσης. Είναι ταλαντούχοι παίκτες και τα τελευταία χρόνια επενδύουμε σε νεαρούς αθλητές που έχουν μεγάλη προοπτική και μεγάλη δυνατότητα εξέλιξης. Επόμένως πιστεύω ότι μέσα στη χρονιά, σε συνδιασμό με τη δουλειά που γίνεται καθημερινά, θα εξελιχθούν και θα μας βοηθούν κάθε μέρα και περισσότερο.

Παρατηρώντας τα χαρακτηριστικά των παικτών που ήρθαν και συγκρίνοντάς τα με τους παίκτες που έφυγαν, θεωρώ ότι φέτος η ομάδα θα αλλάξει κάποια στοιχεία στο παιχνίδι της. Ήρθαν παίκτες με διαφορετικά πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα σε σχέση με αυτούς που αντικατέστησαν. Αναμένεται να δούμε διαφορετικό αγωνιστικό στυλ από την ομάδα;

Σ.Χ.: Ίσως να χάσαμε σε εμπειρία, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, μπορούμε όμως να κερδίσουμε σε αθλητικότηκα, σε ταχύτητα παιχνιδιού και σε ενέργεια. Συνεχίζουμε βέβαια να έχουμε στις τάξεις μας παιδιά, όπως ο Γκοντόπουλος, ο Γκογκίδης, ο Τοπούζης, που έχουν εμπειρία και παραστάσεις. Η ομάδα θα συνεχίσει να έχει την ίδια φιλοσοφία, δηλαδή να είναι ένα κράμα νέων παικτών και έμπειρων, που έχει τα μειονεκτήματα και τα προτερήματά της. Θεωρώ ότι θα βασιστώ στο ίδιο μοντέλο. Να κερδίσουμε από τους μεγαλύτερους την εμπειρία και από τους μικρότερους τον ενθουσιασμό και την ενέργεια. Φέτος όμως, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, είναι πολύ πιθανό να εμφανιστούμε πιο αθλητικοί.

Ποιοι είναι οι στόχοι της ομάδας για τη χρονιά που ξεκινάει αύριο;

Σ.Χ.: Αυτή η ερώτηση και φέτος, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, είναι δύσκολο να απαντηθεί μονολεκτικά. Οι στόχοι του συλλόγου είναι πολλαπλοί. Κατ’ αρχήν θέλουμε να εξελισσόμαστε κάθε χρόνο. Να βελτιωνόμαστε τόσο οργανωτικά, όσο και αγωνιστικά. Να βάζουμε όλο και περισσότερα νέα παιδιά στο basket, διατηρώντας έτσι την παραγωγική διαδικασία. Θέλουμε να διατηρούμαστε σε στις υψηλότερες εθνικές κατηγορίες, γιατί θεωρούμε ότι αυτό μπορεί να είναι ένα σημαντικό εφόδιο για τα νέα παιδιά, γιατί αποκτούν σημαντικές παραστάσεις. Η Β’ Εθνική είναι μία κατηγορία που σου επιτρέπει να βασίζεσαι σε νέα παιδιά και για εμάς νεαροί αθλητές δεν είναι αυτοί που είναι 22-23 χρονών. Είναι αθλητές 16 και 17 χρονών. Επομένως, εμείς κοιτάμε να πετυχαίνουμε τον πρωταθλητισμό, είτε από τα παιδιά που λειτουργούν σαν επαγγελματίες, είτε χάρη στον ενθουσιασμό και τη μεγάλη προσδοκία που παρουσιάζουν οι νεαροί αθλητές. Άρα ένας πολύ βασικό στόχος, κλισέ, είναι να γινόμαστε καλύτεροι, να παίξουμε καλό basket και σίγουρα όλο αυτό να συνδιαστεί και με το αποτέλεσμα.

Ο φετινός 2ος όμιλος δείχνει φοβερά ισορροπημένος. Λείπουν οι ομάδες φόβητρα (όπως ήταν πέρυσι ο Αστακός) ή αυτές που ήταν σαφέστατα ένα επίπεδο πιο πάνω από τις υπόλοιπες (όπως ήταν οι δύο ομάδες της Λάρισας). Δείχνει ότι τουλάχιστον οι δεκατρείς από τις δεκαέξι ομάδες βρίσκονται, λίγο πολύ, στο ίδιο επίπεδο. Αυτό μπορεί να κρύβει κινδύνους, αλλά μπορεί να κρύβει και ευχάριστες εκπλήξεις.

Σ.Χ.: Τα τελευταία χρόνια η Β΄ Εθνική είναι ένα αμφίρροπο, όσον αφορά την εξέλιξή του, πρωτάθλημα. Μία ήττα εκτός προγράμματος μπορεί να σε βάλει σε μπελάδες και μία σημαντική νίκη να ανεβάσει ψηλά. Είναι αλήθεια ότι φέτος οι ομάδες είναι πιο ισορροπημένες. Υπάρχει βέβαια η Καστοριά που κινήθηκε στα πλαίσια που κινήθηκε πέρυσι ο Αστακός. Έχει δημιουργήσει ένα πολύ δυνατό roster και αναμένεται να πρωταγωνιστήσει. Από εκεί και πέρα, όλες οι ομάδες, φαίνονται να βρίσκονται κοντά, με άλλες να έχουν ενισχυθεί λίγο παραπάνω και άλλες λίγο λιγότερο. Δε μένει ώστε να φανεί και στο αγωνιστικό κομμάτι. Μην ξεχνάμε το περσινό παράδειγμα των Τιτάνων Παλαμά, που δεν ήταν η χειρότερη ομάδα, αλλά κατέληξαν να πέσουν εύκολα. Αρχικά ήτνα μία ομάδα που είχε ένα roster που θα μπορούσε να είναι ανταγωνιστικό και να διεκδικήσει έστω και την παραμονή του. Άρα είναι πολύ σημαντικό και το πώς θα παρουσιαστούν οι ομάδες μέσα στη χρονιά. Το πώς θα διαχειριστούν ολες τις συνθήκες, γιατί το πρωτάθλημα της Β’ Εθνικής είναι μεγάλο. Είναι ένας μαραθώνιος που ξεκινάει τον Οκτώβριο και τελειώνει τον Μάιο. Οι ομάδες και οι αθλητές που θα φανούν και πνευματικά δυνατοί θα είναι αυτοί που θα μπορέσουν να επιτύχουν τους στόχους τους. Σίγουρα είναι τέτοιο το πρωτάθλημα που πετυχαίνοντας δύο τρεις νίκες μπορείς να κρυφοκοιτάς προς τα πάνω, αλλά πρέπει να να κρυφοκοιτάς πάντα και προς τα κάτω, γιατί όπως είπα και στην αρχή, μία νίκη ή μία ήττα μπορεί να αλλάξει άμεσα τις ισορροπίες.

Το όπλο της ομάδας τα τελευταία χρόνια είναι η έδρα. Ελάχιστοι αντίπαλοι περνούν νικηφόρα από την Κατερίνη. Με δεδομένη την έλλειψη εμπειρίας σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές, τι θεωρείς ότι μπορεί να βοηθήσει ώστε να παραμείνει το όπλο του Πιερικού Αρχέλαου η έδρα;

Σ.Χ.: Πρέπει και φέτος η έδρα να αποτελέσει ένα βασικό όπλο μας. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την στήριξη του κσόμου, όχι μόνο την πνευματική, αλλά με την παρουσία του στο γήπεδο. Δεν αρκεί μόνο το ότι παίζουμε στην Κατερίνη και οφείλουμε να είμαστε καλύτεροι. Πρέπει να γίνει μία έδρα που θα δυσκολεύεται να περάσει ο κάθε αντίπαλος. Πιστεύω ότι θα τον κερδίσουμε και φέτος τον κόσμο με την παρουσία μας και την προσπάθειά μας. Βασικό παράγοντα γι’ αυτό θα αποτελέσει το basket που θα παίξουμε. Σίγουρα σημαντικό ρόλο παίζουν και τα αποτελέσματα που θα φέρουμε, αλλά πάντα πρέπει να κοιτάμε το νόμισμα και από την άλλη πλευρά, ότι η παρουσία του κόσμου θα βοηθήσει και στα αποτελέσματα. Κι αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί, όπως είπα και πριν, όταν κερδίζεις εντός πας με λιγότερη πίεση εκτός και όταν πετυχαίνεις νίκες και εκτός έδρας μπορείς να νιώθεις πιο άνετα στη βαθμολογία.

Αύριο γίνεται το πρώτο τζάμπολ της χρονιάς στο Κλειστό του Σιδηροδρομικού Σταθμού με αντίπαλο τον Αθλητικό Σύλλογο Καρδίτσας. Ένα σχόλιο για το αυριανό παιχνίδι;

Σ.Χ.: Ο αυριανός μας αντίπαλος είναι δυνατός. Μπορεί να είναι νεοφώτιστος, αλλά από πέρυσι έχει ένα roster Β’ Εθνικής και ανέβηκε εύκολα. Οι πληροφορίες και η εικόνα που έχουμε είναι ότι ήδη από πέρυσι ήταν μία πλήρης και δυνατή ομάδα. Έκανε κι εκείνη πολλές αλλαγές στο roster της. Ενισχύθηκε παίρνοντας παίκτες που έχουν εμπειρία και παραστάσεις και από την Β’ Εθνική και από μεγαλύτερες κατηγορίες. Αναμένεται ένα δύσκολο παιχνίδι. Η πρεμιέρα στην έδρα σου πάντα σου προσθέτει άγχος το οποίο καλούμαστε να το διαχειριστούμε δημιουργικά. Να γίνει ένα μεγάλο κίνητρο για να ξεκινήσουμε το πρωτάθλημα θετικά, όπως και πέρυσι.

 

Πηγή: katerinisport.gr