Σπουδαία εκτός έδρας νίκη του Ολυμπιακού στην πρεμιέρα: 66-87 την Khimki!

655
Χάρμα οφθαλμών ο νέος Ολυμπιακός του Blatt, πέρασε σαν οδοστρωτήρας πάνω από την Khimki στη Μόσχα και έκανε την πρώτη του νίκη για φέτος με το ευρύ 66-87.
Οι ερυθρόλευκοι έπαιξαν με απίστευτη ομαδικότητα και το “Fight mode” που χαρακτηρίζει τις ομάδες του Blatt, καθ’ όλη τη διάρκεια του ματς. Είχε πολυφωνία στην επίθεση, κάτι που προήλθε χάρη στο εξαιρετικό ball movement και την υπομονή για το πραγματικά καλό σουτ. Το ότι η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα εμφανίστηκε απλώς απαράδεκτη, δεν αλλάζει κάτι. Ο Ολυμπιακός με μπροστάρη τον Zach LeDay στο πρώτο μέρος (14 πόντοι με 4/4 δίποντα και 4/4 προσωπικές) βρέθηκε μπροστά στο σκορ με 34-44, με το τρίποντο στη λήξη του χρόνου από τον Βασίλη Σπανούλη να δίνει επιπλέον ώθηση στους φιλοξενούμενους. LeDay, Vezenkov είχαν 14 και 13 πόντους αντίστοιχα, ενώ οι Strelnieks και Πρίντεζης είχαν από 11. 9 πόντους και ισάριθμα rebounds είχε ο Milutinov, και 8 πόντους με 7 τελικές ο Σπανούλης. Ο Ολυμπιακός είχε εξαιρετική ροή στο επιθετικό του παιχνίδι και προσήλωση στο πλάνο, χρησιμοποιώντας αρκετά την extra πάσα στην αδύνατη πλευρά και τρέχοντας αρκετές off ball δράσεις. Σημαντικός στα μετόπισθεν ο Κώστας Παπανικολάου που ανέτρεψε τα προγνωστικά και έδωσε το παρόν, όντας αρκετά σημαντικός για την ομάδα του.
Από την άλλη, η Khimki είχε ένα προβλέψιμο και ευανάγνωστο τρόπο ανάπτυξης. Η μπάλα στα χέρια του Shved για το μεγαλύτερο μέρος της επίθεσης, με τον Ρώσο killer να γράφει μεν 34 πόντους με 6 τελικές, όμως να μην μπορεί σε καμία περίπτωση να συνδεθεί με τους συμπαίκτες του και με την αδύνατη πλευρά, μετά τα picks που έπαιρνε ψηλά. Αποτέλεσμα αυτού ήταν το overshooting του ηγέτη της ομάδας (16 τρίποντα εκτέλεσε ο Shev, από τα 34 του συνόλου) και, αν και το αποτέλεσμα ήταν καλό (8/16), το συλλογικό παιχνίδι απλώς χάλασε. Κι εδώ πρέπει να σκεφτούμε αν το staff του Ολυμπιακού επέλεξε να κοιτάξει το ψυχολογικό κομμάτι (“πρύτανης” o Blatt εδώ), όντας πιστό στο δόγμα του “δεν χάνω από έναν παίκτη”, αφήνοντας τον Shved να κάνει το παιχνίδι του, ανεβάζοντας τους αριθμούς του και κοιτώντας ολοένα και περισσότερο το καλάθι και όχι τους συμπαίκτες του.
Οι Πειραιώτες επιβλήθηκαν σε κάθε κατηγορία: Κέρδισαν με συντριπτική διαφορά τα rebound (20-38) και είχαν 25 τελικές για 14 λάθη, έναντι 13 assists για 10 λάθη του αντιπάλου, στο σύνολο δηλαδή, 14 κατοχές επιπλέον. Το 9/21 σουτ από το τρίποντο (42.9%) και το 23/35 δίποντα (65.7%) ήταν εξαιρετικά για πρεμιέρα και μάλιστα εκτός έδρας, ειδικότερα όταν ο αντίπαλος έχει 32.4% και 52.2% στις αντίστοιχες στατιστικές κατηγορίες.
Εξαιρετικό παιχνίδι λοιπόν από τον Ολυμπιακό που έδειξε με το καλημέρα πως και φέτος θα είναι άκρως ανταγωνιστικός. Η εκτός έδρας πρεμιέρα ήταν κάτι που τόνισε ο David Blatt μετά το παιχνίδι, σχετικά με την ψυχοσύνθεση των δυο ομάδων: “Όπως είπα και πριν το παιχνίδι, πραγματικά πιστεύω πως το να έχεις το πρώτο σου παιχνίδι εκτός έδρας, είναι καλό για τη φιλοξενούμενη ομάδα. Έχεις ψυχολογικό πλεονέκτημα αν έρθεις έτοιμος να παίξεις το παιχνίδι σου και αυτό ακριβώς συνέβη απόψε”. Την ίδια ώρα ο Γιώργος Μπαρτζώκας υπογράμμιζε: “Σήμερα ήταν μια καλή ευκαιρία για τους παίκτες μας, ειδικά για τους νεοφερμένους, να μάθουν τι είναι η Euroleague. Είναι ένα πρωτάθλημα που απαιτεί φυσική κατάσταση, συγκέντρωση και ετοιμότητα για να παλέψεις για κάθε μπάλα”.
Επόμενη στάση, την Τετάρτη στην πρώτη διπλή αγωνιστική της χρονιάς, πάλι εκτός έδρας και συγκεκριμένα στη Vitoria. Ok, τον Οκτώβριο έχουμε δει πράγματα και θαύματα από πολλές ομάδες (θυμηθείτε απλά τον Παναθηναϊκό του Ivanovic το 2014) και δεν πρέπει να παρασυρόμαστε από τα πρώτα δείγματα γραφής, γιατί τα πάντα αλλάζουν στη συνέχεια σε κάθε σχεδόν ομάδα, όμως πιστεύω πως το ματς στη χώρα των Βάσκων, θα πει πολλά για το που μπορεί να φτάσει αυτή η ομάδα. Η ομάδα του Pedro Martinez προέρχεται επίσης από ένα μεγάλο διπλό στο Κάουνας και το ματς λογικά θα είναι ντέρμπι…
Πηγή: Fundamentals