Σπασέγκος: «Υπάρχει θέληση να συνεχίσω στην Κύπρο»

450

Σε μία πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη που παραχώρησε αποκλειστικά στο “Northbasket.gr” ο νεαρός προπονητής Σωτήρης Σπασέγκος μίλησε για την κατάσταση στο ερασιτεχνικό μπάσκετ, την εμπειρία του στην Κύπρο και συγκεκριμένα στην ακαδημία μπάσκετ YouthStars,  αλλά και τα μελλοντικά του σχέδια.

– Από πού ξεκίνησες το μπάσκετ και τι σε έκανε να το συνεχίσεις σαν προπονητής;

Ξεκίνησα να παίζω στον ΑΟ Αμπελοκήπων και έμεινα μόνο στους Αμπελόκηπους περνώντας και από τις υπόλοιπες ομάδες τον σημερινό Δημόκριτο και την Ελπίδα Αμπελοκήπων και μια χρονιά στον ΑΚΕΤΣ. Τώρα για την προπονητική ήταν ένα φυσικό αποτέλεσμα από την αγάπη στο άθλημα, δεν θυμάμαι ποτέ να ήθελα κάτι άλλο.

– Ποια ήταν τα μπασκετικά σου πρότυπα όταν ήσουν μικρός;

Η πρώτη διοργάνωση που θυμάμαι και είχα δει από την τηλεόραση ήταν το παγκόσμιο των εφήβων το 1995 στην Αθήνα και ο αγαπημένος μου παίκτης ήταν ο Ευθύμης Ρεντζιάς έπειτα έγινα «οπαδός» του Άγγελου Κορωνιού και του Παναγιώτη Λιαδέλη.

– Πόσο εύκολο είναι για έναν προπονητή που προπονεί μία ερασιτεχνική ομάδα να επιβιώσει;

Είναι πολύ δύσκολο και όχι μόνο στις τοπικές κατηγορίες των ενώσεων αλλά και στα εθνικά πρωταθλήματα. Σχεδόν πάντα συνδυάζεται με κάτι άλλο. Χρήματα δεν υπάρχουν.

– Εν συγκρίσει με τα όσα έχεις δει μέχρι στιγμής, ποιο είναι το επίπεδο οργάνωσης στο ερασιτεχνικό μπάσκετ;

Υπάρχουν κάποιες ομάδες που με το μεράκι κάποιων παραγόντων, εφόρων κτλ. είναι οργανωμένες κάποιες έχοντας και την υποδομή από τις ακαδημίες τους και παρουσιάζουν μια καλή εικόνα, οι υπόλοιπες υπάρχουν απλά για να υπάρχουν, τη διαφορά την κάνουν οι ομάδες που έχουν κάποιον να ασχοληθεί και να οργανώσει τα τμήματα.

– Θεωρείς πως η οικονομική κρίση αποτελεί τον μοναδικό παράγοντα για την έλλειψη συνέπειας κάποιων ομάδων;

Είναι σίγουρα ένας παράγοντας κυριότερος λόγος όμως νομίζω είναι η κακή διαχείριση και κυρίως στις ομάδες που έχουν μεγάλες ακαδημίες και ανδρικά σε μεγάλες κατηγορίες.

– Ποιες είναι οι επόμενες φιλοδοξίες σου;

Αυτή τη στιγμή βρίσκομαι στην Κύπρο στην μεγαλύτερη ακαδημία όλου του νησιού με αρκετά καλά πράγματα να συμβαίνουν σε αυτή με πολλά όμως περιθώρια βελτίωσης. Αυτό που θέλω είναι να ασχοληθώ καθαρά με ανδρικές ομάδες είτε σαν πρώτος προπονητής είτε κάνοντας το scouting σε ομάδα υψηλότερης κατηγορίας που σίγουρα βοηθάει να δεις το παιχνίδι αλλιώς να το καταλάβεις περισσότερο αλλά είναι και εκείνο το στάδιο που ίσως σε πάει ένα βήμα παρακάτω.

– Αισθάνεσαι δικαιωμένος με την απόφασή του να μετακομίσεις στην Κύπρο για λογαριασμό της ακαδημίας μπάσκετ YouthStars;

Η όλη κατάσταση είχε και πολλά θετικά και αρκετά αρνητικά, θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι ισορροπημένη η κατάσταση μεταξύ των δύο. Είναι διαφορετικός ο τρόπος που αντιμετωπίζουν το άθλημα στην Κύπρο ίσως λίγο ξένος από αυτό που ξέρουμε στην Ελλάδα. Η YouthStars είναι η μεγαλύτερη ακαδημία στο νησί είναι αρκετά οργανωμένη και αν εξαιρέσουμε κάποιες διαφωνίες που είχαμε σε πράγματα που αφορούν την οργάνωση των τμημάτων όλα κυλούν ομαλά. Είναι μια ακαδημία που σου δίνει τη δυνατότητα να σκέφτεσαι μόνο το παιχνίδι και σε διευκολύνει με κάθε τρόπο.

spasegkos 1

– Οι στόχοι που είχατε θέσει με τους ανθρώπους της ακαδημίας το καλοκαίρι επιτεύχθηκαν;

Σε γενικές γραμμές ναι. Κάποια δεδομένα ήταν διαφορετικά από αυτά που γνώριζα ότι θα έχω. Δουλέψαμε με το εφηβικό πολύ με παιδιά γεννημένα το 98’-99’ δυο το 97’ και έναν το 96’. Η προσπάθεια που έκαναν κάποια από τα παιδιά ήταν μεγάλη και τα αποτελέσματα ανάλογα και φάνηκαν κυρίως στα παιχνίδια του παιδικού που συμμετείχαν.

– Θα σε βρει η νέα σεζόν και πάλι στην Μεγαλόνησο;

Όπως είπα και πριν σε κάποια πράγματα είναι ο ιδανικός τόπος για να δουλέψεις. Υπάρχει θέληση και από τις δύο πλευρές να συνεχίσουμε τη συνεργασία ωστόσο σημαντικό ρόλο θα παίξει το κίνητρο που θα μπορώ να έχω εδώ και εκτός ακαδημίας και κάποια πράγματα μέσα σε αυτήν ώστε να μπορούμε να δουλεύουμε καλύτερα.

spasegkos 4

– Πώς σου φαίνεται το εγχείρημά μας με το σάιτ;

Είναι μια πολύ καλή προσπάθεια έχει αγκαλιάσει τα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα και δίνει τη δυνατότητα είτε σε όσους ασχολούνται με αυτά είτε θέλουν να ενημερωθούν για αυτά να έχουν μια άμεση και έγκυρη ενημέρωση.

Who is who

Όνομα: Σπασέγκος Σωτήρης

Ηλικία: 27

Μπασκετικό πρότυπο: Ομπράντοβιτς

Αγαπημένη ομάδα: Παναθηναϊκός