Σειρές που μένουν στην ιστορία και αντίπαλοι που σε αναγκάζουν να “μεγαλώσεις”

151

Πηγή: Fundamentals

Ολοκληρώθηκε πριν λίγα λεπτά η 5η και τελευταία αγωνιστική των Playoffs της EuroLeague, μια 5η αγωνιστική που για πρώτη φορά με το νέο φορμάτ βρίσκει τρία ζευγάρια να διεκδικούν μέχρι τέλους το εισιτήριο για το Final-4. Anadolu Efes, Armani και Barcelona υπερασπίστηκαν τις έδρες τους, χωρίς να επιτρέπουν κάποιο upset στη φετινή σεζόν, όμως πραγματικά και οι τρεις σειρές ήταν φανταστικές και θα μείνουν στην ιστορία.
Αναλυτικά:

Anadolu Efes Istanbul* – Real Madrid: 85-82 (3-2)
Chris Singleton - Anadolu Efes Istanbul - EB20

Για όποιον έχει δει τις ταινίες της σειράς “Rocky” και συγκεκριμένα την 6η και τελευταία, σήμερα η Efes μου θύμισε τον Mason Dixon, έναν φέρελπι πυγμάχο, που όμως κατακρίθηκε με το πρόσχημα, ότι στην εποχή του δεν υπάρχουν αξιόλογοι αντίπαλοι. Σε μια προσπάθεια να βρει τον εαυτό του λοιπόν, επισκέπτεται το παλιό του γυμναστήριο και σε μια σύντομη κουβέντα με τον πρώην γυμναστή του, Martin, ο τελευταίος σχετικά με την αναζήτηση κινήτρου, μεταξύ άλλων λέει τα εξής: “Πάντα υπάρχει κάποιος εκεί έξω, πάντα. Και όταν έρθει η ώρα και βρεθεί κάποιος απέναντί σου, που δεν κάνει πίσω με τίποτα και σε βαράει τόσο δυνατά, ώστε να μην μπορείς να αναπνεύσεις, τότε αυτή η κατάσταση είναι και η ποθητή. Γιατί αυτό είναι το βάπτισμα πυρός. Μόνο μέσα από αυτό βρίσκεις το μοναδικό πράγμα που έχει σημασία σε αυτόν τον κόσμο: Τον αυτοσεβασμό”.
Στο τέλος της ταινίας, ο Dixon αντιμετωπίζει σε αγώνα επίδειξης, που όμως εξελίσσεται σε θρίλερ, τον παλαίμαχο πια Rocky και κερδίζει κυριολεκτικά στα σημεία, με το αποτέλεσμα να μην έχει ιδιαίτερη σημασία για τον ίδιο, όσο το ότι για πρώτη φορά στην καριέρα του, έστω και απέναντι σε έναν “εν αποστρατεία” πυγμάχο, καταφέρνει να βγει αλώβητος από ένα κλειστό παιχνίδι με αντίπαλο κάποιον τύπο, που απλώς δεν έκανε πίσω με τίποτα.
Ίσως λοιπόν η Efes να έπρεπε να περάσει από την κόλαση, για να βρει τα εχέγγυα και να καταφέρει στο επερχόμενο Final-4 να σηκώσει την κούπα που δικαιούται από πέρυσι. Η Real έστω και η φετινή, που είναι η χειρότερη των τελευταίων ετών, πάντα θα έχει φανέλα που ζυγίζει τόνους και πάντα θα θεωρείται μεγάλος αντίπαλος. Σήμερα το παιχνίδι πήγε κατοχή-κατοχή, πόντο-πόντο και οι Μαδριλένοι όντες απόλυτα διαβασμένοι, έφτασαν την ομάδα του Ataman στα όριά της, πριν λυγίσουν στα τελευταία δευτερόλεπτα με το τρίποντο-μαχαιριά του Simon.
Κορυφαίος ωστόσο ήταν ο πρώην PF/C του Παναθηναϊκού, Chris Singleton, που μέχρι σήμερα πραγματοποιούσε μια μέτρια -στην καλύτερη περίπτωση- σεζόν, όμως κρατούσε το καλύτερό του για την πιο κρίσιμη μάχη. Ο Αμερικάνος τελείωσε με 26 πόντους (8/10 2P και 7/8 FT), 8 rebounds, 1 κλέψιμο και 1 κόψιμο, τελειώνοντας με 38 βαθμούς στο σύστημα αξιολόγησης.
Η Efes λοιπόν πέρασε το εμπόδιο της Real και έκλεισε ξανά το εισιτήριο για το Final-4 της Κολωνίας, κερδίζοντας με 88-83.
AX Armani Exchange Milan* – Bayern Munich: 92-89 (3-2)
Shavon Shields celebrates - AX Armani Exchange Milan - EB20

Τρομερό ματς στο Forum του Μιλάνο, με την Armani να προηγείται σε όλο το παιχνίδι και την Bayern του Trinchieri όπως πάντα να κάνει την ύστατη προσπάθειά της στο τέλος, για να
26 Μαΐου 2018: Διαβάζετε ΠΡΏΤΟΙ στη σελίδα μας για έναν Αερικανοδανό πλάγιο, που παλεύει μόνος του στους τελικούς Ιταλίας την Armani και δείχνει να έχει potential Ευρωλίγκας.
4 Μαΐου 2021: Ο ίδιος παίκτης πλέον παίζει στην Armani και παίρνει από το χεράκι την ομάδα του, οδηγώντας την στο πρώτο Final-4 της σύγχρονης ιστορίας της.
33 πόντοι (5/6 3P, 11/12 FT), 5 rebounds και 41 PIR στο θρίλερ με την Bayern, που μόλις έληξε με 92-89 και έδωσε το μαγικό χαρτάκι στην ομάδα του.
Το μόνο που θέλουμε, είναι να θυμάστε που τα διαβάζετε πρώτοι.
FC Barcelona* – Zenit St Petersburg: 79-53 (3-2)
Pau Gasol - FC Barcelona - EB20

Στο τελευταίο παιχνίδι της βραδιάς, η Zenit έδειξε ανήμπορη για ένα ακόμα θαύμα και γνώρισε εύκολη ήττα στην Καταλονία με 79-53.
Τα παιχνίδια αυτά είναι για άντρες και όταν στο παρκέ βρίσκεται κάποιος τύπος με το όνομα Pau Gasol, τότε τα υπόλοιπα φαίνονται περιττά. Ο βετεράνος Ισπανός PF/C τελείωσε με 7 πόντους, 3 rebounds, 3 κλεψίματα και 4 κοψίματα, έχοντας το μεγαλύτερο Ranking του αγώνα (16). Μεγάλη βοήθεια προσέφεραν επίσης οι Davies (11 πόντοι, 8 rebounds), Καλάθης (12 με 5 assists) και Higgins με 15 πόντους.
Από τη Zenit δεν ξεχώρισε κάποιος παίκτης, με τη ρώσικη ομάδα να κάνει ίσως το χειρότερο φετινό της παιχνίδι στην πιο κρίσιμη καμπή της σεζόν, σουτάροντας με 30.7% εντός παιδιάς, 61.5% από τις προσωπικές, έχοντας 13 λάθη για μόνο 12 assists και το απογοητευτικό 37 ομαδικό PIR έναντι του 101 των Blaugrana.
Αυτό ήταν λοιπόν: Τα Playoffs ανήκουν στο παρελθόν και οι τέσσερις μονομάχοι, Barcelona, CSKA, Anadolu Efes και Armani Milan, ακονίζουν τα ξίφη τους εν όψει του Final-4 της Κολωνίας. Η Barca θα αντιμετωπίσει την Armani του Messina και η CSKA την Efes σε ένα remake του τελευταίου τελικού της διοργάνωσης το 2019, με τους Τούρκους να ευελπιστούν στη ρεβάνς και τους Ρώσους στη διατήρηση των σκήπτρων.
Τα παιχνίδια αναμένονται αίμα κι άμμος κι εμείς θα είμαστε εδώ, για να δημοσιοποιήσουμε τις απόψεις μας για τα δυο παιχνίδια λίγες μέρες πριν τους ημιτελικούς της EL.
Πηγή: Fundamentals