Σαν τη Χαλκιδική δεν έχει (και στην… καλαθοσφαίριση!)

275

Δραστήρια σωματεία, ρομαντικοί «εργάτες» του αθλήματος, προπονητές και παράγοντες, και αρκετό «νέο αίμα» στα γήπεδα

Είναι γνωστή για τις ομορφιές της παγκοσμίως, είναι προορισμός χιλιάδων ανθρώπων κάθε καλοκαίρι, είναι πανέμορφη, είναι ονειρική. Πώς θα μπορούσε ένας τέτοιος τόπος, σαν τη Χαλκιδική και οι κάτοικοι του, να έχουν στο μυαλό τους κάτι άλλο, όπως ας πούμε το… μπάσκετ!

Και όμως, η Χαλκιδική παίζει και μπάσκετ και προσπαθεί να παίξει και καλό μπάσκετ.

Με δραστήρια σωματεία, ρομαντικούς «εργάτες» του αθλήματος, προπονητές και παράγοντες, και αρκετό «νέο αίμα» στα γήπεδα.

Η ομάδα ανδρών του Πολύγυρου.

Με ομάδες στις Εθνικές Κατηγορίες, όπως ο Πολύγυρος, που είναι και η ομάδα της «πρωτεύουσας» του Νομού και ο ΚΑΟ Χαλκιδικής, που αγωνίζονται στον Βόρειο Όμιλο της Β’ Εθνικής Ανδρών και η Ιερισσός, στις γυναίκες, που αγωνίζεται στην Α2 Κατηγορία.

Τα κορίτσια του Πολύγυρου.

«Μέλημά μας είναι να φέρουμε τα παιδιά της Χαλκιδικής στο μπάσκετ, παρά τις δυσκολίες με τα μαθήματα, τις ώρες και τις άλλες δραστηριότητες που έχουν» λέει στο e-magazine ο Αλέξης Παναγιωτόπουλος, που από αθλητής έγινε εδώ και λίγα χρόνια η «ψυχή» του νεότευκτου Καλαθοσφαιρικού Αθλητικού Ομίλου Χαλκιδικήςκαι «τρέχει» τις Ακαδημίες αλλά προπονεί και την «ανδρική» ομάδα του συλλόγου. Τα εισαγωγικά τα βάλαμε γιατί οι περισσότεροι είναι έφηβοι, κι αυτό γίνεται βάσει προγράμματος, σύμφωνα με τον πρώην φόργουορντ του Ηρακλή και άλλων ομάδων της Α2 παλιότερα.

Η ομάδα ανδρών του ΚΑΟ Χαλκιδικής.

«Εμείς θέλουμε να προωθήσουμε τα νέα παιδιά και αν είναι και απ’ την περιοχή μας ακόμη καλύτερα. Σίγουρα έχουμε προβλήματα, σίγουρα θα μπορούσαν να υπάρχουν καλύτερες συνθήκες, αλλά έχουμε όρεξη, υπάρχει διάθεση και ελπίζουμε τώρα που άλλαξαν τα πράγματα και στους θεσμικούς φορείς του αθλήματος μας να προχωρήσουμε πιο γρήγορα. Σίγουρα η αγάπη για το μπάσκετ υπάρχει και στη Χαλκιδική», υποστηρίζει.

Τα τμήματα υποδομών του ΚΑΟ Χαλκιδικής.

Η Ιερισσός και τα κορίτσια

Στην… άλλη άκρη της Χαλκιδικής, στη μαγευτική Ιερισσό, γίνεται μια άλλη, άξια αναφοράς, προσπάθεια, στο Γυναικείο μπάσκετ. Η τοπική ομάδα, καθοδηγούμενη από τον δάσκαλο στο επάγγελμα Κώστα Κούλια, προσπαθεί τα τελευταία χρόνια να κρατήσει «ζωντανή» τη «φλόγα» του μπάσκετ στην περιοχή. «Δεν είναι εύκολη η προσπάθειά μας, αλλά υπάρχει αγάπη και η τοπική κοινωνία, παρά τις δυσκολίες, τις αποστάσεις, τα μαθήματα των παιδιών, ανταποκρίνεται», μας λέει ο κόουτς-δάσκαλος, που βλέπει την ομάδα του τα τελευταία χρόνια να δίνει παρών συνεχώς στα προκριματικά του Πανελληνίου πρωταθλήματος κορασίδων-νεανίδων και τη γυναικεία ομάδα να έχει μια αξιοπρεπή παρουσία στην Α2 Κατηγορία, στον Βόρειο Όμιλο.

Η γυναικεία ομάδα της Ιερισσού.

«Σίγουρα δεν έχουμε τη “δεξαμενή” παιδιών που έχουν ίσως άλλες περιοχές, αλλά και πάλι προσπαθούμε μέσα απ’ τη δουλειά και το μεράκι να φέρουμε παιδιά κοντά στο μπάσκετ και να το αγαπήσουν. Μέσα απ’ την έννοια ομάδα, άλλωστε, πολλά μπορούν να κερδίσουν ως άτομα που θα προχωρήσουν μετά στην κοινωνία» υποστηρίζει.

Η πρωτεύουσα, η Γαλάτιστα και η νέα Ένωση

Ο Πολύγυρος είναι η πρωτεύουσα του Νομού και έχει μια αξιοπρόσεκτη παρουσία με την ανδρική του ομάδα στις Εθνικές κατηγορίες, έχοντας παράλληλα πολύ θετική παρουσία και δράση στις μικρές ηλικίες. Με πλούσια ιστορία -φέτος το τμήμα μπάσκετ γιορτάζει 53 χρόνια λειτουργίας- και ανδρικό και γυναικείο τμήμα ο Πολύγυρος, όπως μας μεταφέρει ο υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων, Ιωάννης Σφυρής: «Σήμερα ο ΑΟΠ αγωνίζεται στο δύσκολο και απαιτητικό πρωτάθλημα της Β’ Εθνικής στον τέταρτο όμιλο, συνεχίζοντας την προσπάθεια ανάδειξης του μπάσκετ της Χαλκιδικής και ευελπιστώντας μελλοντικά σε ακόμη μεγαλύτερες επιτυχίες. Λειτουργούν συγχρόνως υπό την σκέπη του Ομίλου μας, σύγχρονες ακαδημίες με τμήματα junior, προπαιδικού, παιδικού και εφηβικού που στόχο έχουν να βγάλουν πρώτα σωστούς αθλητές, οι οποίοι θα στελεχώσουν τα επόμενα χρόνια την πρώτη ομάδα».

Καλοκαιρινές μπασκετικές δράσεις στη Χαλκιδική.

Στη Γ’ Εθνική συναντάμε μία ακόμη εκπρόσωπο του μπάσκετ της Χαλκιδικής, την ομάδα της Γαλάτιστας, που κάνει τη δική της προσπάθεια, με μεράκι και σκληρή δουλειά, εκπροσωπώντας μια μικρή κωμόπολη που η αγάπη για το άθλημα μπορεί να παραφράσει το όνομα στους «τρελούς Γαλάτες» που αντιστέκονταν στα πάντα!

Στη Χαλκιδική πνέει εδώ και λίγους μήνες νέος «αέρας» στα διοικητικά της Ένωσης, με νέο συμβούλιο και πρόεδρο τον Κώστα Τσιάρα, που διαδέχθηκε μετά από πολλά χρόνια τη διοίκηση υπό τον Θανάση Μάντσιο. Μακάρι η δεδομένη αγάπη των νέων συμβούλων να οδηγήσουν όλους μας να λέμε σε λίγα χρόνια «και στο μπάσκετ, σαν τη Χαλκιδική δεν έχει!».

Κoύσης Κώστας