Σαν σήμερα πριν 43 χρόνια, ένα από τα μεγαλύτερα ματς στην ιστορία!

473

4 Ιουνίου 1976: NBA Finals ανάμεσα σε Boston Celtics και Phoenix Suns. Game 5 στη Βοστόνη με το σκορ στο 2-2.
Όπως συμβαίνει συνήθως σε τέτοιες περιπτώσεις, η έδρα φλέγεται και η γηπεδούχος ομάδα ξεκινά εκρηκτικά. Έτσι ακριβώς έγινε και τότε, με το Boston Garden να βρίσκεται “εν βρασμώ” και τους παίκτες του Tom Heinsohn να ξεκινάνε ιδανικά, τρέχοντας στην πρώτη περίοδο επιμέρους σκορ 36-18.
Οι φιλοξενούμενοι δεν πτοήθηκαν σε σιγά σιγά έφεραν το ματς στα ίσια κι έπειτα στην παράταση (95-95 κ.α), τα 5′ της οποίας δεν στάθηκαν ικανά για τις δυο ομάδες, ώστε να λύσουν τις διαφορές τους. Και έτσι, οδηγούμαστε στην 2η παράταση και στην παράνοια… Οι Phoenix Suns του John MacLeod βρίσκονται μπροστά στο σκορ με 109-110 και προ των πυλών του πιο αποφασιστικού βήματος για την κατάκτηση του πρώτου τίτλου στην ιστορία τους. Κάπου εκεί, ο αείμνηστος John Havlicek, με ένα από τα γνωστά του σουτ με ταμπλό, τα οποία τον έχουν μετατρέψει σε θρύλο, κάνει το 111-110 και βάζει φωτιά στο Garden με οπαδούς και ομάδα να γίνονται ένα μέσα σε μια απόλυτα γιορτινή ατμόσφαιρα. Όλοι έχουν πέσει πάνω στον “Hondo”, που αποδεικνύεται ήρωας του αγώνα και κατά πάσα πιθανότητα και ολόκληρης της χρονιάς.

O John Havlicek πετυχαίνει το σουτ που όλοι πίστεψαν ότι έδωσε τη νίκη και εκ νέου το προβάδισμα στους τελικούς για τους Celtics. Τελικά όλα αυτά ήρθαν λίγα λεπτά αργότερα.

Για μια στιγμή όμως. Οι Phoenix Suns βρίσκονται εν εξάλλω καταστάσει και έχουν πέσει πάνω στους διαιτητές, διαμαρτυρόμενοι πως ο χρόνος δεν έπρεπε να λήξει και πως είχαν μείνει κάποια ελάχιστα δευτερόλεπτα και γι’ αυτούς. Και τελικά είχαν δίκιο.
Οι διαιτητές καλούν τους παίκτες των Celtics, που γιόρταζαν τη νίκη τους στα αποδυτήρια, με τους περισσότερους εξ αυτών να είναι έτοιμοι για ντους, πίσω στον αγωνιστικό χώρο για τη διεξαγωγή του ενός τελευταίου εναπομείναντος δευτερολέπτου της 2ης παράτασης. Εκεί βρίσκονται ακόμα οπαδοί που δεν έχουν συνειδητοποιήσει το συνέβη και πανηγυρίζουν, ενώ άλλοι προσπαθούν να κάνουν τη δουλειά του John MacLeod, που δίνει οδηγίες στους παίκτες του, δύσκολη, με πολλούς παίκτες των Suns να είναι έτοιμοι… να αρπαχτούν με τους οπαδούς. Οι δε οπαδοί, τα έχουν σπάσει κυριολεκτικά στη γραμματεία με κάποιους από αυτούς να συλλαμβάνονται από την αστυνομία!
Όταν μπαίνει ένα τέλος σε όλο αυτό, οι Suns παίρνουν την επαναφορά κάτω από το δικό τους καλάθι κι εκεί φαντάζει αδύνατο να βρεθεί τρόπος να σκοράρεις μέσα σε ένα μόλις δευτερόλεπτο. Τότε ο πολυμήχανος Paul Westphal, γνωρίζοντας άριστα τους κανονισμούς, καλεί time-out, με τη μικρή λεπτομέρεια πως η ομάδα του δεν είχε κανένα διαθέσιμο και έτσι τιμωρείται με τεχνική ποινή, την οποία ο JoJo White (Glory Road και τα συναφή) αξιοποιεί για το 112-110. Τότε η επαναφορά των Suns πάει από το κέντρο.
Μάλιστα, τώρα κάτι γίνεται. Η μπάλα φτάνει στα χέρια του Gar Heard, ο οποίος με ένα σουτ-αερόστατο ισοφαρίζει το σκορ σε νεκρό χρόνο και στέλνει τους οπαδούς των Celtics, που είχαν μπει στο γήπεδο για να πανηγυρίσουν επιτέλους, στον ψυχίατρο! 112-112 και τρίτη παράταση!
Δυστυχώς όμως για τους Suns και για το ίδιο το άθλημα, οι Celtics βρίσκουν τον τρόπο και στην 3η παράταση φτάνουν στη νίκη με 128-126, ενώ λίγες μέρες έπειτα τελείωσαν τη σειρά στην Arizona στο 6ο ματς και κατακτούσαν τον τίτλο.
Το σουτ του Gar Heard παρόλα αυτά έμεινε στην ιστορία ως “The shot Heard (Gar Heard) ‘Round the world”.
Οι Suns τότε με ρεκόρ 42-40 είχαν τερματίσει 3οι στη Δύση και είχαν αποκλείσει στα ημιτελικά τους 2ους SuperSonics και στον τελικό Δύσης τους 1ους και πρωταθλητές του 1975, Golden State Warriors, παίρνοντας απόλυτα δίκαια την προσωνυμία “Sunderella Suns”. Οι Boston Celtics ωστόσο ήταν η καλύτερη ομάδα εκείνης της εποχής και δίκαια έφτασε στον τίτλο, ο οποίος πέρασε από χίλια κύματα σε εκείνο το παιχνίδι, αλλά τελικά η έκβαση ήταν αίσια για την ομάδα του θρυλικού Red Auerbach.
Για την ιστορία, πρώτοι σκόρερ των Suns σε εκείνη τη ματσάρα, η οποία διεξήχθη πριν ακριβώς 43 χρόνια, ήταν οι Paul Westphal, Ricky Sobers και Curtis Perry με 25, 25 και 23 πόντους αντίστοιχα, ενώ από τους νικητές ηγήθηκε ο JoJo White με 33 πόντους και ακολούθησαν οι Dave Cowens με 26 και John Havlicek με 22.

Δείτε στιγμιότυπα του αγώνα εδώ, ή και ολόκληρο το παιχνίδι εδώ.

Πηγή: Fundamentals