Σαν σήμερα, Διαμαντίδης και McGrady άφησαν την μπασκετική υφήλιο με ανοικτό το στόμα.

1188
Τρομερά πράγματα συνέβησαν στη σημερινή ημερομηνία για το παγκόσμιο μπάσκετ.
Σαν σήμερα, 9 Δεκέμβρη του 2004 στο Toyota Center, ο Tracy McGrady των Houston Rockets έκανε κάτι ανεπανάληπτο: Κατάφερε και πέτυχε 13 πόντους μέσα σε 33 δευτερόλεπτα απέναντι στους San Antonio Spurs και οδήγησε την ομάδα του σε μια μεγάλη νίκη που έμοιαζε να χάνεται οριστικά και αμετάκλητα. Με 11.2” να απομένουν για τη λήξη και το σκορ στο 78-80 υπέρ των Spurs, o Brown χάνει την μπάλα και ο McGrady πετυχαίνει το 4ο τρίποντό του, διαμορφώνοντας το τελικό 81-80, μιας και ο Tony Parker δεν μπόρεσε στα εναπομείναντα 1.7” να αλλάξει κάτι.
Ένα ματς που έχει μείνει στην ιστορία ως μια από τις μεγαλύτερες ανατροπές όλων των εποχών. Στο τέλος της αναμέτρησης οι περισσότεροι αναρωτιόνταν, για το αν αυτό που είχαν μόλις δει συνέβη στην πραγματικότητα, ενώ ο T-Mac δήλωνε: “Ok, ποτέ δεν περίμενα να συμβεί κάτι τέτοιο, δεν έχω κάνει ούτε έχω δει κάτι παρόμοιο”.
Για την ιστορία ο ηγέτης των Rockets τελείωσε το ματς με 33 πόντους, 8 rebounds και 5 κλεψίματα.
 
Ο Διαμαντίδης
Την 9η Δεκεμβρίου επίσης πριν 8 χρόνια, ο Παναθηναϊκός υποδεχόταν την Union Olimpija Ljubljana στο ΟΑΚΑ για την 8η αγωνιστική της Regular Season της Euroleague.
Οι Σλοβένοι στον πρώτο είχαν υποχρεώσει το “τριφύλλι” στην πρώτη τους ήττα στη διοργάνωση και φιλοδοξούσαν να κάνουν ένα διπλό που θα προκαλούσε θόρυβο στην Ευρώπη. Το ματς εξ αρχής δεν πήγαινε καλά για τον Παναθηναϊκό, με την ομάδα του Obradovic να μην καταφέρνει σε κανένα σημείο του αγώνα να ξεφύγει στο σκορ.
Το σκορ στο 1′ και 15” πριν τη λήξη, ήταν στο +5 για τους φιλοξενούμενους, οι οποίοι δεν αστόχησαν σε καμία βολή, όταν οι πράσινοι ήθελαν να σταματήσουν τον χρόνο.
Ο μεγάλος Διαμαντίδης, που μέχρι τότε είχε μόλις 3 πόντους, ξεκινάει κάπου εκεί να αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου την κατάσταση: Σε διαδοχικά switches χορεύει τον Markota και πετυχαίνει 2/2 δίποντα, 1/1 τρίποντο και 4/4 προσωπικές κάνοντας το σκορ 77-79 με 6.8” να απομένουν για τη λήξη. Ο Παναθηναϊκός πιέζει ασφυκτικά και ο Φώτσης κλέβει την μπάλα, δίνοντας στον Batiste ο οποίος αστοχεί σε μακρινό σουτ. Ο Διαμαντίδης κερδίζει σαν από μηχανής Θεός το επιθετικό rebound και ισοφαρίζει οδηγώντας το ματς την παράταση, εκεί όπου οι πράσινοι έφτασαν πιο εύκολα στο τελικό 95-88.
Ο Καστοριανός PG πέτυχε τους 13 από τους 16 πόντους του στον αγώνα, σε 75 δευτερόλεπτα και έδειξε σε όλον τον κόσμο πως το μπάσκετ είναι ένα άθλημα, στο οποίο όλοι οφείλουν να παλεύουν μέχρι να ηχήσει η κόρνα της λήξης. Ο “3-D” έκλεισε το ματς με 16 πόντους, 3 rebounds, 11 assists, 3 κλεψίματα και 26 βαθμούς στο σύστημα αξιολόγησης.
 
Δυο θρυλικές επιδόσεις σε crunch time σε NBA και Ευρώπη στην ίδια ημερομηνία. Σατανική σύμπτωση ή κάτι άλλο;
Δείτε το απίστευτο κρεσέντο του McGrady εδώ και την κατάθεση ψυχής του Διαμαντίδη εδώ.
 

Πηγή: Fundamentals