Σαν σήμερα γεννήθηκε ο Wilt Chamberlain, ο άνθρωπος που έμελλε να αναγκάσει το άθλημα να προσαρμοστεί σε αυτόν…

703

Μιας και σήμερα έχει την τιμητική του και τα γενέθλιά του ο “άρχοντας”, για τον οποίο το άθλημα αναγκάστηκε να αναπροσαρμόσει κάποιους κανόνες του, ας θυμηθούμε το αφιέρωμα της σελίδας την 12η Οκτώβρη, τη μέρα δηλαδή που “έφυγε” από τη ζωή.
Χρόνια πολλά όπου κι αν βρίσκεσαι “Wilt the Stilt”, “Record Book”, “Big Dipper” ή όποια άλλη από τις δεκάδες προσωνυμίες του προτιμάτε…


O «ξυλοπόδαρος» γεννήθηκε πριν από 82 χρόνια, στις 21 Αυγούστου 1936, στην Philadelphia, όντας ένα από τα 9 παιδιά του William Chamberlain και της Olivia Ruth Johnson. Από μικρός ξεχώριζε μιας και στο γυμνάσιο κοιτούσε τον κόσμο από τα 210 εκατοστά. Φοίτησε στο γυμνάσιο του Overbook κατακτώντας δύο Γυμνασιακά Πρωταθλήματα σε τρία χρόνια, οδηγώντας την ομάδα του σε ρεκόρ 56-3! Στο κολλέγιο έγινε χαμός για το ποιο πρόγραμμα θα αποσπούσε την υπογραφή του. Ο μεγάλος τυχερός ήταν το πανεπιστήμιο του Kansas. Αφού σύμφωνα με την τότε νομοθεσία οι “Freshmen” δεν επιτρεπόταν να αγωνιστούν, ο 19χρονος Wilt έπρεπε να περιμένει την 2η χρονιά για να κάνει το ντεμπούτο του. Στον πρώτο του αγώνα το Northwestern είχε την ατυχία να βρεθεί αντιμέτωπό του. Ο Chamberlain τελείωσε τον αγώνα έχοντας 52 πόντους και 31 ριμπάουντ, οδηγώντας εκ του ασφαλούς την ομάδα του σε άνετη νίκη με 87-69. Οι συνεχόμενες καθυστερήσεις των αντιπάλων (το χρονόμετρο των 24’ δεν υπήρχε ακόμα ) στην επίθεση τους και το βρώμικο παιχνίδι ώθησαν τον 22χρονο γίγαντα να αφήσει το πανεπιστήμιο για τους Harlem Globetrotters έναντι του ποσού-ρεκόρ των 50.000 δολαρίων! Έναν χρόνο αργότερα, έχοντας πλέον συμπληρώσει τα 23 του χρόνια (που ήταν και προϋπόθεση για να μπορέσει κάποιος να δηλώσει διαθεσιμότητα στο Draft την δεκαετία του 50’) θα γινόταν draft από τους Philadelphia Warriors. Το ΝΒΑ τον περίμενε.


Στην πρώτη του χρονιά (1959-60) κέρδισε το βραβείο του Rookie of the Year, το βραβείο του Season MVP και αυτό του MVP του All Star Game. Είναι μαζί με τον Wes Unseld (1968-69) οι μοναδικοί Rookies στην ιστορία που κερδίζουν τόσο το βραβείο του Rookie of the Year όσο και αυτό του Season MVP. Οι μέσοι όροι του; Εξωπραγματικοί: 37.6 πόντοι και 27 ριμπάουντ, με την συνέχεια να διαφαινόταν υπέρλαμπρη. Η σεζόν 1961-62 ήταν η κορυφαία του καθώς μετρούσε ανά αγώνα 50.4 πόντους και 25.7 ριμπάουντ! Είχε την ατυχία να πέσει πάνω στην τρομερή δυναστεία των Celtics του Red Auerbach, κάτι που τον ανάγκασε να περιμένει μέχρι το 1968, όντας πλέον παίκτης των 76ers, για να κατακτήσει το πρώτο του δαχτυλίδι απέναντι μάλιστα στην προηγούμενη ομάδα του τους Warriors, που πλέον έδρευαν στο San Francisco. Την επόμενη χρονιά οι Celtics του Bill Russell, απέκλεισαν και πάλι τους Sixers με τον “Wilt the Stilt” να τελειώνει τη χρονιά όντας πρώτος στις assist (8.2 ανά αγώνα), βλέποντας το ίδιο καλοκαίρι την ομάδα του να τον στέλνει στο Los Angeles για λογαριασμό των Lakers. Εκεί θα έβρισκε τους Jerry West και Elgin Baylor, με τους οποίους έκαναν τους «Λιμνανθρώπους» μια από τις κορυφαίες ομάδες όλων των εποχών. Έμεινε στην «πόλη των αγγέλων» για 5 χρόνια οδηγώντας την σε 4 τελικούς και 1 πρωτάθλημα (1972) στο οποίο και αναδείχθηκε Finals MVP. Την ίδια σεζόν ωστόσο έκαναν ρεκόρ για την εποχή κλείνοντας την κανονική διάρκεια με 69 νίκες και 13 ήττες, έχοντας 33 σερί νίκες, ρεκόρ που ισχύει μέχρι και σήμερα.
***Το αξιοσημείωτο της υπόθεσης είναι ότι το ρεκόρ τους έσπασε από τους Milwaukee Bucks των Oscar Robertson και Kareem Abdul Jabbar. Η ίδια ομάδα έσπασε και το 2ο μεγαλύτερο σερί νικών του NBA, αυτό των 28 νικών των Warriors (το οποίο όμως συνδέεται μέσω 2 σεζόν) με το triple double του Γιάννη Αντετοκούνμπο. ***


Το 1973 ο Chamberlain θα αποχωρούσε από τη δράση για να προπονήσει τους San Diego Conquistadors που αγωνίζονταν στο πρωτάθλημα του ABA. Αποσύρθηκε από τη δράση έχοντας 30.1 πόντους, 22.9 ριμπάουντ και 4.4 assist κατά μέσο όρο. Αναδείχθηκε συνολικά 4 φορές MVP, 13 φορές All Star και μια (1960) MVP του All Star Game. Συμπεριλήφθηκε 7 φορές στην All-NBA First Team, 2 φορές στην All-NBA Defensive Team, ενώ 7 χρονιές υπήρξε NBA Scoring Champion, 11 χρονιές NBA Rebound Champion και 1 χρονιά NBA Assist Leader. Το νούμερο με το οποίο αγωνιζόταν, το 13, αποσύρθηκε και από τις 3 ομάδες που αγωνίστηκε (76ers, Warriors, Lakers και από το πανεπιστήμιο του Kansas), ενώ δεν πρέπει βεβαίως να παραλείψουμε μερικά από τα ιστορικά – στοιχειωμένα ρεκόρ που κατέχει και πιθανότατα δεν θα σπάσουν ποτέ:
• Έχει τους πιο πολλούς πόντους σε έναν αγώνα (100 απέναντι στους Knicks στις 2 Μαρτίου του 1962 με σκορ 169-147 για τους 76ers).
• Τους περισσότερους πόντους κατά μέσο όρο σε μια χρονιά (50.4 το 1961-62).
• Τους περισσότερους συνολικούς πόντους σε μια χρονιά (4.029 επίσης το 1961-62, ο μοναδικός παίκτης που σε μια χρονιά έχει σπάσει το φράγμα των 4.000 πόντων).
• Τα περισσότερα ριμπάουντ σε έναν αγώνα (55 απέναντι στους Celtics, στις 24 Νοέμβρη του 1960).
• Τα περισσότερα ριμπάουντ κατά μέσο όρο σε μια χρονιά (27.2 το 1960-61).
• Τα περισσότερα συνολικά ριμπάουντ σε μια χρονιά (2.149, την ίδια χρονιά).
• Τα περισσότερα λεπτά συμμετοχής κατά μέσο όρο σε μια χρονιά (48.52 τη σεζόν 1961-62).
• Ποσοστό στα σουτ εντός πεδιάς σε μία σεζόν: 72.7% με τους Lakers την περίοδο 1972/73, την τελευταία του στο πρωτάθλημα.
• Βρίσκεται στην 5η θέση των σκόρερ όλων των εποχών με 31.419 πόντους και στην 1η των ριμπάουντερ όλων των εποχών με 23.924 ριμπάουντ.
• Ο μοναδικός παίκτης στην ιστορία του ΝΒΑ που έχει πετύχει double triple-double: Άλλο ένα απίστευτο επίτευγμά του: Double-triple double πετυχαίνει ένας παίκτης όταν έχει +20 σε τρεις διαφορετικές στατιστικές κατηγορίες. Το κατάφερε και αυτό όταν σε έναν αγώνα κόντρα στους Pistons στις 2 Φεβρουαρίου 1968 όταν είχε 22 πόντους, 25 ριμπάουντ και 21 ασίστ!
• Ο μοναδικός παίκτης στην ιστορία του ΝΒΑ που έχει πετύχει quadruple double-double: Τι σημαίνει αυτό; Ότι τελείωσε έναν αγώνα έχοντας +40 σε δύο στατιστικές κατηγορίες (πόντοι, ριμπάουντ ή ασίστ). Το γεγονός γίνεται ακόμα πιο εντυπωσιακό αν σκεφτεί κάποιος ότι ο Chamberlain έχει καταφέρει κάτι τέτοιο πέντε φορές στην καριέρα του, έχοντας +40 πόντους και +40 ριμπάουντ!
Και πολλά πολλά ακόμα που… δεν θα μας φτάσουν οι σελίδες του Word για να αναφέρουμε. Κρατήστε υπ’ όψιν πως σε πολλά από τα προαναφερθέντα ρεκόρ κατέχει και την 2η ή και 3η θέση.
Ο άνθρωπος που σύμφωνα με δηλώσεις του είχε πάει με περισσότερες από 20.000 γυναίκες στη ζωή του γεννήθηκε στις 21 Αυγούστου του 1936 και πέθανε στις 12 Οκτώβρη του 1999 σε ηλικία 63 ετών.


***Στη φωτογραφία απεικονίζεται στην πάνω σειρά στο κέντρο ο μαθητής ακόμα Wilt σε μια φωτογραφία στο σχολείο με τους συμμαθητές του.
Rest In Peace LEGEND!
(Via Fundamentals)