Πως να φάνε τα παιδιά, περισσότερα φρούτα και λαχανικά! (pics)

531

Πόσες φορές έχετε ακούσει τη μαμά να παραπονιέται ότι τα παιδιά της δεν τρώνε τόσα φρούτα ή λαχανικά απαιτείται; Ε, λοιπόν η διατροφολόγος-διαιτολόγος Κλεοπάτρα Κετσελίδη σας δίνει πέντε έξυπνα tips ώστε να απολαύσουν τα παιδιά σας γνωστά, λαχταριστά εδέσματα τα οποία όμως περιέχουν τις ποσότητες φρούτων ή λαχανικών που θέλουμε να λαμβάνουν! 

Αν και το να κρύβουμε φρούτα και λαχανικά στα γεύματα των παιδιών, δεν θεωρείται ιδανική πρακτική, διότι έτσι δεν υιοθετούν υγιεινές διατροφικές συνήθειες για το υπόλοιπο της ζωής τους, καθώς θα είναι συνηθισμένα σε «λιχουδιές» χωρίς να γνωρίζουν ότι περιέχουν φρούτα και λαχανικά!

Τι γίνεται ωστόσο αν το παιδί αρνείται πεισματικά να φάει οτιδήποτε βγάζει η  μαμά γη;

Αρχικά λοιπόν τα «κρύβουμε» σε φαινομενικά ανθυγιεινά φαγητά και στη συνέχεια εντάσσουμε σταδιακά και ωμά φρούτα και λαχανικά έως ότου τα συνηθίσουν και τα εντάξουν μόνιμα στο καθημερινό τους διαιτολόγιο.

 

5 ιδέες για να φάνε τα παιδιά σας υγιεινά και απολαυστικά!

 

  1. Αγαπημένη PIZZA

www.allstarbasket.gr

Ποιος είπε οι η πίτσα είναι ανθυγιεινή; Η πίτσα μπορεί να γίνει τρομερή κρυψώνα λαχανικών .

  • Στην πιο απλή μορφή αγοράστε πίτες σουβλακιού ολικής άλεσης και ζεστάνετέ τις για λίγα λεπτά στον φούρνο ή την τοστιέρα
  • απλώστε φρέσκια σάλτσα ντομάτας με λαχανικά: ντομάτα, καρότο, πιπεριά, μαϊντανό, κρεμμύδι à πολτοποιήστε τα όλα μαζί και βράστε τα όπως θα βράζατε συνήθως μια σάλτσα ντομάτας
  • προσθέστε κομμάτια φρέσκιας ντομάτας, μανιταριών, (πιπεριάς).
  • Από πάνω απλώστε τυρί (healthy tip: regato light, υψηλή πρωτεΐνη και ασβέστιο, χαμηλά λιπαρά και νάτριο) και βραστή γαλοπούλα ή ψιλοκομμένο κοτόπουλο.

Την ίδια σάλτσα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για μακαρόνια ολικής με κόκκινη σάλτσα ή κιμά, κοτόπουλο στην κατσαρόλα, πατάτες γιαχνί κ.α

 

  1. Πουρές πατάτας

 

www.allstarbasket.gr

Ίσως και ο πιο εύκολος και ασφαλής τρόπος να φάει το παιδί σας κουνουπίδι, γλυκοπατάτα (χαμηλότερος γλυκαιμικός δείκτης, υψηλά καροτενοειδή, υψηλή βιταμίνη Α κ.α) και γογγύλια (λευκοί βολβοί που μοιάζουν με παντζάρια).

Απλά  βράστε ξεχωριστά  τα λαχανικά και πολτοποιήστε τα με φρέσκο γάλα και τριμμένο τυρί  για αποκτήσει ο πουρές πιο συνεκτική υφή. (tasty tip: προσθέστε 1 γεμάτη κουταλιά της σούπας μουστάρδα για 4 μερίδες πουρέ)

 

  1. Κέικ μπανάνας

 

www.allstarbasket.gr

 

Αντικαταστήστε το απλό κέικ με βούτυρο και ζάχαρη με ένα υγιεινό κέικ μπανάνας με μέλι. Τα παιδιά σας δεν θα καταλάβουν ποτέ ότι τρώνε περίπου μισή μπανάνα σε κάθε κομμάτι. Μπορείτε να προσθέσετε σταφίδες, ξηρούς καρπούς,  berries (υπάρχουν κατεψυγμένα σε μεγάλα σούπερ μάρκετ) και κομματάκια μαύρης σοκολάτας για να  γίνει ακόμα πιο θελκτικό για τα παιδιά.

  1. 2 κούπες αλεύρι ολικής
  2. 3 λιωμένες μπανάνες
  3. 2 μεγάλα αγά
  4. ¼ κούπας γιαούρτι
  5. ¼ κούπας γάλα
  6. 1 βανίλια
  7. 3 κουταλιές της σούπας μέλι
  8. 1 κουταλιά του γλυκού baking powder
  9. 1 κουταλιά του γλυκού μαγειρική σόδα
  10. 1 + 1/2 κούπα παγωμένα berries

Αναμειγνύομε και ψήνουμε για 45’ στους 180 βαθμούς.

 

  1. Παγωτό

 

www.allstarbasket.gr

Και όμως το παγωτό είναι μια πολύ λαχταριστή λύση για να κρύψετε όσα φρούτα θέλετε και το παιδί σας θα σας ζητάει συνέχει μια μπάλα.

Κόψτε μπανάνες σε κομμάτια και βάλτε τις στην κατάψυξη  για 2-3 ώρες μέχρι να παγώσουν. Στη συνέχεια βάλτε τις στο μπλέντερ μαζί με μέλι (1 μπανάνα/1 κουταλιά μέλι) και πολτοποιήστε τες. Αυτή θα είναι και η βάση για το παγωτό σας, από εκεί  και πέρα προσθέστε κακάο, berries, φράουλες, ροδάκινο, ξηρούς καρπούς και ό,τι άλλο θέλετε για ένα απολαυστικό απογευματινό σνακ  (αυξήστε την ποσότητα του μελιού με κάθε προσθήκη υλικού για πιο κρεμώδη και συνεκτική υφή).

 

  1. BURGER

Το (σπιτικό) μπέργκερ δεν είναι ανθυγιεινό!!!

Ποτέ δεν κατάλαβα γιατί το μοσχαρίσιο μπιφτέκι με σαλάτα και μια φέτα ψωμί είναι υγιεινό, ενώ αν όλα αυτά τα βάλεις το ένα πάνω στο άλλο είναι junk.

Τα παιδιά σας δεν θα διαμαρτυρηθούν ποτέ αν δουν ντομάτα, μαρούλι και κρεμμύδι μέσα στο μπέργκερ τους, ενώ αντίθετα δεν θα τους αρέσουν και πολύ διπλά από το μπιφτέκι του.

Γι αυτό λοιπόν

  • επιλέξτε πολύσπορα ψωμάκια μπέργκερ
  • φτιάξτε άπαχο μοσχαρίσιο μπιφτέκι από ποντίκι με ελάχιστη φρυγανιά (+ ψιλοκομμένα λαχανικά αν θέλετε)
  • ετοιμάστε μια σος με γιαούρτι, άνηθο και ελάχιστη μαγιονέζα light και κέτσαπ
  • τυρί regato
  • μαρούλι, ντομάτα, κρεμμύδι (ή calslow à λάχανο, καρότο, ξύδι και πολύ λίγη light μαγιονέζα)

 

Σε επόμενο άρθρο θα πάμε στο επόμενο βήμα θα δούμε πως να κάνετε τα παιδιά σας να θέλουν να φάνε φρέσκα φρούτα και λαχανικά.

ΠΗΓΗ:allstarbasket