Ποσειδώνας Μηχανιώνας: Επίσημη ανακοίνωση-απάντηση στην ΑΕΕ Τούμπας

206

Η διοίκηση του Ποσειδώνα Μηχανιώνας εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση-απάντηση στην ΑΕΕ Τούμπας και στο βίντεο που αναρτήθηκε για τον μεταξύ τους αγώνα:

«Ο Αθλητικός Σύλλογος Ποσειδών Νέας Μηχανιώνας επιθυμώντας να δώσει οριστική απάντηση και να τοποθετήσει τα γεγονότα στη πραγματική τους διάσταση σχετικά με όσα συνέβησαν στις 07.12.2012 στον αγώνα πρωταθλήματος Β’ ΕΚΑΣΘ με αντίπαλο την συμπαθή ομάδα της Α.Ε.Ε. Τούμπας, δηλώνει τα εξής:

Ο αγώνας διεξήχθη σε άριστο αθλητικό κλίμα μεταξύ των δύο ομάδων. Οι παράγοντες, οι προπονητές και όλοι οι αθλητές των ομάδων, μεταξύ των οποίων είναι και αυτοί που διεσύρθησαν από άρθρο και βίντεο, τα οποία αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα της Α.Ε.Ε. Τούμπας, όπως διεξοδικώς παρατίθεται κατωτέρω, επέδειξαν υποδειγματική συμπεριφορά κατά τη διάρκεια του.

Το πρώτο ημίχρονο της συνάντησης κύλισε ομαλά με τους 24 παίχτες των ομάδων να μην αντιμετωπίζουν κανένα ιδιαίτερο πρόβλημα και απολύτως συμμορφωμένους στους κανόνες του παιχνιδιού. Με την έναρξη του δευτέρου ημιχρόνου κι ενώ η ομάδα μας είχε αποκτήσει προβάδισμα δώδεκα πόντων, οι οπαδοί της φιλοξενούμενης ομάδας  Α.Ε.Ε.Τ. και κυρίως η κύρια με τα ξανθά μαλλιά και ο κύριος με τα γυαλιά και το μπλε μπουφάν που διακρίνονται στο επίμαχο βίντεο με προφανή σκοπό την αλλαγή της ροής του αγώνα και τον αποσυντονισμό των παιχτών μας, άρχισαν να επιτίθενται λεκτικά σε κάποιους από τους παίκτες μας της ομάδας μας. Το ως άνω συμβάν μέχρι αυτού του σημείου ήταν απολύτως φυσιολογικό και συναντάται σε όλα τα γήπεδα. Οι οπαδοί, όμως, της φιλοξενούμενης ομάδος μόλις διαπίστωσαν, ότι έχουν αποσυντονίσει τους παίκτες μας συνέχισαν με χυδαίους χαρακτηρισμούς. Η συμπεριφορά των οπαδών της Α.Ε.Ε.Τ. ήταν πλέον ανεξέλεγκτη με αποτέλεσμα οι φίλαθλοι της ομάδος μας να προσπαθούν με ήπιο τρόπο και σε κόσμια πλαίσια να κατευνάσουν τα πνεύματα.

Η κατάσταση αυτή συνεχίστηκε για τα δύο εναπομείναντα δεκάλεπτα με εντόνους διαπληκτισμούς μεταξύ των οπαδών της Α.Ε.Ε.Τ. και των αθλητών μας, αφού συνεχώς οι τελευταίοι δέχονταν ύβρεις. Το παιχνίδι τέλειωσε  με τους οπαδούς της Α.Ε.Ε.Τ. να πετυχαίνουν αυτό που είχαν σχεδιάσει. Η ομάδα μας δέχθηκε 53 πόντους στο δεύτερο ημίχρονο χάνοντας το παιχνίδι, ενώ είχε δεχθεί 22 πόντους στο πρώτο ημίχρονο.

Στο τέλος του παιχνιδιού μετά τις ανταλλαγές των φιλοφρονήσεων από τους παίκτες και των δύο ομάδων και την αποχώρηση των διαιτητών και παρατηρητών, οι οποίοι δεν σημείωσαν το παραμικρό στο φύλλο αγώνα, ένας από τους παίχτες μας που είχε δεχθεί ύβρεις κατευθύνθηκε προς την κερκίδα, ζητώντας απλώς εξηγήσεις για αυτή τη στάση τους, όμως η αντίδραση των οπαδών της Α.Ε.Ε.Τ. ήταν άκρως ειρωνική και χλευαστική. Σε όλη αυτή την ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα ορισμένοι αθλητές μας αντέδρασαν υπό το καθεστώς της έντασης του αγώνα και της συνεχιζόμενης εκτόξευσης ύβρεων στο πρόσωπο τους.

Ακολούθως, σε απάντηση του άρθρου υπό τον τίτλο «Εμετός» και του βίντεο υπό τον τίτλο «Επεισόδια στο χθεσινό παιχνίδι Ποσειδώνα Μηχανιώνας ΑΕΕ Τούμπας», τα οποία αναρτήθηκαν στις 08.12.2012 στην ιστοσελίδα της ομάδος καλαθοσφαίρισης Α.Ε.Ε. Τούμπας και αφορούν τον ως άνω μεταξύ μας αγώνα στις 07.12.2012 παραθέτουμε αναλυτικά τα εξής:

Κατ’ αρχάς αρνούμαστε όλους τους υβριστικούς χαρακτηρισμούς για τους αθλητές της ομάδας καλαθοσφαίρισης ανδρών του ιστορικού Συλλόγου μας, οι οποίοι περιέχονται στο παραπάνω άρθρο υπό τον τίτλο με την ονειδιστική και καταφρονητική λέξη «Εμετός», όπως «ντροπή για τους εαυτούς τους και την πόλη τους», «τραπουκισμοί», «ηρωικά νταηλίκια», «δυσφημούν το άθλημα» κ.ο.κ. καθώς και τα χυδαία πεζοδρομιακού επιπέδου σχόλια, τα οποία περιέχονται στο προαναφερθέν βίντεο και για τα οποία δεν θα μπούμε στη διαδικασία να τα αναπαράγουμε.

Οι εξυβριστικοί και συκοφαντικοί χαρακτηρισμοί, τους οποίους χρησιμοποίησαν οι δημιουργοί του άρθρου και του βίντεο, προσβάλλουν δε καταφανώς την τιμή και υπόληψη και την εν γένει προσωπικότητα των αθλητών μας, ως μελών της τοπικής κοινωνίας της Μηχανιώνας, αλλά και ως μελών της αθλητικής κοινότητας της καλαθοσφαίρισης, αφού σκιαγραφούν μια εντελώς αρνητική για αυτούς εικόνα και αμφισβητούν τις αξίες τους, αποδίδοντάς τους την πράξη της αναίτιας πρόκλησης επεισοδίων στους αθλητικούς χώρους.

Ειδικότερα, οι λέξεις και οι φράσεις που χρησιμοποίησε ανενδοίαστα ο συντάκτης του άρθρου και των σχολίων του βίντεο, είχαν σημείο αναφοράς και αποκλειστικό στόχο τον Σύλλογο μας και τους αθλητές μας και ήταν πρόσφορες να βλάψουν, όπως και πράγματι έβλαψαν, την τιμή και την υπόληψή τους, ολόκληρο δε το κείμενο ενείχε, κατά την αντικειμενική εκτίμηση, το στοιχείο της συκοφαντικής δυσφήμισης, της εξύβρισης, του χλευασμού και της σπίλωσης της αθλητικής ύπαρξης και της προσωπικής υπόστασης των αθλητών μας, παρουσιάζοντάς τους ως «τραμπούκους».

Από όσα προαναφέρθηκαν, προκύπτει ότι το άρθρο και τα σχόλια του βίντεο δεν συντάχθηκαν από δικαιολογημένο ενδιαφέρον, γιατί ο συντάκτης αυτών ξέφυγε εντελώς από το έργο της ενημέρωσης του φίλαθλου κόσμου. Η «κριτική» των δρώμενων μοναδικό σκοπό είχε να θίξει τους αθλητές μας, ως φορείς των συγκεκριμένων ιδιοτήτων, εφόσον μπορούσε και όφειλε, αν ήθελε να μας ασκήσει απλώς κριτική, να χρησιμοποιήσει λέξεις και φράσεις ευπρεπείς και ηπιότερες, ενόψει της αθλητικής, επαγγελματικής, και κοινωνικής θέσης των αθλητών μας και όχι τις αναφερθείσες που ήταν ιδιαίτερα μειωτικές και οι οποίες δεν ήταν ούτε αναγκαίες ούτε αντικειμενικά επιβεβλημένες ούτε, τέλος, εξασφάλιζαν την ενημέρωση του κοινού.

Επιπλέον, αποσιωπάται τεχνηέντως η επί τέσσερα δεκάλεπτα συνεχής και διαρκώς εντεινόμενη πρόκληση και λεκτική επίθεση με ύβρεις και απειλές κατά των αθλητών μας και μελών της οικογένειας τους από τους «οπαδούς» της φιλοξενούμενης ομάδας, οι οποίοι προκαλούσαν με τη ανεκδιήγητη και καταδικαστέα συμπεριφορά τους. Σημειωτέον, ότι η πρόκληση και η χρήση ακατονόμαστων φράσεων από τους συγκεκριμένους «οπαδούς» εντάθηκε «συμπτωματικά» στην αρχή του τρίτου δεκαλέπτου και ενώ η ομάδα μας προηγείτο της φιλοξενούμενης. Η επιλεκτική προβολή στιγμιότυπων και η εκκωφαντική σιωπή της φιλοξενούμενης ομάδας για τη στάση των οπαδών της φανερώνουν τα πραγματικά ελατήρια των ενεργειών του συντάκτη του άρθρου και των σχολίων του βίντεο.

Υπογραμμίζουμε, ότι στο «εξαιρετικά» στημένο θεατρικά με υβριστικά σχόλια βίντεο, καθίσταται ξεκάθαρο, ότι το μένος τους δεν σταμάτησε ούτε σε αθλητές μας, οι οποίοι αν και  προσπαθούσαν να ηρεμήσουν με κάθε τρόπο τα πνεύματα, παρ’ όλα αυτά διασυρθήκαν και αυτοί στο επίμαχο βίντεο.

Συνεπώς, υπήρξε ενσυνείδητη υπέρβαση του καθήκοντος ενημέρωσης, με άμεσο στόχο την προσβολή της τιμής και της υπόληψης των αθλητών μας με τη διατύπωση των εξυβριστικών χαρακτηρισμών πέραν του ηθικώς, αλλά και του ποινικώς κολάσιμου, επιτρεπτού. Εν γνώσει της αναλήθειας παρουσίασαν τους αθλητές μας ως άτομα με επιλήψιμη ηθική υπόσταση, αθλητικά άσωτους και επιρρεπείς σε επεισόδια . Αμφισβήτησαν με τρόπο κατακριτέο και ουσία παράνομο την προσωπικότητα και την υπόσταση του ονόματος τους στον αθλητικό και κοινωνικό τους περίγυρο, προκαλώντας ακόμη και αναρίθμητα προβλήματα στον επαγγελματικό και οικογενειακό τους περιβάλλον.

Οι προθέσεις τους, δυστυχώς, για τους ίδιους είναι φανερές. Αποκλειστικός σκοπός του δημιουργού ήταν εν τέλει η διαπόμπευση, ο διασυρμός και ο εξευτελισμός του Συλλόγου μας με τη χωρίς ντροπή προσπάθεια καταπάτησης του κύρους και της ιστορίας και όχι η  χωρίς περιστροφές αποτύπωση της πραγματικότητας, ως όφειλε.

Όλες τις προηγούμενες ημέρες περιμέναμε υπομονετικά από τους διαχειριστές της ιστοσελίδας της Α.Ε.Ε. Τούμπας να αντιληφθούν το ατόπημα στο οποίο υπέπεσαν, όμως μάταια. Επέμειναν να διατηρούν μέχρι και σήμερα το επίμαχο άρθρο και το βίντεο συνεχίζοντας να εκφράζουν την καταφρόνηση τους στο Σύλλογο και τους αθλητές μας. Υπογραμμίζουμε το γεγονός, ότι η ως άνω συνεχιζόμενη παραβίαση κάθε αθλητικής και ενημερωτικής δεοντολογίας είχε ως αποτέλεσμα να αναρτηθούν αυτά σε όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καθιστώντας την ένταση του δόλου των εμπνευστών αυτών των ανοσιουργημάτων, ακόμη μεγαλύτερη.

Για τους λόγους αυτούς ζητούμε μετ’ επιτάσεως να προβεί η Α.Ε.Ε. Τούμπας σε διορθωτική δήλωση με ανάκληση όλων των υβριστικών και συκοφαντικών χαρακτηρισμών κατά των αθλητών μας. Ακολούθως δε, να εξαλείψει το συγκεκριμένο βίντεο από τη ιστοσελίδα της και με δική της επιμέλεια να ενημερώσει χωρίς καμία χρονική καθυστέρηση τις ιστοσελίδες, τα ιστολόγια και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα οποία το έχουν αναρτήσει, να το αποσύρουν αμέσως.

Σε διαφορετική περίπτωση, δηλώνουμε, με την επιφύλαξη παντός νομίμου δικαιώματος μας και έναντι παντός υπεύθυνου, ότι θα επιδιώξουμε δια της δικαστικής οδού την ικανοποίηση των αξιώσεων μας και τη με κάθε νόμιμο τρόπο προάσπιση των συμφερόντων και δικαιωμάτων του Συλλόγου και των αθλητών μας. Επίσης, επιφυλασσόμαστε για οποιαδήποτε μελλοντική δοκιμασία μας αναφορικά στην προσβολή της τιμής και της υπόληψης των αθλητών μας και του κλονισμού της φήμης μας και της αθλητικής μας φερεγγυότητας και αξιοπιστίας του Συλλόγου και των αθλητών μας. Επιφυλασσόμαστε περαιτέρω και για οποιαδήποτε επίπτωση στην πορεία τους σε κοινωνικό επίπεδο και όλων όσων ενδεχομένως προκαλέσει σε αυτούς η παράνομη σε βάρος τους συμπεριφορά και οι αντανακλαστικές συνέπειες αυτής μελλοντικά, συνυπολογιζομένης της ζημίας μας  και του μεγέθους και της βαρύτητας των πράξεων των δημιουργών του άρθρου και του βίντεο, αλλά και των διαχειριστών της ιστοσελίδας της Α.Ε.Ε.Τ. και των εν γένει συνεπειών παράνομης συμπεριφοράς τους.

Ο Α.Σ. Ποσειδών Μηχανιώνας θα ήθελε να γνωστοποιήσει προς πάσα κατεύθυνση, ότι η ομάδα μας αγωνίζεται στα πρωταθλήματα της Ε.ΚΑ.Σ.Θ. από το έτος 1980 με παρουσίες σε φάιναλ φορ και κατακτήσεις πρωταθλημάτων και κυπέλλων, δίδοντας ιδιαίτερο βάρος στα τμήματα υποδομής. Το ανδρικό μας τμήμα καλαθοσφαίρισης στελεχώνεται, κυρίως, από αθλητές, οι οποίοι στο μεγαλύτερο ποσοστό προέρχονται από τις ακαδημίες του Συλλόγου μας και υπερασπίζονται μη αμειβόμενοι τα αθλητικά και αγωνιστικά ιδεώδη του Συλλόγου, αλλά και του αθλήματος.

Είμαστε υπερήφανοι για όλους, ανεξαιρέτως, τους αθλητές του Συλλόγου μας. Είναι όλοι τους φορείς κοινωνικών αξιών με αθλητικό ήθος και  προσωπική ακεραιότητα, η διαπαιδαγώγηση και η ανατροφή των οποίων υπήρξε υποδειγματική. Μια άτυχη στιγμή δεν θα σταθεί ικανή να ακυρώσει την αθλητική και κοινωνική τους πορεία. Θα τους στηρίζουμε ολόψυχα με όλες τις δυνάμεις μας ηθικές και οικονομικές. Αποτελούν αξιόμαχες μονάδες της πρώτης γραμμής του Συλλόγου μας. Το προσωπικό τους κύρος, η αθλητική τους αξιοπιστία και η ηθική τους ακεραιότητα είναι για τη Διοίκηση του Συλλόγου μας δεδομένα και αδιαπραγμάτευτα

Είναι και θα είναι ΑΘΛΗΤΕΣ με κεφαλαία γράμματα και χωρίς εισαγωγικά».