Πορτοκαλί Σκέψεις από τον Δημήτρη Κυριακού:Ο Γητευτής του Ρυθμού

183

Ο Frosty Westering, ο θρυλικός προπονητής του Pacific Lutheran University είπε ότι «Η “μεγάλη στιγμή” δεν είναι ένα μέρος. είναι η κατάσταση της καρδιάς. Δεν είναι κάτι που παίρνεις. Είναι κάτι που γίνεσαι».  Ο Ολυμπιακός παίζει για την «μεγάλη στιγμή» τόσο στις καλές όσο και στις κακές μέρες και έγινε μια ομάδα που είναι πολύ δύσκολο για κάποιον να ανταγωνιστεί. Οι παίκτες του Παναθηναϊκού για αλλαγή έπαιξαν σαν να ανήκαν σε αυτή τη «μεγάλη στιγμή», έχοντας τη νίκη στην καρδιά τους και βάζοντας την ψυχή τους στο παιχνίδι τους τουλάχιστον για λίγο αν όχι για το υπόλοιπο της σεζόν.

«Οι πρωταθλητές δεν γίνονται πρωταθλητές όταν κερδίζουν ένα παιχνίδι, αλλά τις ώρες, τους μήνες και τα χρόνια που τους παίρνει για να προετοιμαστούν γι’ αυτό»

Michael Jordan

Το να κερδίζει ο Ολυμπιακός ένα παιχνίδι όταν «καίει» απέναντι σε μια ομάδα που δεν μπορεί να «ματσάρει» αμυντικά είναι ένα μεγάλο επίτευγμα. Στο παρελθόν έδωσα έμφαση στα αρχικά προβλήματα του Ολυμπιακού στην αμυντική λειτουργεία καθώς και στην προβλέψιμη σειρά αλλαγών και χαίρομαι που ο coach Μπαρτζώκας «απάντησε» σε αυτό. Δεν θα μείνω στη μεγάλη εμφάνιση του Βεζένκοφ ή του McKissic που ήταν η αιχμή του δόρατος για την ομάδα τους, αλλά θα μπω στους βαθύτερους λόγους για τους οποίους ο Ολυμπιακός κέρδισε ένα πολύ αμφισβητούμενο παιχνίδι από πλευράς σκορ.

Σε μια μέρα που ο Ολυμπιακός είχε 28% στο τρίποντο και έχασε τα ριμπάουντ με 32-25, το να «ξεφύγει» με ένα «W» από ένα μία σκληρή έδρα απέναντι σε μια πολύ ταλαντούχα ομάδα είναι από μόνο του ένα μνημειώδες επίτευγμα. Η Zalgirisκατάφερε να σκοράρει το 46% των σουτ τριών πόντων και ξεπέρασε τον Ολυμπιακό στις δευτερεύουσες στατιστικές κατηγορίες έχοντας περισσότερους fast break points, πόντους από λάθη και πόντους δεύτερης ευκαιρίας.

Ο coach Μπαρτζώκας κατά τη διάρκεια ενός χαμένου παιχνιδιού έκανε μια απλή δήλωση με μια ερώτηση. «Δεν ξέρω πώς χάσαμε αυτό το παιχνίδι». Η ίδια ερώτηση θα μπορούσε να υποθεί από την Zalgiris και η απάντηση να ξεπεράσει τις απλές επιλογές των τελευταίων λεπτών ή και δευτερολέπτων ή ένα φάουλ που θα μπορούσε να είχε σφυριχτεί και δεν σφυρίχτηκε. Για να μάθουμε πώς ο Ολυμπιακός κατάφερε να «κλέψει» αυτή τη νίκη πρέπει να αναζητήσουμε την απάντηση στα βασικά στατιστικά των σουτ δύο πόντων όπου ο Ολυμπιακός είχε 66,7% σε συνδυασμό με τις 23 assist του, και στα στατιστικά που περιλαμβάνουν τα λιγότερα λάθη του Ολυμπιακού που είχε 12 έναντι 20 του αντιπάλου.

Για αρχή το Steal Turnover Ratio (STL/TOV) του Ολυμπιακού σε αυτό το παιχνίδι ήταν 1.167 σε σύγκριση με 0.150 της Zalgiris και αυτό δείχνει έλεγχο ρυθμού και κατοχής. Σε περιπτώσεις όπου το παιχνίδι είναι είτε κοντά είτε ένας αντίπαλος σκοράρει με υψηλότερο ποσοστό, η ομάδα που έχει τον έλεγχο και με υψηλότερο STL / TOV έχει ενδεχόμενα και μεγαλύτερη πιθανότητα να κερδίσει το παιχνίδι.

Το τελευταίο τριτογενές στατιστικό προέρχεται από τον τύπο του Floor Percentage (FP) όπου η εξίσωση των επιτυχημένων προσπαθειών, των επιθετικών ριμπάουντ, των προσπαθειών για καλάθι και των λαθών παρέχει την πραγματική σύνοψη του παιχνιδιού. Το FP του Ολυμπιακού ήταν 53,7% και το FP της Zalgiris ήταν 52,8%, γεγονός που περιγράφει με ακρίβεια το τελικό αποτέλεσμα. Είναι πολύ σημαντικό να καταλάβουμε ότι δεν απεικονίζουν όλοι οι τύποι, οι εξισώσεις ή οι στατιστικές αναπαραστάσεις μια αληθινή εικόνα ενός παιχνιδιού και οι προπονητές σε πολλές περιπτώσεις πρέπει να αναζητήσουν βαθύτερα αιτίες από το προφανές.

«Η αποτυχία δεν προέρχεται από την ήττα, αλλά από τη μη προσπάθεια»

Larry Brown

Αν και μπορούσε κανείς να δει ξεκάθαρα τα ίδια προβλήματα στα deny down  και στις συνδυασμένες άμυνες, ο Παναθηναϊκός έβαλε μια προσπάθεια και ξεπέρασε τον κακό εαυτό του δημιουργώντας ένα διαφορετικό είδος παιχνιδιού. Το παιχνίδι ήταν απλό, με μεγαλύτερο rotation αλλά τα σημαντικά στοιχεία έχουν να κάνουν με το ότιπαίκτες που δεν πάσαραν στο παρελθόν –προσπάθησαν να πασάρουν, παίκτες που ήταν ανεπαρκείς στην άμυνα–προσπάθησαν να αμυνθούν και παίκτες που δεν τους ένοιαζε–τελικά νοιάστηκαν αρκετά.

Η Villeurbanne ξεπέρασε τον ΠΑΟ στις περισσότερες από τις κύριες στατιστικές κατηγορίες κατά μία “τρίχα” και παρόλο που ο Παναθηναϊκός ήταν ελαφρώς καλύτερος σε σουτ τριών πόντων από τον αντίπαλό του, ήταν προφανές ότι το μικρό πλεονέκτημα της Villeurbanne δεν ήταν αρκετό για να τους βοηθήσει να ξεπεράσουν την αντίσταση των “Πράσινων”. Οι παίκτες του ΠΑΟ έμοιαζαν πιο «χαλαροί» και περισσότερο ομάδα από τις προηγούμενες εμφανίσεις τους ή τουλάχιστον μια ομάδα που αναζητούσε αυτοεκτίμηση χρησιμοποιώντας συνέργεια.

Το πραγματικό στατιστικό παιχνίδι παίχτηκε στις δευτερεύουσες στατιστικές κατηγορίες όπου ο ΠΑΟ ξεπέρασε την Villeurbanne κατά 4 πόντους, οι οποίοι ήταν αρκετοί για να βγάλουν τον τελικό νικητή. Στα τριτογενή στατιστικά και κοιτάζοντας το Floor Percentage (FP) παρατηρούμε ότι ο Παναθηναϊκός είχε 54,7% ενώ ο Villeurbanne είχε περίπου 53,3%, γεγονός που εξηγεί την αποτελεσματικότερη πάσα, τον καλύτερο ρυθμό και έλεγχο.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η νίκη ήρθε λόγω μιας πολύ ισορροπημένης επίθεσης και ενός Bacon που θύμισε μόνο εν μέρει τον παλιό του εαυτό που αναζητούσε σκορ με κάθε κόστος. Ο Bacon, outscouted την Villeurbanne αφού η απόδοσή του περιλάμβανε 13 πόντους, 6 ριμπάουντ, 3 κλεψίματα και κυρίως 3 assist. Βασικά, έπαιξε διαφορετικά από ό, τι περίμενε ο αντίπαλος. Οι υπόλοιποι τέσσερις παίκτες που είτε σκόραραν με διψήφιο αριθμό είτε ήταν σχεδόν εκεί, ήταν απλά το «γλυκό κερασάκι» σε μια αρκετά σταθερή επιθετική απόδοση που χαρακτηρίστηκε από υψηλότερα επίπεδα ενέργειας.

Αρκετοί δημοσιογράφοι επιδόθηκαν σε κανιβαλιστικές συμπεριφορές για τον coachRadonjic και παρόλο που σε καμία περίπτωση δεν θέλω να υποτιμήσω τον coach Σερέλη υπάρχουν βασικές αρχές που θα καθοδηγήσουν την απόδοση του Παναθηναϊκού και δεν περιλαμβάνουν σχεδόν καμία προπονητική ικανότητα.  Οι δύο θεμελιώδεις αρχές περιλαμβάνουν την αντιπροσώπευση και τις μελλοντικά συμβόλαια. Ο ΠΑΟ, βρίσκεται στη διαδικασία απλής εκπροσώπησης για τους οπαδούς του και κάποιοι από τους παίκτες του θα παίξουν για μια θέση στο ρόστερ της επόμενης χρονιάς ενώ κάποιοι άλλοι για ένα καλύτερο συμβόλαιο κάπου αλλού. Είναι εξαιρετικά απίθανο η ομάδα να μας εκπλήξει ευχάριστα ή δυσάρεστα και μπορώ μόνο να ελπίζω να δω μια ομάδα παικτών να «προσπαθεί» και μια προσπάθεια αντίστοιχη με το μεγάλο όνομα του Παναθηναϊκού. 

Dimitrios Kyriakou Ph.D., ACC
FIBA & US Basketball Gold License Coach