Πορτοκαλί σκέψεις από τον Δημήτρη Κυριακού

166

Της αμύνης τα παιδιά

Ο τίτλος αναφέρεται στον Ολυμπιακό με θαυμασμό και στον ΠΑΟ μάλλον με σαρκασμό. Αυτή την  εβδομάδα η ανάλυση θα τονίσει βασικές τεχνικές αρχές και θα τις χρησιμοποιήσει σε συνδυασμό με δύο στατιστικές φόρμουλες, αυτή των κατοχών και την στατιστική φόρμουλα των πόντων ανά κατοχή. Μέσα από αυτό το πρίσμα θα προσπαθήσουμε να δώσουμε δεδομένα και όχι γνώμη για να βγουν κάποια συμπεράσματα για τα δύο παιχνίδια των εκπροσώπων μας.. Μια ομάδα μπάσκετ χρειάζεται 9 βασικά τεχνικά στοιχεία στο παιχνίδι της ομαδικής και ατομικής φύσης:


  1. Ατομική Άμυνα
  1. Ομαδική Άμυνα
  1. Αμυντικό Rebound
  1. Πρωτεύον Αιφνιδιασμό
  1. Δευτερεύον Αφνιδ/σμό
  1. Επιθετικό Rebound
  1. Αμυντική Επιστροφή
  1. Ταχύτατο OOB*
  1. Set Plays

*Out Of Bounds (OOB), Επιστροφή από την Baselineμετά από καλάθι ή βολές ή out.

Τα set plays τα έβαλα στο τέλος γιατί στο μοντέρνο ειδικά μπάσκετ είναι η επιλογή του τεχνικού τιμ αν η ομάδα θα παίξει «πιο ελεύθερα» ή «οργανωμένα σετ» ή ακόμη «κίνηση επιλογών» (motion). Παρόλα αυτά ακόμη κι αν μια ομάδα δεν έχει τα καλύτερα plays μπορεί έχοντας επιτυχία στις παραπάνω κατηγορίες να ισορροπεί.

Ο Ολυμπιακός πλέον τεχνικά δείχνει πολύ πιο ευέλικτος στις αλλαγές όπως και στην χρήση των παικτών κάτι που φάνηκε περίτρανα στα προηγούμενα παιχνίδια αλλά και ειδικά με την «τεράστια» Ρεάλ που φαινόνταν να μην έχει λύσεις απέναντι σε ένα διψασμένο, συγκεντρωμένο και ψυχωμένο Ολυμπιακό που ήθελε να γευτεί την πρωτιά της Ευρωλίγκα.

Με ατομικές αμυντικές προσπάθειες και ομαδική άμυνα για σεμινάριο, κατάφερε να πάρει 14 επιθετικά ριμπάουντ και 29 αμυντικά έναντι 11 και 25 της πολύ ψιλής και γρήγορης Ισπανικής ομάδας.

Συνυπολογίζοντας κανείς ότι είχε 4 λιγότερα κλεψίματα και μόλις 2 λιγότερα λάθη, κατάφερε να «φάει» μόλις ένα πόντο περισσότερο στον αιφνιδιασμό (11-12) αλλά να σκοράρει 21 πόντους από τα λάθη του αντιπάλου, με την Ρεάλ να πετυχαίνει μόλις 12  από λάθη του Ολυμπιακού.

Η εξίσωση του Team Possessions (TP) που προσμετρά κατ’ ουσίαν το σύνολο των προσπαθειών, rebound και λαθών ο Ολυμπιακός κατάφερε να έχει 56.73 έναντι μόλις 52.29 της Ρεάλ που τον κατατάσσει νικητή στη ποσότητα αλλά και στην ποιότητα της κάθε κατοχής, γιατί σε κάθε κατοχή κατάφερε να σκοράρει 0.86 πόντους έναντι 0.74 της Ρεάλ  (Points per Possession calculation, PPP).

Ο Ολυμπιακός λοιπόν δεν έχει παρά να συνεχίσει να αγωνίζεται με το ίδιο πάθος, την ίδια ομαδικότητα που μας δείχνει ότι οι μεγάλες ομάδες ακόμη και σε ημέρα κακού τρίποντου (23%) μπορούν να αντιπαρέλθουν κερδίζοντας τις υπόλοιπες στατιστικές κατηγορίες, τρέχοντας, παίζοντας δυνατή άμυνα, επιστρέφοντας γρήγορα και αναγκάζοντας τον αντίπαλο να νοιώθει συνεχώς «κυνηγημένος».

O ΠΑΟ στην άμυνα απέτυχε γιατί κατ’ ουσίαν η ομαδική του απόδοση έδωσε την δυνατότητα στην Virtus να σκοράρει 74 πόντους, 3 λιγότερους από τον μέσο όρο της των 77. Αντίθετα ο ΠΑΟ με μέσο όρο 78.5 κατάφερε μόλις να σκοράρει 64.

Στα αμυντικά rebound η Virtus είχε 32 με 22 του ΠΑΟ, 8 με 6 στα επιθετικά rebound και 40 με 28 στο σύνολο που σημαίνει ότι ο αντίπαλος είχε την δυνατότητα πολλαπλών επιθέσεων. Παρόλο που ο αντίπαλος δεν εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο τις επιθέσεις αυτές, κατάφερε να σκοράρει 3 πόντους παραπάνω που σε άλλη περίπτωση από μόνο του θα ήταν αρκετοί για να κερδίσει το παιχνίδι.

Στην εξίσωση λοιπόν του Team Possessions (TP) που προσμετρά το σύνολο των προσπαθειών, rebound και λαθών ο ΠΑΟ έχασε 48.7 έναντι 49.8 που είναι σημαντικό γιατί σε αυτόν τον τρόπο εξίσωσης και 0.1 διαφορά μπορεί να δώσει τον νικητή στον ρυθμό του παιχνιδιού. Σημαντικότερο όμως ότι στην προσμέτρηση των πόντων ανά κατοχή (ΡΡΡ) ο ΠΑΟ είχε 0.81 πόντους ανά κατοχή, ενώ η Virtus 0.93 πόντους ανά κατοχή.   

Για την αμυντική επιστροφή δεν μπορούμε να πούμε πολλά μέσω στατιστικής γιατί δεν έχουμε από την ευρωλίγκα σαν ποσοστό των αριθμό αιφνιδιασμών που δέχονται οι ομάδες ή που προσπαθούν. Αλλά το κομμάτι των rebound είναι σημαντικό στοιχείο και του αιφνιδιασμού αλλά και της επιστροφής και σε αυτό το παιχνίδι ο ΠΑΟ είχε 28 rebound όπως προαναφέραμε ενώ ο μέσος όρος είναι τα 34.

Δυστυχώς για τον ΠΑΟ ούτε ταχύτατο ΟΟΒ έχει, ούτε ισορροπημένη επίθεση φτάνει να δούμε το ότι η επίθεση δύο πόντων δεν ξεπερνά το 47% και τριών το 36% . Χρησιμοποιώντας ένα συγκριτικό στοιχείο θα πω ότι η Partisan που είναι 3 θέσεις πιο πάνω και αποτελεί στατιστική ανωμαλία γιατί έχει δεχτεί λιγότερους πόντους από αυτούς που έχει πετύχει, έχει 56% στο δίποντο και 38% στο τρίποντο.

Ο ΠΑΟ αντίθετα από αυτό που θα θέλαμε να πιστεύουμε δεν δείχνει πλέον κανένα σημάδι επιστροφής στις καλές μπασκετικές ημέρες και φοβάμαι πως για άλλη μία φορά ο οργανισμός του Παναθηναϊκού θα προσπαθήσει να «θεραπεύσει» το «σύμπτωμα» και όχι την «νόσο».

Πορτοκαλί σκέψεις από τον Δημήτρη Κυριακού

Dimitrios Kyriakou Ph.D., ACC
FIBA & US Basketball Gold License Coach