Πορτοκαλί Σκέψεις από τον Δημήτρη Κυριακού; «Μεγαλοσύνη Μέσα στην Φωτιά»

214

Ο Knute Rockne είπε «Δείξε μου έναν καλό και ευγενικό χαμένο και θα σου δείξω μια αποτυχία». Όπως στις περισσότερες πτυχές των αθλημάτων, υπάρχουν σημαντικά στοιχεία στο παιχνίδι που ξεπερνούν τη νίκη και την ήττα. Η «ηθική» του παιχνιδιού που ενισχύει την αθάνατη ιδέα του «άθλου», της ευγενούς προσπάθειας και άμιλλας. Το μεγαλείο του αθλητισμού που προτείνει την αριστεία σε όλες τις παραμέτρους που κάνουν το παιχνίδι αυτό που είναι. Αυτά τα χαρακτηριστικά δεν περιλαμβάνουν αγώνες αυτού του επιπέδου σε ένα γήπεδο μπάσκετ που προσομοιώνουν το MMA και ενδέχεται να κοστίσουν σε μία ή και στις δύο ομάδες την ικανότητα να ολοκληρώσουν και να αποδώσουν στο μέγιστο μέχρι το τέλος του «δρόμου». Και όχι Γιάννη Αντετοκούνμπο, υπάρχουν αποτυχίες στον αθλητισμό γιατί το αντίθετο είναι η επιτυχία, και αυτό που έγινε στο παιχνίδι Ρεάλ-Παρτιζάν ήταν μια από αυτές τις αποτυχίες. Όταν οι παίκτες ή οι προπονητές δεν μπορούν να αποδώσουν με υψηλούς καρδιακούς παλμούς ανά λεπτό και να επιδείξουν χάρη και εξυπνάδα—που είναι και τα δύο αξιοθαύμαστα χαρακτηριστικά—η ομάδα αποτυγχάνει και μαζί με αυτό, το παιχνίδι γίνεται κάτι εντελώς διαφορετικό. Το μπάσκετ δεν είναι θέαμα του Κολοσσαίου, είναι ένας θεϊκός «άθλος» των τελετών της Ολυμπίας και έτσι πρέπει να το βλέπει η Ευρωλίγκα.

Για την Ευρωλίγκα, η «βία» είναι μια πρόκληση γιατί αν αφεθεί χωρίς απάντηση μπορεί να δημιουργήσει στο μέλλον τις ανεπιθύμητες συνέπειες αυτής της απόφασης, οι οποίες με τη σειρά τους μπορεί να έχουν σαν κύμα να εξαπλωθούν και σαν ιός να μεταδοθούν. Η Ευρωλίγκα αντιμετωπίζει μια εξίσου προκλητική «απειλή» απέναντί της, την απόδοση των διαιτητών, όπως αυτή στο δεύτερο παιχνίδι Μονακό εναντίον Μακάμπι. Οι διαιτητές έγιναν πρωταγωνιστές και δεν είναι αυτός ο ρόλος τους. Όταν ένας διαιτητής γίνεται ο πρωταγωνιστής, το παιχνίδι χάνει την ακεραιότητά του και αν δεν γίνει σεβαστή η προσπάθεια των παικτών, το παιχνίδι χάνει την αξιοπρέπειά του και το αποτέλεσμα είναι περιφρόνηση και απώλεια για το πρωτάθλημα και για το άθλημα.

«Η μέρα που σταμάτησα να ανησυχώ για τα στατιστικά είναι η μέρα που άρχισα να κερδίζω»

‒ Σακίλ Ο’Νιλ

Αφήνοντας την ηθική και κοινωνική οπτική του παιχνιδιού, προχωρούμε σε μία βασική στατιστική ανάλυση που δείχνει το στυλ των ομάδων και τη συνολική τους απόδοση μέχρι στιγμής και μπορεί να βοηθήσει κάπως στην πρόβλεψη του final four αν όλα τα πράγματα έχουν μία φυσιολοξική ακολουθία και χωρίς εκπλήξεις. Για αυτήν την τελική ανάλυση των οκτώ συγκεκριμένες στατιστικές κατηγορίες έχουν χρησιμοποιηθεί για την παροχή μιας οπτικής και ως εκ τούτου αυτό θα πρέπει να ληφθεί υπόψη επειδή τα στατιστικά δεν λένε όλη την ιστορία αλλά λένε μέρος της ιστορίας (Kyriakou, 2017).

Στις βασικές βασικές κατηγορίες (Πίνακας 1) μπορεί κανείς να παρατηρήσει ότι ο Ολυμπιακός έχει μια πολύ ισορροπημένη ομάδα με την καλύτερη άμυνα και ότι η Παριζάν είναι πολύ αποτελεσματική στην επίθεση. Αξιοσημείωτες είναι οι ασίστ της Ρεάλ που δείχνει αποτελεσματικό στυλ και της Ζαλγκίρις, η οποία δείχνει πολύ «προσεκτική» ομάδα με τον έλεγχο του ρυθμού της. Αυτό που είναι πιο ενδιαφέρον όμως, είναι ότι η Παρτιζάν και η Ρεάλ μοιράζονται ακόμα την ίδια επίθεση, γνωρίζοντας την εξέλιξη και το αργό ξεκίνημα της Παρτιζάν καταλαβαίνει κανείς ότι μια ομάδα με την καλύτερη κορύφωση στο τέλος θα είναι σε «pole position» για τον final four. Ακόμη, οι δευτερεύουσες στατιστικές κατηγορίες και των δύο ομάδων δείχνουν ένα μικρό πλεονέκτημα για την Παρτιζάν.

Είναι επίσης σαφές ότι οι τέσσερις ομάδες (δηλαδή ο Ολυμπιακός, η Ρεάλ, η Μπαρτσελόνα και η Παρτιζάν) με την υψηλότερη ισορροπία στο σκοράρισμα θα μπορούσαν να ήταν δυνητικά οι τέσσερις τελικές ομάδες αν δεν έπαιζαν μεταξύ τους.
Inline image

To STL/TOV είναι μια μέτρηση του πόσο συχνά μια ομάδα (ή ένας παίκτης) αναγκάζει την αλλαγή κατοχής από την άλλη ομάδα (κλέψιμο) έως πόσο συχνά χάνει την κατοχή της μπάλας (λάθος). Σύμφωνα με στατιστικούς τύπους, υψηλότερο STL/TOV σημαίνει ότι η ομάδα παίρνει συχνά την κατοχή από την άλλη ομάδα και σπάνια την χάνει. Σε συνδυασμό με την αναλογία ασίστ προς λάθος, η οποία παρέχει ασίστ σε σχέση με τα λάθη, μπορεί να προσφέρει μια οπτική ελέγχου της μπάλας και του ρυθμού. Για ορισμένους στατιστικολόγους, υψηλότερο AST/TO μπορεί να σημαίνει καλύτερο έλεγχο της μπάλας. Ένας μικρότερος αριθμός μπορεί να σημαίνει λιγότερο έλεγχο της μπάλας. Μια ομάδα που έχει περισσότερες ασίστ (πάσες που κάνουν πόντο) και λιγότερα λάθη (όσες φορές χάνει την μπάλα) μπορεί να έχει καλύτερο έλεγχο της μπάλας (CP, 2023).

Φυσικά, είναι προφανές ότι μια ομάδα που σκοράρει πολύ στο ένας εναντίον ενός ή σε απομόνωση μπορεί να έχει χαμηλό αριθμό ασίστ (οι πόντοι που σημειώνονται δεν επηρεάζουν την αναλογία). Θα είχαν επίσης μεγαλύτερο αριθμό λαθών (μπορούν επίσης να φέρουν την μπάλα πιο κοντά στο καλάθι). Αυτή η ομάδα θα είχε χαμηλότερη αναλογία από μια ομάδα που εστιάζει στις ασίστ και παίζει χωρίς μπάλα. Σχεδόν πάντα υπάρχει μια αντίθετη λογική κατά την εκτέλεση μιας στατιστικής ανάλυσης και γι’ αυτό θα πρέπει να είναι συμπληρωματική στην καθ’ αυτή ουσία του παιχνιδιού, που είναι η επιτομή της καθαρής ανθρώπινης απόδοσης.

Η αναλογία STL/TOV (Πίνακας 2) των οκτώ ομάδων δείχνει ότι η Παρτιζάν σε συνδυασμό με το συνολικό της ισοζύγιο έχει ένα πλεονέκτημα έναντι της Ρεάλ και το πιθανότερο είναι ότι θα είναι η πρώτη ομάδα που θα είναι στο φάιναλ φορ αφού στο STL/TO και το AST/TO (Πίνακας 3) απεικονίζει στατιστικές ικανότητες/επιτεύγματα που δεν είναι το ίδιο αισθητά στον αντίπαλό της.

 

Column1

Column2

Column4

Column8

Team

Steals

Turnovers

STL/TOV

Partizan

229

521

0.567

Fenerbahçe

236

656

0.551

Monaco

260

560

0.464

Zalgiris

213

497

0.458

Maccabi

241

589

0.409

Olympiakos

275

774

0.355

Real M.

212

699

0.303

Barcelona

207

698

0.297

Table 2

Είναι πολύ ενδιαφέρον ότι, παρόλο που η Ζαλγκίρις έχει τον μικρότερο αριθμό λαθών και την καλύτερη αναλογία AST/TO, δεν έχει την επιθετική και επιθετική ισορροπία που δείχνουν οι ομάδες με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα. Επιπλέον, αν και φαίνεται πολύ πιθανό η Μονακό και ο Ολυμπιακός να περάσουν στο φάιναλ φορ, περαιτέρω ανάλυση μπορεί να αποκαλύψει ότι τόσο η Φενέρμπαχτσε όσο και η Μακάμπι είναι πιο κοντά από όσο φαίνεται. Αυτό είναι ιδιαίτερα αισθητό αφού η Φενέρ ​​έχει STL/TOV 0,55 και AST/TO 0,64, που είναι και τα δύο υψηλότερα από τον Ολυμπιακό, και η Μακάμπι είναι πολύ ισορροπημένη και έχει AST/TO 0,69 και είναι πολύ κοντά στον αντίπαλό της στην αναλογία STL/TOV.

Column1

Column3

Column4

Column9

Team

Assists

Turnovers

AST/TO

Zalgiris

465

497

0.94

Partizan

404

521

0.78

Maccabi

411

589

0.7

Monaco

384

560

0.69

Real M.

467

699

0.67

Barcelona

460

698

0.66

Fenerbahçe

428

656

0.64

Olympiakos

462

774

0.6

Table 3

Κάθε φορά σε έναν αγώνα μπάσκετ πρέπει να λάβουμε υπόψη πολλές απρόβλεπτες παραμέτρους που περιλαμβάνουν, την κορύφωση της ομάδας, το ξεκίνημά της, τους πιθανούς τραυματισμούς, την ώρα που συνέβησαν αυτοί οι τραυματισμοί και σίγουρα μια πληθώρα ακούσιων συνεπειών επιλογών ή αποφάσεων που υπάρχουν λόγω της ανθρώπινης φύσης. Στατιστικά, η λογική υπαγορεύει ότι η Μπαρτσελόνα, η Παρτιζάν, ο Ολυμπιακός και η Μονακό θα είναι στο φάιναλ φορ, αλλά δεν θα υπολόγιζα εκτός αγώνα ακόμα τη Μακάμπι και τη Φενέρ, γιατί αν και δεν έχουν το πλεονέκτημα εντός έδρας, φαίνεται ότι μπορούν να βρουν αδυναμίες στην ίδια την ουσία του τρόπου παιχνιδιού των αντιπάλων τους. Ένα είναι σίγουρο πάντως, ότι θα είναι ένα συναρπαστικό φάιναλ φορ αν η Παρτιζάν είναι υγιής και στο απόγειό της και αν ο Ολυμπιακός καταφέρει να ξεπεράσει την αξιόμαχη Φενερμπαχτσέ.

Dimitrios Kyriakou Ph.D., ACC
FIBA & US Basketball Gold License Coach

1682817401479blob.jpg