Πορτοκαλί Σκέψεις από τον Δημήτρη Κυριακού :Η μητέρα όλων των μαχών

123

Ο σπουδαίος Bill Russell περιέγραψε σε μια φράση την ψυχοσυναισθηματική πτυχή του παιχνιδιού του μπάσκετ λέγοντας ότι «η ιδέα δεν είναι να μπλοκάρεις κάθε σουτ. Η ιδέα είναι να κάνεις τον αντίπαλό σου να πιστέψει ότι μπορείς να μπλοκάρεις κάθε σουτ/» Ο Ολυμπιακός κέρδισε το παιχνίδι με τον μεγάλο του αντίπαλο στο τοπικό ντέρμπι της Ευρωλίγκας γιατί στο τέλος ήταν θέμα να πιστέψεις ότι μπορείς «να κάνεις τον αντίπαλό σου να πιστέψει ότι μπορείς μπλοκάρετε κάθε σουτ», παίζοντας κάθε άμυνα με ένταση ή κάνοντας τον αντίπαλό σας να πιστέψει ότι δεν υπάρχει διέξοδος.

«Έχω μάθει ότι η ειρήνη δεν είναι η απουσία δοκιμασίας, προβλημάτων ή βασανιστηρίων

αλλά η παρουσία της ηρεμίας ανάμεσά τους»

– Don Meyer

Το απόφθεγμα του Don Meyer δεν θα μπορούσε να περιγράψει πιο εύγλωττα το ποσοστό τριών πόντων του Ολυμπιακού στα τρία τελευταία παιχνίδια της Euroleague όπου η ομάδα είχε 15% με την Partizan, 24% με τη Villeurbanne και 17% με τον ΠΑΟ. Αυτά τα ποσοστά αποκαλύπτουν κάτι βαθύτερο που πρέπει να δουλέψει η ομάδα και δεν είναι απλώς ένα μεμονωμένο γεγονός που συνήθως συμβαίνει σε ένα παιχνίδι. Αναφέρθηκε σε προηγούμενη ανάλυση ότι η ενσυνειδητότητα (Mindfullness) θα είναι «εύχρηστη» κατά τη διάρκεια της κρίσης, επειδή το παιχνίδι και η αμείλικτη ψυχοκοινωνική πίεση δημιουργούν τεράστια κούραση.

Σύμφωνα με τους Gooding και Gardner (2009) Το Mindfulness, η εξάσκηση, η ρουτίνα πριν από τις βολές και η εμπειρία μπορούν να προβλέψουν το ποσοστό, στη προσπάθεια των ελεύθερων βολών που φυσικά είναι ο «χρόνος διακοπής» (downtime) στο παιχνίδι του μπάσκετ. Το πιο σημαντικό, η μελέτη των Templin και Vernacchia (1995) που ερεύνησε τη σχέση των καλύτερων highlights και της απόδοσης του παίκτη, και μπορεί να ονομαστεί prequel της «νοητικής απεικόνισης», πρότεινε ότι η χρήση των καλύτερων highlights των παικτών, συμβάλουν σε μια αύξηση 4,7% στο ποσοστό των συνολικών σουτ. Ίσως αυτό θα μπορούσε να είναι μια ιδέα.

Ο Ολυμπιακός σίγουρα πρέπει να «διορθώσει» το πρόβλημα του σουτ τριών πόντων γιατί επηρέασε την ομάδα και την τελική έκβαση κόντρα στην Partizan. Σε αυτό το παιχνίδι όπου τα δευτερεύοντα στατιστικά ήταν εξισορροπημένα, τα κύρια στατιστικά παρουσίαζαν την αληθινή ιστορία του παιχνιδιού. Συγκεκριμένα, ο δείκτης Assist to Turnover Ratio (AST/TOV) όπου ο Ολυμπιακός είχε 1,92 έναντι 1,21 του ΠΑΟ αφού ο δείκτης Steal to Turnover Ratio (STL/TOV) έβγαλε 0,50 και για τις δύο ομάδες.

«Δεν κερδίζεις πάντα τις μάχες σου, αλλά είναι καλό που πολέμησες»

—Lauren Bacall

Ένα ντέρμπι ανάμεσα σε δύο ιστορικούς αντιπάλους είναι πάντα ντέρμπι, παρόλο που η μία ομάδα μπορεί να βρίσκεται στο κάτω μέρος της βαθμολογίας και η άλλη στην κορυφή. Ο Παναθηναϊκός πάλεψε αυτό το παιχνίδι σαν να αγωνιζόταν για το πρωτάθλημα αλλά και πάλι κάτι έλειπε. Φοβάμαι ότι το στοιχείο που έλειπε ήταν απλώς η συνέπεια στην πίστη της ομάδας και σε αυτό που προσπαθεί να οικοδομήσει ο κόουτς Σερέλης για το Ρέκβιεμ της φετινής σεζόν.

Ο Μπέικον ήταν ο ίδιος σε στιγμές και δεν καταλάβαινε πότε να πασάρει και πότε όχι και οι παίκτες επέστρεφαν σε αυτό που είχαν συνηθίσει. Ακραία σκαμπανεβάσματα για τους Παπαγιάννη και Ουίλιαμς και οι μόνοι επιζήσαντες από αυτό το παιχνίδι ήταν οι Gudaitis και ο Lee που ήταν πολύ «έντιμοι» στην προσπάθειά τους. Τα νεαρά ταλέντο του ΠΑΟ πρέπει να «ανέβουν» αν η ομάδα θέλει να ελπίζει σε κάτι καλύτερο και αν οι παίκτες θέλουν να αυξήσουν τις πιθανότητές τους για μια καλύτερη σεζόν στην Ευρωλίγκα.

Οι ασίστ και τα λάθη αναφέρθηκαν ήδη νωρίτερα, αλλά αυτό που είναι επίσης πολύ ενδιαφέρον στην περίπτωση του Παναθηναϊκού είναι ότι είχε χαμηλότερο Effective Field Goal Percentage (eFG%) 39%, ενώ ο Ολυμπιακός είχε 49%. Αυτό είναι αρκετά αποκαλυπτικό και ταυτόχρονα ιντριγκαδόρικο όταν γνωρίζουμε ότι ο Ολυμπιακός είχε 17,6% από το τρίποντο. Ωστόσο, ήταν αποκαλυπτικό γιατί έδειξε και πάλι την αδυναμία του Παναθηναϊκού να υπερασπιστεί την «ρακέτα» το οποίο είναι ένα θέμα που περιστρέφεται γύρω από τις συνέργεια στις άμυνες και στα αμυντικά rotation. Το ζήτημα της αμυντικής συνέργειας, σε συνδυασμό με το συνηθισμένο χαμηλότερο ποσοστό δύο πόντων οδήγησε σε χαμηλό eFG% και δυνητικά σε μία ακόμη ήττα .

Με την κανονική περίοδο να έχει σχεδόν τελειώσει, οι δύο ελληνικές ομάδες κοιτάζουν κατάματα το μέλλον με τον Ολυμπιακό να ονειρεύεται Final Four και πιθανή θέση στον τελικό και τον ΠΑΟ να σχεδιάζει την επόμενη σεζόν. Επομένως, αυτά είναι τα μονοπάτια που περιμένουμε να ακολουθήσουν οι ομάδες στα δύο τελευταία παιχνίδια της κανονικής περιόδου της Euroleague, ελπίζοντας ότι θα ζήσουμε μερικές μεγάλες μάχες για την αγάπη του παιχνιδιού.
Πορτοκαλί Σκέψεις από τον Δημήτρη Κυριακού
Dimitrios Kyriakou Ph.D., ACC
FIBA & US Basketball Gold License Coach