Πορτοκαλί Σκέψεις από τον Δημήτρη Κυριακού :Ένα παιχνίδι αδυσώπητης επιμονής

106

Ο θρυλικός προπονητής και εξαιρετικός τζέντλεμαν, John Wooden δήλωσε ότι «ένας προπονητής δεν πρέπει ποτέ να ξεχνά ότι είναι ηγέτης και όχι απλώς ένα άτομο με εξουσία» και ο Ricki Williams πρόσθεσε ότι «μια ομάδα παίρνει την προσωπικότητα του προπονητή».  Δεν θα μπορούσα να συμφωνήσω περισσότερο και με τις δύο δηλώσεις που παρουσιάστηκαν ξεκάθαρα στο παιχνίδι του Ολυμπιακού με την Partizan όπου ο Ολυμπιακός έπαιξε χωρίς τον προπονητή του. Ο Παναθηναϊκός δεν ήταν διαφορετικός και αυτήν την φορά, αν και στην περίπτωση του ΠΑΟ η ομάδα είναι εξαιρετικά «μελανιασμένη» από μια ξεκάθαρη κρίση σε πολλαπλά επίπεδα που οδήγησε στα σημερινά αποτελέσματα.

  «Μην συγχέετε το μονοπάτι σας με τον προορισμό σας.

Ακριβώς επειδή είναι θυελλώδης τώρα δεν σημαίνειότι

δεν κατευθύνεσαι προς τον ήλιο»

Mike Krzyzewski

Ο Ολυμπιακός είχε μια πραγματικά «θυελλώδη» μέρα και έπαιξε απέναντι σε μια διψασμένη ομάδα με σπουδαίο προπονητή και προβλεπόταν σε προηγούμενη αγωνιστική διακοπή ότι η Partizan θα εκπλήξει πολλούς, αφού χτιζόταν πολύ προσεκτικά. Αυτή τη «θυελλώδη» μέρα το ποσοστό σουτ των 3 πόντων για τον Ολυμπιακό ήταν 15%, έκανε 15 λάθη που οδήγησαν στην αλλαγή ρυθμού και παρόλο που σημείωσε 19 πόντους αιφνιδιασμού, επέτρεψε στην Partizan να σημειώσει 18 πόντους από δεύτερες ευκαιρίες και 54% σε σουτ δύο πόντων. Για τον Ολυμπιακό ο Shaquille McKissic «ντύθηκε» Βεζένκοφ αλλά η βοήθεια στο σκοράρισμα από τους υπόλοιπους γκαρντ και φόργουορντ του Ολυμπιακού ήταν πολύ περιορισμένη. Ωστόσο, η Partizan ήταν πολύ ισορροπημένη επιθετικά με πέντε παίκτες να σκοράρουν με διψήφιο αριθμό πόντων και να δίνουν ρυθμό εναντίον ενός Ολυμπιακού που του έλειπε η ισορροπία.

Το παιχνίδι βέβαια θα μπορούσε να είχε πάει αντίθετα απ’ ότι πήγε σε συγκεκριμένα κομβικά σημεία αν ο Ολυμπιακός δεν κέρδισε τουλάχιστον δύο αλλαγές ρυθμού που τελικά ανέτρεψε η Partizan. Για παράδειγμα, σε ένα αιφνιδιασμό για τον Ολυμπιακό κλάπηκε πριν το τελείωμα η μπάλα και τιμωρήθηκε με ένα γρήγορο τρίποντο που μετέτρεψε την επικείμενη αλλαγή ρυθμού υπέρ του αντιπάλου. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι όταν οι γκαρντ και ιδιαίτερα οι point guard κάνουν λάθη, διαμορφώνουν τον ρυθμό του παιχνιδιού γιατί συνήθως σημαίνει ότι δεν υπάρχει ισορροπία στο γήπεδο. Σε αυτό το παιχνίδι τα επτά λάθη που έκανε ο Σλούκας και τα τρία από τον Canaan είναι ενδεικτικά της αλλαγής ρυθμού και του ελέγχου του παιχνιδιού.

Όσον αφορά τα τριτεύοντα στατιστικά στοιχεία, το βασικό σημείο ενδιαφέροντος είναι οι assist και τα λάθη (AST/TO), όπως επίσης και η αναλογία κλεψίματος και λαθών (STL/TOV), ιδιαίτερα επειδή οι ομάδες συγκέντρωσαν μεγάλο αριθμό πόντων μέσω των δευτερευουσών στατιστικών κατηγοριών και ο έλεγχος του ρυθμού ήταν κλειδί.  Ο Ολυμπιακός σημείωσε 1.40 στο (AST/TO) και η Partizan 2.20 και 0.33 και 0.80 αντίστοιχα, γεγονός που δείχνει σαφώς μεγαλύτερο έλεγχο του ρυθμού και του παιχνιδιού από την Partizan.

Το τελευταίο σημείο που θα ήθελα να επισημάνω είναι ότι θα παρακολουθήσουμε ένα πολύ συναρπαστικό final eight και η ομάδα του Ολυμπιακού έχει πάρει την προσωπικότητα του προπονητή της. Ο coach Παππάς είναι ένα μεγάλοπεριουσιακό στοιχείο για την ομάδα, ωστόσο, το coaching, η προπονητική «φυσιογνωμία», η ηγετικός χαρακτήρας και η εκτέλεσή του δεν μπορούν να συγκριθούν με τον «σχεδιαστή» αυτής της ομάδας και αυτό είναι σίγουρα άδικο αλλά έπαιξε σημαντικό ρόλο στην έκβαση του συγκεκριμένου παιχνιδιού.

 

«Η επιτυχία φαίνεται  να είναι κυρίως θέμα του να προσπαθείτε όταν όλοι οι άλλοι τα έχουν παρατήσει».

—    William Feather

Ο ΠΑΟ δεν κατάφερε να εμφυτεύσει τη ρήση του William Feather κατά τη διάρκεια της σεζόν στη νοοτροπία των παικτών. Τα μεγάλα σκαμπανεβάσματα καθώς και οι ήττες δείχνουν μια ομάδα που ακόμα προσπαθεί να βρει χαρακτήρα για να αγωνιστεί για 40 λεπτά προσπαθώντας να κερδίσει τον σεβασμό των αντιπάλων, αλλά και των διαιτητών. Το μπάσκετ είναι ένα παιχνίδι αδυσώπητης επιμονής ειδικά όταν μια ομάδα έχει περάσει πολλές δοκιμασίες όπως ο ΠΑΟ και όταν είναι παγκοσμίως γνωστό ότι μια ομάδα ανταμείβεται για την επιμονή και την αντοχή της σε όλα τα επίπεδα στο τέλος. Η προσπάθεια γίνεται ακόμα πιο δύσκολη όταν παίζει κανείς απέναντι σε μια Μπαρτσελόνα με πολύ ταλαντούχους παίκτες και έναν ασταμάτητο βετεράνο Mirotic από μια άλλη εποχή.

Ο Παναθηναϊκός έχασε όλες τις βασικές στατιστικές κατηγορίες και επέτρεψε στην Μπαρτσελόνα να σουτάρει με 72% για δύο πόντους και 46% στα σουτ τριών πόντων, ενώ κάποια από αυτά ήταν σε επιθετικό transition, γεγονός που το έκανε ακόμα πιο οδυνηρό. Ο Παναθηναϊκός είχε περισσότερα κλεψίματα από την Μπαρτσελόνα και 13 λιγότερα λάθη που επέτρεψαν στην ομάδα να «μείνει» στο παιχνίδι. Για να γίνουν τα πράγματα χειρότερα, ο ΠΑΟ επέτρεψε στην Μπαρτσελόνα να σημειώσει 15 γρήγορους πόντους αιφνιδιασμού και 17 πόντους από δεύτερες ευκαιρίες, ενώ ο Παναθηναϊκός πέτυχε 17 πόντους από τα λάθη της Μπαρτσελόνα, κάτι που ήταν ένα ακόμη στοιχείο που επέτρεψε στον ΠΑΟ είτε να προηγηθεί στο πρώτο τέταρτο είτε να αμφισβητήσει την κυριότητα της αντιπάλου στο τρίτο δεκάλεπτο.

Παρόλο που ο ΠΑΟ ήταν αρκετά ισορροπημένος στο σκοράρισμα, τα στατιστικά στοιχεία παρουσιάζουν έναν «ελαφρό» έλεγχο του ρυθμού σε στιγμές που επέτρεπαν στον ΠΑΟ να αγωνιστεί. Το (AST/TO) ήταν 2,0 για τον ΠΑΟ και 1,67 για την Μπαρτσελόνα και το (STL/TOV) ήταν 1,60 και 0,17 αντίστοιχα υποδηλώνοντας ότι η Μπαρτσελόνα δεν είχε τον έλεγχο του ρυθμού λόγω μεγάλου αριθμού λαθών. Ωστόσο, το True Shooting Percentage (TS%) συμπίπτει με τις κύριες στατιστικές κατηγορίες και περιγράφει αναμφίβολα το αποτέλεσμα του παιχνιδιού. Ο ΠΑΟ είχε (TS%) 54% και η Μπαρτσελόνα 73%, γεγονός που δημιούργησε ανεπανόρθωτο πρόβλημα στον ΠΑΟ. Είναι ασφαλές να υποθέσουμε ότι για αυτό το παιχνίδι η αποτελεσματικότητα των επιθέσεων έπαιξε μεγαλύτερο ρόλο από το ρυθμό του παιχνιδιού και τον απόλυτο έλεγχό του.

Η εβδομάδα που έρχεται είναι πολύ δύσκολη με δύο παιχνίδια που θα δοκιμάσουν την αντοχή, την επιμονή, αλλά και τη θέληση των ομάδων και ο Παναθηναϊκός δεν έχει την πολυτέλεια να έχει ασυνεννοησίες στην άμυνα, αργή άμυνα στο transition και χαμηλό ποσοστό δύο πόντων απέναντι σε Μπάγερν και Ολυμπιακό. Ο λόγος δεν είναι τόσο η βαθμολογία ή τα ίδια τα παιχνίδια, αλλά η «έξωθεν καλή μαρτυρία» και η κληρονομιά του ονόματος της ομάδας. Ας μην ξεχνάμε ότι τα βήματα του σήμερα είναι η κληρονομιά του αύριο.

Dimitrios Kyriakou Ph.D., ACC
FIBA & US Basketball Gold License Coach