ΠΑΣ Γιάννινα WBC: Το ρόστερ της σεζόν 2019-2020

735
Βρισκόμαστε δύο μήνες μακριά από το εναρκτήριο τζάμπολ στο πρωτάθλημα της Α1 Γυναικών, εκεί όπου θα αγωνίζεται ο ΠΑΣ Γιάννινα WBC για πρώτη φορά στην ιστορία του. Το γιαννιώτικο μπάσκετ θα ζήσει μεγάλες στιγμές καθώς καμία ομάδα στο παρελθόν δεν έχει ξαναβρεθεί στα μεγάλα σαλόνια. Η ΕΟΚ έκανε την επίσημη πρόταση στον ΠΑΣ να συμμετέχει στην Α1 τη νέα σεζόν, και στις 4 Ιουλίου η διοίκηση της ομάδας, αρπάζοντας τη μεγάλη ευκαιρία, ανακοίνωσε επίσημα τη συμμετοχή στη μεγάλη κατηγορία.
Ο μεταγραφικός σχεδιασμός
Ο προγραμματισμός ενόψει της νέας σεζόν είχε ξεκινήσει ήδη πριν παρθεί η μεγάλη απόφαση, με τον προπονητή Γιώργο Σιαμέτη να είναι αυτός που ανανέωσε πρώτος με την ομάδα. Ακολούθησαν οι δύο κατά τεκμήριο καλύτερες παίκτριες της περσινής εξαιρετικής πορείας, Ντίνα Σαρηγιαννίδου και Πανωραία Ντάλα, για να έρθει η σειρά της υπαρχηγού Πανωραίας Ντόκου. Ο ΠΑΣ έχοντας διαπιστώσει το πρόβλημα στη frontline στο μπαράζ ανόδου με τον Κρόνο Αγίου Δημητρίου ήταν αποφασισμένος να ενισχυθεί. Θάλεια Κανέλλου και Μαρία Κατσαμούρη άνοιξαν το χορό των μεταγραφών και παράλληλα “ψήλωσαν” την ομάδα καθώς η πρώτη έχει ύψος 1,83, ενώ η δεύτερη 1,90. Η τρίτη μεταγραφή ήταν η αρχηγός της Πυλαίας Αναστασία Τζήμου που αγωνίζεται ως point guard, για να ακολουθήσουν οι προσθήκες των ταλαντούχων Ιωάννα Τραγουστή και Ιωάννα Αρτεμισίου, που αγωνίζονται κυρίως στη θέση “3”.
Μετά την ανακοίνωση της συμμετοχής στην Α1 ήταν δεδομένο ότι ο ΠΑΣ θα κινούνταν για την απόκτηση ξένων αθλητριών, κάτι που επιβεβαιώθηκε και δια στόματος του προέδρου Γιώργου Μάστακα. Η 12η Ιουλίου είναι ιστορική μέρα για το γυναικείο τμήμα καθώς ανακοινώθηκε η απόκτηση δύο ξένων αθλητριών, των πρώτων στην ιστορία της ομάδας. Η Brandy Montgomery κατέχει αυτή την άτυπη πρωτιά, με την απόκτηση της διεθνούς Λιβανέζας Miramar Mokdad να επισημοποιείται δύο ώρες αργότερα. Το κερασάκι στην τούρτα ήρθε με την προσθήκη της δεύτερης Αμερικανίδας, Angiee Tompkins, που έχει ύψος 1,89 και αναμένεται να ενισχύσει πάρα πολύ την ομάδα του Γιώργου Σιαμέτη στη ρακέτα.
Το ρόστερ της νέας σεζόν
 
Ο κόουτς Σιαμέτης έχει στη διάθεση του 15 ετοιμοπόλεμες παίκτριες συν 3 ταλαντούχες που μπορούν να βοηθήσουν ανά πάσα στιγμή. Στα guards συναντάμε ένα από τα μεγάλα ονόματα, τη Miramar Mokdad, που μπορεί να αγωνιστεί με την ίδια ευχέρεια τόσο στο “1” όσο και στο “2”.  Η Λιβανέζα combo guard αναμένεται να είναι από τα βαριά χαρτιά του ΠΑΣ τη φετινή χρονιά, αφού μην ξεχνάμε ότι έχει παραστάσεις ακόμα και σε διεθνές επίπεδο με την Εθνική ομάδα του Λιβάνου.  Αναστασία Τζήμου και Αγγελίνα Χρηστάκη θα καλύψουν τη θέση του point guard, με την  πρώτη να κάνει το επόμενο βήμα μετά από τρεις συνεχόμενες σεζόν στην Πυλαία, ενώ η νεαρή Χρηστάκη αποτελεί ένα από τα μεγάλα prospects της ομάδας. Η πολύπειρη Πανωραία Ντόκου είναι όπως και η Mokdad ικανή να παίξει και στις δύο θέσεις και μπορεί να προσφέρει ποιοτικά λεπτά με τη μαχητικότητά της. Brandy Montgomery και Πανωραία Ντάλα αναμένεται να μοιραστούν τον περισσότερο χρόνο στα shooting guards, με τις δύο αθλήτριες να μπορούν να προσφέρουν και στο “3”. Η Montgomery έρχεται να δώσει σταθερό σκοράρισμα και να αποτελέσει βασική επιλογή στα επιθετικά πλάνα του προπονητή της. Η δε Ντάλα θα φορέσει τη φανέλα του ΠΑΣ για 3η σεζόν και δείχνει πανέτοιμη και αυτή να πραγματοποιήσει το επόμενο βήμα στη μεγάλη κατηγορία. Πέρυσι αποτέλεσε βασική πρωταγωνίστρια επιθετικά για τον ΠΑΣ με 12,6 πόντους κατά Μ.Ο.
Στη frontcourt υπάρχουν συνολικά 9 αθλήτριες. Η Ντίνα Σαρηγιαννίδου ξεχωρίζει και αναμένεται και φέτος να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο, αγωνιζόμενη τόσο ως small, όσο και ως power forward. Προέρχεται από τρομερή σεζόν στην Α2, με 18 πόντους Μ.Ο. Στη θέση “3” θα παίξουν και οι νεαρές Ιωαννά Τραγουστή, Ιωάννα Αρτεμισίου και φυσικά η Έλενα Πάφη που επιστρέφει από τον τραυματισμό της. Πέρυσι είχε δείξει εξαιρετικά στοιχεία στην Α2 και έχει την απόλυτη στήριξη της ομάδας της, ώστε να επανέλθει πιο δυνατή από ποτέ.
Η νεοαποκτηθείσα Θάλεια Κανέλλου θα προσφέρει τις υπηρεσίες της κυρίως ως power forward, αλλά μπορεί να αγωνιστεί και ως center. Πιθανό είναι το σενάριο να δούμε σε κάποια σχήματα μαζί τις Angiee Tomkpins και Μαρία Κατσαμούρη που είναι οι δύο center της ομάδας, όμως η Tompikins είναι κινητική και μπορεί με το σουτ από μέση απόσταση που διαθέτει να βοηθήσει και στο “4”. Η 28χρονη Αμερικανίδα έρχεται στα Γιάννενα μετά από εξαιρετική χρονιά με τη φανέλα του Πανιωνίου, όπου μέτρησε 16,9 πόντους και 8,9 ριμπάουντ. Η Κατσαμούρη αναμένεται να να προσδώσει διαφορετική οντότητα στη ρακέτα και να αποτελέσει κολόνα της ομάδας. Πέρυσι με την Πυλαία σημείωσε 12,7 πόντους, ενώ ήταν συμπαίκτριες με την Αναστασία Τζήμου. Αθηνά Μπουκουβάλα και Σταματία Διαμαντοπούλου συνεχίζουν κανονικά στον ΠΑΣ αποτελώντας επιπλέον λύσεις στις ψηλές.
Οι 3 νεαρές Σοφία Βρασταμηνού, Δανάη Χήτα και Ρούλα Πανούτσου συγκαταλέγονται και αυτές στο ρόστερ της ομάδας και μπορούν να βοηθήσουν ανάλογα με τις περιστάσεις και όταν το κρίνει ο κόουτς Σιαμέτης.
Guards: Miramar Mokdad, Brandy Montgomery, Πανωραία Ντάλα, Πανωραία Ντόκου, Αναστασία Τζήμου, Αγγελίνα Χρηστάκη, Σοφία Βρασταμηνού, Δανάη Χήτα, Ρούλα Πανούτσου
Forwards: Ντίνα Σαρηγιαννίδου, Θάλεια Κανέλλου, Ιωάννα Τραγουστή, Ιωάννα Αρτεμισίου, Έλενα Πάφη
Centers: Angiee Tompkins, Μαρία Κατσαμούρη, Αθηνά Μπουκουβάλα, Σταματία Διαμαντοπούλου
Έχοντας κινηθεί γρήγορα και αποτελεσματικά ο ΠΑΣ Γιάννινα έχει κατορθώσει να ολοκληρώσει το ρόστερ του ενόψει της νέας σεζόν. Υπάρχει ένα μικρό παράθυρο να πραγματοποιηθεί μία ακόμα προσθήκη, όμως φαίνεται ότι κατά πάσα πιθανότητα το ρόστερ για τη νέα χρονιά έχει κλείσει. Διοίκηση, κόσμος και αγωνιστικό τμήμα έχουν μεγάλη δίψα για την παρθενική συμμετοχή στην Α1 και θέλουν να αποτελέσουν την ευχάριστη έκπληξη του πρωταθλήματος.